Forskere udvikler evigheds-batteri

Forskere har udviklet et atom-batteri på størrelse med en lille mønt som kan levere energi i hundreder af år. Den samme teknologi bruges i satellitter og rumsonder.

Et forskerhold fra University of Missouri melder om et gennembrud inden for batteri-teknologi. Forskere har konstrueret et lille atom-batteri på størrelse med en lille mønt, som kan levere millioner gange mere energi end et almindeligt batteri. Det indeholder et radioaktivt materiale, som langsomt forfalder og frigiver ladede partikler, der kan omdannes til elektricitet. Denne type batterier bruges allerede i militæret og rumfarten, men de er typisk meget større end den prototype, som de amerikanske forskere nu har udviklet.

Det lille batteri skal levere energi til nano- og mikroelektromekaniske systemer ("nems" og "mems"), hvor man i øjeblikket mangler en effektiv energikilde. Atombatterier kan levere energi i hundreder af år og bruges blandt andet i rumsonder på lange rejser. Men deres størrelse har hidtil begrænset anvendelsesmulighederne her på Jorden.

Missouri-forskerne har løst et grundlæggende problem med holdbarheden af de halvledere, der omdanner partiklernes energi til elektricitet. Problemet har hidtil været, at halvlederne holder i kortere tid end batteriet. Det nye batteri bruger flydende halvledere i stedet for faste materialer, hvor partiklerne kan passere igennem uden at slide på komponenterne. Nu arbejdes der på at gøre batteriet endnu mindre.

Men det største problem er måske slet ikke teknisk. Den største udfordring bliver at overbevise offentligheden om, at det er sikkert at gå rundt med atom-batterier. Forskerne understreger at teknologien er helt sikker og allerede bruges til alt fra pacemakere til satellitter.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Keybalance A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere