Falske webbutikker udnytter Google i december

Benhårdt Google-fusk kan vriste kroner fra danske juleshoppere på nettet. Så hvordan du spotter fuskerne.

Handel på nettet eksploderer i december. Det forsøger fuskere at udnytte.

Op til jul har en masse nye webbutikker indfundet sig i toppen af danske Google-søgninger. Problemet er bare, at de ingen varer har. De har kun intentionen om at vriste kroner fra uopmærksomme julegave-indkøbere.

Det mener Henrik Bondtofte, der arbejder med søgemaskineoptimering i bureauet Just-Search.dk.

Netbutikkerne ligner legitime af slagsen, men kradser man lidt i overfladen, så er det tydeligt for mange, at det er fup-foretagender, der udbyder mærkevarer markant under markedsprisen, og hvor potentielle kunder kan stille spørgsmålstegn ved, om de nogensinde vil modtage en vare, når de har betalt.

Væremærker som Canada Goose, Moncler, Ralph Lauren og Mulberry er typisk lokkemad. En simpel søgning på "Canada Goose" får stadig nogle af de mistænkelige firmaer til havne på første side af søgeresultaterne. For eksempel canadagooseidanmark.eu. Et domæne der ikke har været registreret før december 2011.

"Den sidste måned er det væltet frem med de her hjemmesider, så jeg vil tro, at mange har prøvet at bestille på de sites. Jeg har selv prøvet at uddanne min kæreste til at være opmærksom på det, men hun var altså selv ved at bestille fra en af dem, da jeg nåede at stoppe hende," siger Henrik Bondtofte, der har listet flere eksempler på sin blog.

Netbutikkernes brancheforening FDIH bekræfter, at fænomenet eksisterer, og at enkelte kunder har hoppet i fælden - og sendt penge til de forkerte folk.

"Vi har oplevet enkelte tilfælde, hvor man har spejlet en dansk side, og der skulle man helt frem til betalingen, før man spottede en forskel. Men man skal ofte være ret hardcore for at spotte den type fusk," siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Han betragter ikke fænomenet som en december-tendens, men noget der dukker op fra tid til anden.


Udnytter at Google er langsom
"Butikkerne", der primært styres fra Kina eller USA, timer deres høje placeringer i Google i julemåneden.

"Det er blackhat-SEO, der er blevet brugt på de her shops. Du smækker en masse indhold op og får det til at ranke højt  Så tjener du de penge, du kan nå, og så forsvinder du igen. For der er ingen tvivl om, at alle de her sites nok skal ryge ud af Google igen, men de udnytter, at de har en tidsfaktor, og bare kan ligge her i julesalget. Så starter de bare noget nyt op i næste måned på et andet marked og måske med nogle andre produkter," siger Henrik Bondtofte.

Fup-købmændene gør blandt andet brug af betalte links og massive spamlinks i kommentarfelter.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en falsk webshop

Mange af siderne afslører sig selv ved at have meget dårlige formuleringer på dansk, der tydeligvis er maskinoversat. Men det tror Henrik Bondtofte, at mange julehandlende slet ikke lægger mærke til. 

"Butikkerne udnytter, at folk stoler på Google. Hvis de lægger der i topresultaterne, så regner folk med, at Google har lavet forarbejdet. At det er de gode og rigtige resultater, der kommer frem, og så slår mange deres kritiske sans fra."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
SAP Excellence Day 2021

Gennem målrettede opkøb og egenudvikling tilbyder SAP i dag en produktpalette, der blandt andet omfatter avancerede analyseredskaber, HR-systemer og helt- eller delvist cloud-baserede løsninger. Få muligheden for at møde erfarne it-folk, der kan hjælpe dig videre på din SAP-rejse.

13. april 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021 - trends, teknologi, innovation og organisationsformer

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

15. april 2021 | Læs mere


Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


Premium
NNIT-selskabet Scales efter nedlukning af svenske og norske selskaber: De store vækstmuligheder ligger i Danmark
Interview: I løbet af 2020 har det NNIT-ejede Scales lukket sine datterselskaber i Norge og Sverige. I stedet fokuserer ERP-selskabet udelukkende på Danmark de næste par år, forklarer, forklarer CEO Hasse Bergman. Se her, hvorfor selskabet har afviklet de to nordiske enheder.
Computerworld
Sundhed.dk er klar med vaccinepas: Sådan finder du det
Regeringen har sendt et digitalt coronapas i udbud, men allerede nu kan du få adgang til et digitalt vaccinepas, der dokumenterer din vaccinationsstatus.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.