Mikroprocessoren fylder 40 år

Den 15. november er der gået 40 år siden lanceringen af Intels legendariske 4004.

Intel gør klar til at fejre 40-års jubilæet for sin første komplette cpu, Intel 4004, den 15. november. Det skriver digi.no. På denne dato i 1971 blev chippen nævnt offentligt for første gang - i en annonce i magasinet Electronic News.

I den anledning har Intel oprettet en særlig side med en lang række historiske informationer om mikroprocessorens udvikling, prognoser om fremtidens computere og sjove fakta fra chipbranchen.

Intel bliver regnet for at være den første frit programmerbare kommercielt tilgængelige mikroprocessor. Her havde man for første gang alle de nødvendige komponenter på én chip.

Denne 4-bit-processor havde 2.300 transistorer og kostede 60 dollar. Den havde en taktfrekvens på 740 kilohertz og kunne behandle 60.000 instruktioner i sekundet.

Det giver nogle interessante sammenligninger, som Intel har samlet i dette dokument. Hvis den nuværende Intel Core-processor med en milliard transistorer brugte den samme strukturbredde som Intel 4004, så ville den måle 7 x 3 meter.

Hvis bilernes hastighed havde udviklet sig med samme tempo som cpu-hastigheden, så ville det tage ét sekund at køre fra New York til San Francisco.

Prisen for en transistor er faldet med faktor 50.000 siden 1971. Energiforbruget er også reduceret enormt. Hvis energiforbruget per transistor var det samme som for 40 år siden, ville en moderne bærbar bruge 4.000 gange mere energi og koste 100.000 kr. i strøm om året.

Men den ville selvfølgelig ikke være bærbar - for der findes slet ikke små batterier der kan lagre så meget energi.

Intel 4004 blev brugt i regnemaskiner og kasseapparater, og den blev fremstillet helt frem til 1986.

Herunder er en video udgivet i anledning af jubilæet der fortæller om Intels prognose for processorens fremtid.


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
IBM klar med nyt selskab i Danmark: Vil overflytte stort antal medarbejdere fra infrastruktur-forretningen
IBM opretter nyt selskab i Danmark som led i stor opsplitning af selskabet i hele verden. En stort antal medarbejdere skal flyttes over i IBM Ocean.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.