Her er fremtidens pc-stik

Slut med kabelrod bag computeren. Intel har endelig præsenteret sin superhurtige USB-afløser.

Torsdag kunne Intel fremvise sin længe ventede Light Peak-teknologi på et stort pressemøde. Teknologien har fået et nyt navn – Thunderbolt. Navneskiftet er ikke tilfældigt. Light Peak-navnet indikerer at der skal bruges optiske forbindelser, men det er ikke længere et krav. Den første generation af teknologien bruger kobber-kabler og først senere kommer en version med optiske kabler. Derfor har Intel valgt det mere neutrale navn Thunderbolt.

Intel viste Light Peak første gang i midten af 2009 og der er store forventninger til teknologien, som skal afløse USB 3.0. I første omgang vil Light Peak understøtte en hastighed på 10 gigabit i sekundet begge veje. Men senere skal hastigheden øges til 100 gigabit. Det kræver dog optiske kabler.

Dermed er Thunderbolt hurtigere end både det sædvanlige Ethernet-stik i notebooks (typisk 1 gigabit/s), USB 3.0 (5 gigabit/s) og Firewire-800 (800 Mbit/s)

Et af målene med Thunderbolt er at gøre det lettere at forbinde ekstraudstyr med computeren og slippe af med kabelrod under skrivebordet. Thunderbolt kan føre både Displayport- og PCI Express-signaler over samme kabel. Intel har udgivet en Thunderbolt Technology Brief, der beskriver teknologien.

I princippet kan Thunderbolt erstatte mange af dagens pc-kabler. Det er også muligt at overføre strøm over kablerne, men det er ikke påkrævet – kommende optiske Thunderbolt-kabler vil ikke være i stand til at overføre strøm. Ifølge Intel kan man tilslutte op til syv enheder til samme kabel. Det kan være alt fra skærme til eksterne harddiske og kameraer.

Intel fortæller at man allerede har et Thunderbolt-kabel på tre meter, der kan overføre 10 watt, og senere i år kommer kobber-kabler på 10 meter samt optiske kabler.

Sidste år viste Intel en bærbar computer med det, der dengang hed Light Peak. Et langt tyndt Light Peak kabel, som forbinder den bærbare med en docking station og skærm, blev brugt til at overføre Blu-ray video, et feed fra et HD kamera og en kopi af computerens display – på samme tid. Med 10 gigabit kan en hel Blu-ray-film overføres på halvandet minut.

Intel fortæller at man også vil understøtte USB 3.0, men indtil nu har Intel tøvet med at indbygge teknologien i sine chipsæt.

Apple vil understøtte Thunderbolt i sine nye Macbook Pro modeller og dermed ser det ud til at Apple bliver de første, som tager teknologien til sig. En ny Macbook Pro med Thunderbolt blev præsenteret torsdag.

På sit pressemøde torsdag morgen havde Intel forberedt en demonstration med den nye Macbook Pro, som hentede fire rå, ukomprimerede 1080p video-streams fra et Thunderbolt-baseret lagersystem og sendte det videre til et Thunderbolt-display.

Lacie, Western Digital og Promise er på vej med de første lagerenheder som understøtter Thunderbolt. Der kommer også videoredigerings-produkter fra Avid og Blackmagic med teknologien.

Intel forventer at der først kommer et stort udbud af stationære og bærbare computere med Thunderbolt i starten af næste år.


IT-JOB
Se flere it-job hos
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
"Jeg er nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud"
Af alle vores ansatte, så er jeg nok blandt de 10 personer i Dinero, der har haft det sværest i de seneste måneder. Det er dog noget, som jeg har forsøgt at skjule. Jeg har hanket op i mig selv og forsøgt at se glad og optimistisk ud, selv om jeg ikke altid har været det.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.