Artikel top billede

Elsparepærer bliver dyrere

Mangel på sjældne metaller gør elsparepærer dyrere.

På dagen hvor de sidste 60-watt glødepærer forsvinder fra butikkerne – den 1. september – har lysfirmaet Osram meldt ud at priserne for elsparepærer stiger med helt op til 25 procent. Det er manglen på de såkaldte sjældne jordarter (Rare Earth Elements), der får priserne til at stige. Foruden elsparepærer gælder prisstigningerne også for lysstofrør.

I enkelte tilfælde kan prisstigningerne endda blive betydelig højere end de 25 procent.

”Det afhænger af produkttypen, der er meget store forskelle – alt efter, hvilke råstoffer der bliver brugt og i hvilket omfang,” siger Osram-chef Martin Goetzeler til den tyske udgave af Financial Times.

I et brev til kunderne skriver Osram, at manglen på sjældne metaller har fået priserne til at eksplodere. Som ComON kunne fortælle forleden, har den kinesiske eksport-kontrol med sjældne jordarter også stor betydning for harddisk-priserne, der forventes at stige med 5-10 pct.

I 2010 har Kina reduceret sin eksport af sjældne metaller med 40 pct. til 30.000 tons og man fortsætter med at indføre nye begrænsninger.

Det gigantiske land sidder på nogle af verdens største forekomster af de metaller, der skal bruges til elektronik-produktion. Tidligere har Kina begrundet sine tiltag for at begrænse eksporten af metallerne med miljøhensyn, men nogle mener at landet forsøger at hjælpe den voksende kinesiske elektronik-industri på bekostning af udlandet.

Kina står for omkring 90 procent af produktionen af 17 forskellige sjældne jordarter, som har stor betydning for it- og kommunikationsudstyr.

Osram vil nu udvikle nye recycling-metoder til at genvinde de sjældne råstoffer fra gamle pærer.

Men indtil videre må kunderne altså regne med heftige prisstigninger. Det kommer på et tidspunkt, hvor EU er ved at afskaffe de gamle glødepærer. Fra næste år er det helt slut med de gamle pærer. Nu skal der skiftes til elsparepærer, men her er der også problemer. Der har blandt andet været kritik af, at pærerne indeholder det giftige kviksølv.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere