Klumme: Behøver det at gå så galt?

Den offentlige sektor må snart begynde at stille mere håndfaste krav til IT, skriver Ejvind Jørgensen fra Dansk Dataforening.

Teknologirådet har netop offentliggjort deres store rapport om offentlige IT-projekter: »Erfaringer fra statslige IT-projekter - Hvordan gør man det bedre?«, www.tekno.dk


Rådet skal have stor ros for det kæmpe-arbejde, der er lagt i at få erfaringer fra mange offentlige projekter frem og især hvilke problemer, de er løbet ind i. På denne baggrund kommer rapporten med en række anbefalinger til, hvordan man i den offentlige sektor kan gribe kommende IT-projekter an.


Mange af de praktiske anbefalinger kan vi i Dansk Dataforening kun støtte op omkring, fordi det er de samme tanker vi har gjort. Med de 10 dogmer, der kom sidste år, og det nye hæfte med 5 holdninger til IT-projekter som vi netop er kommet med.


Modenhed hos leverandørerne


Hvis der skal være en enkelt knast, jeg skal pege på, så synes jeg, at rapporten mangler at tage temaet om modenhed hos leverandørerne mere aktivt op. Undersøgelsen »IT i praksis 2000« viser med al tydelighed, at der også hos leverandørerne er plads til forbedring. Således oplever to ud af tre offentlig virksomhed, at den teknologi der leveres er fejlbehæftet, at tidsplaner ikke holdes og at det leverede ikke lever op til det aftalte. To ud af fem oplever, at leverandørernes projektledere ikke er tilstrækkelige kompetente.


Derfor mener Dansk Dataforening, at der er brug for en større bevidsthed om modenhedsniveauet hos såvel kunde som leverandør. Og Dansk Dataforening finder, at den offentlige sektor som storforbruger af informationsteknologi snart må begynde at stille mere håndfaste krav ved at formulerer leverandørpolitikker med krav om eksplicit modenhedsniveau eller krav om en dokumenteret forbedringsstrategi baseret på målinger hos de leverandører de handler med. Naturligvis samtidig med at man udvikler modenhed på de indre linier og i øvrigt stiller de samme krav til sine rådgivere.


Statens IT-Råd


Udover Teknologirådets rapport, vores egne »dogmer og holdninger«, så har IT- og Forskningsministeriet nedsat Statens IT-Råd, hvor embedsmænd på højt niveau skal udveksle erfaringer med offentlige IT-projekter. Nu er problemet afdækket, der er stillet et beredskab op fra statens side, spørgsmålet er om vi nu går en skandaløs fremtid i møde?


Jeg tror det ikke, men håbet er naturligvis, at vi får begrænset problemernes omfang og at skævkørte projekter kan nå at blive reddet inden det bliver til en skandale. Hertil synes jeg Teknologirådets rapport flot forsøger at komme med relevante anbefalinger. Man må som projektleder imidlertid aldrig lade sig tynge så meget af viden, at man ikke tør tage nogle risici i sine projekter. Vi skal ikke over i det man kan kalde risikoaversion men snarere fremme større åbenhed i IT-projekterne.


Af Ejvind Jørgensen, næstformand i Dansk Dataforening
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Gigantisk kollektivt nedbrud rammer flere internationale hjemmesider
Igen var flere internationale hjemmesider ude af drift. En fejl ramte over 50 af de største internationale websites tordag aften. Se alle detaljer on nedbruddet her.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er det nu? Eller skal vi vente? Optimér udskiftning af servere i koncernen
Denne analyse giver dig svar på, hvordan du rammer ”the sweet spot”, der sikrer maksimal udnyttelse af eksisterende hardware i koncernens IT-miljø, inden du skifter til nye servere.