Klumme: Partnerskab

Til at tilvejebringe morgendagens løsninger er der brug for et mere konstruktivt, kommercielt samspil mellem offentlige og private virksomheder, skriver Ejvind Jørgensen fra Dansk Dataforening.

Offentligt og privat samspil har i de seneste år handlet meget om udlicitering. Resonnementet har været, at man ved at kombinere den private sektors evne til at producere med den offentlige sektors evne til at beskirve, indkøbe og kvalitetsikre ydelser kan optimere produktionen. Således er der også i stor målestok sket udlicitering af f.eks. IT-driftsopgaver og udviklingsopgaver. Instrumenterne til at måle om man får valuta for ydelsen er blevet forfinet over tid og med kontrakten i hånden har man kunnet "slå hinanden i hovedet."


Egentlige partnerskaber har der være langt i mellem. Men til at tilvejebringe morgendagens løsninger er der brug for et mere konstruktivt, kommercielt samspil mellem offentlige og private virksomheder. Et samspil som i langt højere grad er styret af fælles mål - og hvor incitamentstrukturen aftalemæssigt understøtter det (det er holdning 4 i "5 holdninger til IT-projekter", som DD har udgivet). Og hvorfor det? Hvad opnår vi? Fordi det retter fokus på den reelle værdi, der skabes for kunden. Altså fokus på at gøre de rigtige ting frem for alene at gøre tingene rigtigt. Hermed bruges ressourcerne mest effektivt - nemlig på produktion af ydelser som giver mest værdi.


Udbudsregler kan begrænse partnerskab


Et partnerskab på IT kan være, når en leverandør og en kunde går sammen om et system. Den private er god til at producere/udvikle, styre ressourcerne og skabe et kommercielt salg bagefter, mens den offentlige indkøber kan specificere og kvalitetssikre. (Det samme kan gælde ved systemeksport på f.eks. hjælpemiddelområdet (ældreplejen), hvor Danmark er kendt for høj kvalitet). Partnerskab kan også indebære udlån/bytte af medarbejdere i f.eks. udviklingsprojekter. Altså at det ikke kun drejer sig om at levere en ydelse mod penge alene. Det er en af kongstankerne i regeringens .dk21 erhvervsstrategi.


Udbudsreglerne sætter visse begrænsninger - der vil være grænser for hvor langt man gå i en indledende dialog, fordi opgaven skal udbydes i konkurrence. Og det kan ofte være hér muligheder og relationer afprøves. Men det skal ikke forhindre, at partnerskabsmodeller i højere grad skal afprøves. Det kræver imidlertid en høj grad af modenhed hos alle parter - de offentlige virksomheder, leverandører og konsulentvirksomheder.


Af Ejvind Jørgensen, næstformand i Dansk Dataforening
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Det bedste fra to verdener: Sådan går du i Azure med VMware
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.