Sen undskyldning til computerpioner

Den britiske premierminister Gordon Brown har nu givet en formel undskyldning til computerpioneren Alan Turing, der blev retsforfulgt for sin homoseksualitet og begik selvmord for 55 år siden.

Matematikeren Alan Turing bliver ofte betegnet som datalogiens grundlægger og han spillede en afgørende rolle i arbejdet med at knække tyskernes Enigma-kryptering under Anden Verdenskrig. Turing er nok mest kendt for Turing-testen, der skal afgøre, om en maskine udviser intelligens på menneskeligt niveau.

Men Turing er også en af de mest tragiske figurer i computerhistorien. Han blev anholdt for homoseksualitet i 1952 og tvunget til at underkaste sig østrogen-behandling. To år senere begik han selvmord.

Nu har den britiske premierminister Gordon Brown udsendt en officiel undskyldning for behandlingen af Turing. Det er første gang, den britiske regering erkender at Turing blev behandlet forkert, og undskyldningen tolkes som en sejr for de aktivister, der har kæmpet for at få Turing rehabiliteret.

Flere tusinde har tilsluttet sig en underskriftsindsamling på nettet, hvor regeringen opfordres til at undskylde behandlingen af Turing. Aktivisterne ønsker også, at Turing skal slås til ridder.

Gordon Brown betegner Turing som en krigshelt i sit indlæg i avisen Telegraph og tilføjer at computergeniet leverede et afgørende bidrag til sejren over Tyskland i Anden Verdenskrig. Ved at knække Enigma-koden fik de Allierede en afgørende fordel over for Aksemagterne.

»Jeg er stolt over at kunne sige; vi undskylder. Du havde fortjent så meget bedre,« skriver Brown.


Turing begik selvmord ved at spise et forgiftet æble og nogle mener, at Apple valgte et æble som logo til ære for matematikeren.
 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere