Sen undskyldning til computerpioner

Den britiske premierminister Gordon Brown har nu givet en formel undskyldning til computerpioneren Alan Turing, der blev retsforfulgt for sin homoseksualitet og begik selvmord for 55 år siden.

Matematikeren Alan Turing bliver ofte betegnet som datalogiens grundlægger og han spillede en afgørende rolle i arbejdet med at knække tyskernes Enigma-kryptering under Anden Verdenskrig. Turing er nok mest kendt for Turing-testen, der skal afgøre, om en maskine udviser intelligens på menneskeligt niveau.

Men Turing er også en af de mest tragiske figurer i computerhistorien. Han blev anholdt for homoseksualitet i 1952 og tvunget til at underkaste sig østrogen-behandling. To år senere begik han selvmord.

Nu har den britiske premierminister Gordon Brown udsendt en officiel undskyldning for behandlingen af Turing. Det er første gang, den britiske regering erkender at Turing blev behandlet forkert, og undskyldningen tolkes som en sejr for de aktivister, der har kæmpet for at få Turing rehabiliteret.

Flere tusinde har tilsluttet sig en underskriftsindsamling på nettet, hvor regeringen opfordres til at undskylde behandlingen af Turing. Aktivisterne ønsker også, at Turing skal slås til ridder.

Gordon Brown betegner Turing som en krigshelt i sit indlæg i avisen Telegraph og tilføjer at computergeniet leverede et afgørende bidrag til sejren over Tyskland i Anden Verdenskrig. Ved at knække Enigma-koden fik de Allierede en afgørende fordel over for Aksemagterne.

»Jeg er stolt over at kunne sige; vi undskylder. Du havde fortjent så meget bedre,« skriver Brown.


Turing begik selvmord ved at spise et forgiftet æble og nogle mener, at Apple valgte et æble som logo til ære for matematikeren.
 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?