Falske webbutikker udnytter Google i december

Benhårdt Google-fusk kan vriste kroner fra danske juleshoppere på nettet. Så hvordan du spotter fuskerne.

Handel på nettet eksploderer i december. Det forsøger fuskere at udnytte.

Op til jul har en masse nye webbutikker indfundet sig i toppen af danske Google-søgninger. Problemet er bare, at de ingen varer har. De har kun intentionen om at vriste kroner fra uopmærksomme julegave-indkøbere.

Det mener Henrik Bondtofte, der arbejder med søgemaskineoptimering i bureauet Just-Search.dk.

Netbutikkerne ligner legitime af slagsen, men kradser man lidt i overfladen, så er det tydeligt for mange, at det er fup-foretagender, der udbyder mærkevarer markant under markedsprisen, og hvor potentielle kunder kan stille spørgsmålstegn ved, om de nogensinde vil modtage en vare, når de har betalt.

Væremærker som Canada Goose, Moncler, Ralph Lauren og Mulberry er typisk lokkemad. En simpel søgning på "Canada Goose" får stadig nogle af de mistænkelige firmaer til havne på første side af søgeresultaterne. For eksempel canadagooseidanmark.eu. Et domæne der ikke har været registreret før december 2011.

"Den sidste måned er det væltet frem med de her hjemmesider, så jeg vil tro, at mange har prøvet at bestille på de sites. Jeg har selv prøvet at uddanne min kæreste til at være opmærksom på det, men hun var altså selv ved at bestille fra en af dem, da jeg nåede at stoppe hende," siger Henrik Bondtofte, der har listet flere eksempler på sin blog.

Netbutikkernes brancheforening FDIH bekræfter, at fænomenet eksisterer, og at enkelte kunder har hoppet i fælden - og sendt penge til de forkerte folk.

"Vi har oplevet enkelte tilfælde, hvor man har spejlet en dansk side, og der skulle man helt frem til betalingen, før man spottede en forskel. Men man skal ofte være ret hardcore for at spotte den type fusk," siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Han betragter ikke fænomenet som en december-tendens, men noget der dukker op fra tid til anden.


Udnytter at Google er langsom
"Butikkerne", der primært styres fra Kina eller USA, timer deres høje placeringer i Google i julemåneden.

"Det er blackhat-SEO, der er blevet brugt på de her shops. Du smækker en masse indhold op og får det til at ranke højt  Så tjener du de penge, du kan nå, og så forsvinder du igen. For der er ingen tvivl om, at alle de her sites nok skal ryge ud af Google igen, men de udnytter, at de har en tidsfaktor, og bare kan ligge her i julesalget. Så starter de bare noget nyt op i næste måned på et andet marked og måske med nogle andre produkter," siger Henrik Bondtofte.

Fup-købmændene gør blandt andet brug af betalte links og massive spamlinks i kommentarfelter.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en falsk webshop

Mange af siderne afslører sig selv ved at have meget dårlige formuleringer på dansk, der tydeligvis er maskinoversat. Men det tror Henrik Bondtofte, at mange julehandlende slet ikke lægger mærke til. 

"Butikkerne udnytter, at folk stoler på Google. Hvis de lægger der i topresultaterne, så regner folk med, at Google har lavet forarbejdet. At det er de gode og rigtige resultater, der kommer frem, og så slår mange deres kritiske sans fra."


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få overblikket: Her er Gartners vurdering af 16 førende CRM-leverandører
Den teknologiske udvikling skaber pt. en massiv omstilling inden for kundeservice. Samtidig muliggør teknologien også en konsolidering, som igen stiller nye krav til moderne CRM-systemer. Især kunstig intelligens og muligheden for digitale kanaler står højt på kundernes liste. I dette whitepaper kan du derfor læse om analysevirksomheden Gartners research af 16 leverandører inden for CRM og dermed få et overblik over det stadigt mere komplekse landskab.