Falske webbutikker udnytter Google i december

Benhårdt Google-fusk kan vriste kroner fra danske juleshoppere på nettet. Så hvordan du spotter fuskerne.

Handel på nettet eksploderer i december. Det forsøger fuskere at udnytte.

Op til jul har en masse nye webbutikker indfundet sig i toppen af danske Google-søgninger. Problemet er bare, at de ingen varer har. De har kun intentionen om at vriste kroner fra uopmærksomme julegave-indkøbere.

Det mener Henrik Bondtofte, der arbejder med søgemaskineoptimering i bureauet Just-Search.dk.

Netbutikkerne ligner legitime af slagsen, men kradser man lidt i overfladen, så er det tydeligt for mange, at det er fup-foretagender, der udbyder mærkevarer markant under markedsprisen, og hvor potentielle kunder kan stille spørgsmålstegn ved, om de nogensinde vil modtage en vare, når de har betalt.

Væremærker som Canada Goose, Moncler, Ralph Lauren og Mulberry er typisk lokkemad. En simpel søgning på "Canada Goose" får stadig nogle af de mistænkelige firmaer til havne på første side af søgeresultaterne. For eksempel canadagooseidanmark.eu. Et domæne der ikke har været registreret før december 2011.

"Den sidste måned er det væltet frem med de her hjemmesider, så jeg vil tro, at mange har prøvet at bestille på de sites. Jeg har selv prøvet at uddanne min kæreste til at være opmærksom på det, men hun var altså selv ved at bestille fra en af dem, da jeg nåede at stoppe hende," siger Henrik Bondtofte, der har listet flere eksempler på sin blog.

Netbutikkernes brancheforening FDIH bekræfter, at fænomenet eksisterer, og at enkelte kunder har hoppet i fælden - og sendt penge til de forkerte folk.

"Vi har oplevet enkelte tilfælde, hvor man har spejlet en dansk side, og der skulle man helt frem til betalingen, før man spottede en forskel. Men man skal ofte være ret hardcore for at spotte den type fusk," siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Han betragter ikke fænomenet som en december-tendens, men noget der dukker op fra tid til anden.


Udnytter at Google er langsom
"Butikkerne", der primært styres fra Kina eller USA, timer deres høje placeringer i Google i julemåneden.

"Det er blackhat-SEO, der er blevet brugt på de her shops. Du smækker en masse indhold op og får det til at ranke højt  Så tjener du de penge, du kan nå, og så forsvinder du igen. For der er ingen tvivl om, at alle de her sites nok skal ryge ud af Google igen, men de udnytter, at de har en tidsfaktor, og bare kan ligge her i julesalget. Så starter de bare noget nyt op i næste måned på et andet marked og måske med nogle andre produkter," siger Henrik Bondtofte.

Fup-købmændene gør blandt andet brug af betalte links og massive spamlinks i kommentarfelter.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en falsk webshop

Mange af siderne afslører sig selv ved at have meget dårlige formuleringer på dansk, der tydeligvis er maskinoversat. Men det tror Henrik Bondtofte, at mange julehandlende slet ikke lægger mærke til. 

"Butikkerne udnytter, at folk stoler på Google. Hvis de lægger der i topresultaterne, så regner folk med, at Google har lavet forarbejdet. At det er de gode og rigtige resultater, der kommer frem, og så slår mange deres kritiske sans fra."


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
ED-Data A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Blockchain: Fremtidens betalingsløsninger

Blockchain-teknologien er på vej ind i betalingsmiljøerne og har potentialet til at sikre og effektivisere betalingsmetoderne i høj grad. Potentialet er enormt. Men hvordan kommer du i gang? Og hvordan finder du de lavthængende frugter? Det får du svar på på dette Computerworldevent

21. marts 2019 | Læs mere


Robot Process Automation (RPA) - sådan høster du gevinsterne

Fremtidens digitale vindere fokuserer på at nedbringe driftsomkostningerne radikalt gennem digitaliserede ’touchless operations’, hvor kun undtagelser behandles manuelt, og hvor automatisering og kunstig intelligens spiller sømløst sammen. Kom og hør mere om RPA og softwarerobotter - hvordan ser teknologien ud og hvordan kommer du i gang?

26. marts 2019 | Læs mere


Mød NNIT og kom med på en rejse fra Excel-drevet budgetproces til ægte corporate performance management

På dette event får du netop en introduktion til digitalisering af CPM (Corporate Performance Management) og BI (Business Intelligence), uden at du skal vinke farvel til Excel. Du vil få introduktion til software, der omfavner Excel og optimerer dine nuværende planning-, forecasting-, og konsolideringsprocesser.

27. marts 2019 | Læs mere

Premium
Hackere kræver løsepenge af Norsk Hydro i omfattende ransomware-angreb: "Hele vores globale netværk er nede"
Alle offentlige norske virksomheder er sat i alarmberedskab efter et omfattende ransomware-angreb, der har fået hele Norsk Hydros globale netværk til at gå ned.
Computerworld
Yousee, Telmore og TDC Erhverv bliver nu en del af et helt nyt underholdningsselskab
TDC Group bliver i fremtiden splittet op i to selskaber, og det ene selskab, der kommer til at fokusere på digital underholdning har netop fået sit navn.
CIO
Tech fra Toppen: Det har CIO Mads Madsbjerg Hansen fra FLSmidth lært af flere års global it-konsolidering
Tech fra Toppen: Flere års arbejde har betydet en reduktion i antallet af it-systemer hos FLSmidth. Men processen har ikke været uden overraskelser. Hør hvad CIO Mads Madsbjerg Hansen har lært af den omfattende og globale proces.
Job & Karriere
Efter blodrødt regnskab: Nu fyrer Atea 20 medarbejdere i Danmark
Atea fyrer nu 20 medarbejdere. Det sker som en direkte konsekvens af, at den danske forretning er under pres, oplyser selskabets direktør.
White paper
Kvartalsrapport på cyber-trusselslandskabet
I denne rapport dykker vi ned i cyber-trusselsbilledet for Q4. Vi har opsummeret statistikkerne fra millioner af trusselsforekomster observeret af Fortinet enheder i live produktionsmiljøer i hele verden. Ifølge IDC er Fortinet den mest adapterede netværks-sikkerhedsløsning, med 4,2 mio. implementerede devices. Det giver et unikt perspektiv på trusselslandskabet, som er destilleret ned i denne rapport. Download den her og få det fulde overblik.