Nye it-firmaer er næsten chanceløse i Danmark

Det danske venture-miljø er totalt ineffektivt, mener it-entreprenøren Morten Lund

Trods regeringens megen snak om vækstpakker, der skal sætte gang i hjulene i Danmark, bliver det næppe nye succesfulde it-virksomheder, der kommer til at redde landets økonomi.

Ny virksomheder har nemlig stort set ingen chancer for at få tilført den nødvendige risikovillige kapital herhjemme, så ineffektivt og udueligt er det danske venturekapital-system. Sådan lyder essensen i et friskt blogindlæg af Morten Lund, medinvestor af en af de få store it-succeser med dansk deltagelse, Skype, og stadig i dag en markant it-entreprenør.

”Lad os nu stoppe med at skabe bureaukratiske VÆKSTFONDE – som er ledet af folk der har behov for et job. Jeg har følelsen på egen krop. Jeg kan ikke investere penge (fordi jeg kun lige er fri af min bankeråt) – men jeg har investeret min sjæl og min vågentid i 2 startups i de sidste 24 måneder. VÆKSTpenge skal placeres af folk der har personlig erfaring med at bygge virksomheder og financielt overskud til at tænke sig om. Og ikke folk der sidder med et Google Regneark og trykker på F5 for at se deres MANAGEMENT FEE (ledelsesgodtgørelse fra en fond) blive opdateret hver morgen,” hedder det på Morten Lunds Blog.

 

Opbakning fra Martin von Haller

Hans kritik bakkes op af en anden kendt person i it-startup-kredse: Martin von Haller Grønbæk. På sin blog både underbygger og forstærker han Morten Lunds kritik af et ineffektivt og nærmest værdiløst dansk venture-miljø:

"Morten Lund, en ener blandt danske it-iværksættere, langer …ud efter stort set hele den danske venture kapital-branche og dens primære økonomiske back’ere: politikerne og det offentlige system. Det gør han i høj grad med rette. Der er et stort behov for en fundamental nytænkning af, hvorledes det offentlige støtter iværksættere med penge. Den nuværende model er for bureaukratisk. Og pengene er ikke “kloge” nok. Groft sagt er den primært kun sucessfuld i relation til at skaffe arbejde til dem, som skal fordele pengene,” lyder det fra Martin von Haller Grønbæk.

Han understreger, at han ikke selv er venture kapitalist, men har erfaring med venturemiljøet gennem sit arbejde som advokat, der hjælper iværksættere, der søger midler fra venture-branchen.

Både Morten Lund og Martin Von Haller Grønbæk påpeger, at der har været meget få startup-succeser, som er blevet hjulet frem med danske venturepenge:

”Som Morten påpeger, så synes det ganske uproduktivt – for nu at sige det mildt – at staten og store danske institutionelle investorer poster en masse penge ind i det traditionelle venturekapitalmiljø i Danmark, når det er meget svært at få øje på, hvilke succeser dette miljø har bidraget til. Det er muligt, at DVCA kan fremvise konsulentrapporter og lignende, der viser, hvor succesfulde deres medlemmer har været. Men for os andre er det svært at få øje på de succesfulde exits inden for IT-startups, som skulle være en følge af det offentliges kanalisering af penge igennem det danske venture kapital miljø, skriver Martin von Haller Grønbæk.

Heldigt at undgå dansk venture

Lige som Morten Lund mener han, at danske succeser hovedsageligt er blevet til med udenlandsk kapital:

”Min erfaring er i hvert fald, at inden for de sidste 10 år efter dotcom boblen brastede, er stort alle de rigtigt talentfulde danske it start-ups, som jeg har fået kendskab til, netop været ”heldige” at undgå danske venture kapitalister. De er blevet fundede af større og mere anerkendte udenlandske og internationale venture kapital firmaer, særligt fra Silicon Valley og England. Det groteske har været, at mange af disse start-ups rent faktisk i deres indledende fase har været forbi en hel del af de danske investorer, men at disse så vendte tommelfingeren ned. De mest talentfulde af disse IT start-ups er så senere blev fundet af udenlandske investorer med langt større troværdighed, erfaring og ekspertise, skriver Martin von Haller Grønbæk.

ComON har talt med it-iværksættere, som bakker kraftigt op om kritkken af venture-miljøet herhjemme.

Hos interesseorganisationen for venturefondene, DVCA (Danish Venture Capital and Private Equity Association) finder kritkken dog ikke megen gehør.

Direktør for DVCA Jannick Nytoft siger til ComON, at Morten Lund skyder forbi målet, når han anklager venturefondene for at være ineffektive.

”Jeg noterer mig, at både Morten Lund og Martin von Haller peger på USA som eksempel på et venturesystem, der fungerer godt. Men virkeligheden er jo, at vi må acceptere, at Danmark og Europa er gennemreguleret på en hel anden måde.Ligesom USA har haft et statsligt system kaldet SBIC, som siden 1957 har kanaliseret risikovillig kapital over i venturefonde".

Dybfrossent miljø

Har de to kritikere ikke ret i, at det kun er få store exits, der har været herhjemme?

”Der har da været exits. Fullrate var vel den største, så var der ZYB. Men det er jo indiskutabelt, at venturmarkedet har været dybfrossent de seneste par år”.

Hvad siger du til kritikken af, at de folk, der sidder i venturefondene, ikke selv har nogen erfaring i at starte virksomhed?

”Jamen Morten Lund peger jo selv på eksempler, hvor en venturefond har succesfulde forretningsfolk, som har startet en virksomhed, med: Nikolaj Nyholm i Sunstone. Og jeg kan flere andre. Faktisk har de fleste venturefirmaer en succesrig iværksætter med,” siger Jannick Nytoft.
 

Til trods for en personlig konkurs i 2009 i forbindelse med den krakkede Nyheddsavisen er Morten Lund selv en af de mere succesfulde danske iværksættere og venturefolk.  Ifølge sin blog har han de sidste to år rejst næsten 50 millioner dolllar i venture funding til diverse selkskaber.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere