Hackerangreb lammer handel med CO2-kvoter på tredje uge

Kvote-registre i flere EU lande har skærpet sikkerheden, efter tyverier af CO2-kvoter for næsten 300 millioner kroner.

EU-Kommissionen suspenderede i forrige uge al handel med CO2-kvoter grundet massive onlinetyverier fra flere landes CO2-kvoteregistre. Tyverierne løber op i en værdi af næsten 300 millioner danske kroner.

EU kommissionen har pålagt kvoteregistrene at aflevere en rapport og gennemgå en sikkerhedstest, før handlen kan genoptages. De første rapporter er ankommet, men vurderingen fra kommissionen lyder, at visse lande vil være flere uger om at fuldende deres rapporter.
I Tjekkiet skulle man i sidste uge til at flytte sit register over på en ny platform med styrket sikkerhed. Men myndighederne måtte udskyde projektet, da det blev opdaget, at flere virksomheders konti var tømt for CO2-kvoter. Over 1 million kvoter blev stjålet. Værst gik det ud over Blackstone Global Ventures, som har tabt op imod 475.000 kvoter.

Hackerne skulle efter sigende have brugt phishing mails til at snyde firmaer og registre til at udlevere adgangskoder og brugernavne. I november blev Rumænien ramt af et sådan angreb, og siden årsskiftet har yderligere tre cyber-angreb fundet sted. Det værste blev udført forrige uge og ramte lande som Polen, Estland, Grækenland, Østrig og altså Tjekkiet.

Det danske kvoteregister har ikke været udsat for tyveri, men i januar 2010 blev registret forsøgt udsat for phishing men ingen bed på krogen på grund af hurtig indgriben fra det danske register.

”Det er vigtigt at slå fast, at phishing ikke skyldes fejl i kvoteregistret, men manglende sikkerhed ude hos brugerne. Vi er dog i gang med at udvikle et ekstra sikkerhedstrin på vores login-proces, så brugerne via en SMS på mobilen får tilsendt en éngangskode,” sagde registeradministrator Søren Houen fra Energistyrelsen forleden til Ingeniøren.

Hver kvote udstyres med et særskilt registreringsnummer, det vides derfor ikke, om tyvene vil være i stand til at videresælge deres tyvekoster på verdens klimabørser.

EU, USA og New Zealand har alle etableret klimabørser. Antallet af udstedte CO2-kvoter er ifølge Ekstra Bladet 675 milliarder. Sidste år blev der handlet for en samlet værdi af 40 milliarder euro eller lige godt 320 milliarder danske kroner på klimabørser rundt om i verden.
CO2-kvote ordningen kort fortalt:
En virksomhed omfattet af ordning skal oprette en konto i CO2-registret, som er oprettet i hvert land. For hvert ton CO2 en virksomhed slipper ud i atmosfæren, skal virksomheden have en tilsvarende CO2-kvote. Overstiges kvote antallet, skal virksomheden købe kvoter på den internationale klimabørs for at udligne forskellen. Kvoter tildeles efter virksomhedens historiske CO2-udslip i perioden 1998-2004.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere