Hold øje med SmbA

Med indkøbsselskabet Leevia har personkredsen bag MultimediaWorld og Getmore introduceret selskabsformen SmbA i den danske kanal.

Og uanset formålet, er det en dårlig nyhed for kanalen. Det skaber forvirring og uigennemsigtighed på et tidspunkt, hvor der er brug for åbenhed og pragmatiske løsninger.

Oprindelig er SmbA’er indført for at gøre livet lettere for iværksættere. Fred være med det. Men det ændrer ikke på, at det lugter langt væk af narrestreger – primært fordi det er en selskabsform, som nærmest er helt uden for kontrol.

Som udgangspunkt kræves der hverken selskabskapital, revisor eller generalforsamling. Et SmbA kan også forholdsvis enkelt sno sig udenom at aflevere regnskaber til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, samtidig med at ejerne ikke hæfter personligt for selskabets økonomi.

Ikke nok med det. Man kan også hive penge ud selskabet flere gange om året, ligesom det er muligt at tage give aktionærlån. Samtidig er selskabets ejere sikret anonymitet.

I det hele taget ligner et SmbA mest af alt en lukket kasse, som ingen kan kontrollere - udover Skat. Og uden at fornærme nogen, er effektiv kontrol ikke lige det, der har præget Skat de seneste år.

Det styrker kun frygten for, at SmbA reelt ender med at blive et fristed for plattenslagere, der vil misbruge konstruktionen.

Man kan så mene, at SmbA-selskaber ikke bliver et problem, fordi ingen kreditforsikringsselskaber vil forsikre sådanne selskaber. Det problem ser Leevia SmbA dog ud til at være kommet uden om. Det vil andre sikkert også kunne.

Det er dårlig nyt for kanalen, fordi det - igen – åbner op for urent trav. Det giver ulige konkurrencevilkår, hvis nogle selskaber fifler og dermed kommer uden om at betale skatter og afgifter.

Det kan kanalen ikke leve med.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere


Computerworld Summit 2024

Vi kigger ind i scenariet for fremtiden it-afdeling og hvordan virksomheden bedst muligt udnytter både nye og etablerede teknologier til at understøtte vækst og dermed sikre overlevelse i en konkurrencepræget verden.

23. maj 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere