Artikel top billede

Falske webbutikker udnytter Google i december

Benhårdt Google-fusk kan vriste kroner fra danske juleshoppere på nettet. Så hvordan du spotter fuskerne.

Handel på nettet eksploderer i december. Det forsøger fuskere at udnytte.

Op til jul har en masse nye webbutikker indfundet sig i toppen af danske Google-søgninger. Problemet er bare, at de ingen varer har. De har kun intentionen om at vriste kroner fra uopmærksomme julegave-indkøbere.

Det mener Henrik Bondtofte, der arbejder med søgemaskineoptimering i bureauet Just-Search.dk.

Netbutikkerne ligner legitime af slagsen, men kradser man lidt i overfladen, så er det tydeligt for mange, at det er fup-foretagender, der udbyder mærkevarer markant under markedsprisen, og hvor potentielle kunder kan stille spørgsmålstegn ved, om de nogensinde vil modtage en vare, når de har betalt.

Væremærker som Canada Goose, Moncler, Ralph Lauren og Mulberry er typisk lokkemad. En simpel søgning på "Canada Goose" får stadig nogle af de mistænkelige firmaer til havne på første side af søgeresultaterne. For eksempel canadagooseidanmark.eu. Et domæne der ikke har været registreret før december 2011.

"Den sidste måned er det væltet frem med de her hjemmesider, så jeg vil tro, at mange har prøvet at bestille på de sites. Jeg har selv prøvet at uddanne min kæreste til at være opmærksom på det, men hun var altså selv ved at bestille fra en af dem, da jeg nåede at stoppe hende," siger Henrik Bondtofte, der har listet flere eksempler på sin blog.

Netbutikkernes brancheforening FDIH bekræfter, at fænomenet eksisterer, og at enkelte kunder har hoppet i fælden - og sendt penge til de forkerte folk.

"Vi har oplevet enkelte tilfælde, hvor man har spejlet en dansk side, og der skulle man helt frem til betalingen, før man spottede en forskel. Men man skal ofte være ret hardcore for at spotte den type fusk," siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Han betragter ikke fænomenet som en december-tendens, men noget der dukker op fra tid til anden.

Udnytter at Google er langsom

"Butikkerne", der primært styres fra Kina eller USA, timer deres høje placeringer i Google i julemåneden.

"Det er blackhat-SEO, der er blevet brugt på de her shops. Du smækker en masse indhold op og får det til at ranke højt  Så tjener du de penge, du kan nå, og så forsvinder du igen. For der er ingen tvivl om, at alle de her sites nok skal ryge ud af Google igen, men de udnytter, at de har en tidsfaktor, og bare kan ligge her i julesalget. Så starter de bare noget nyt op i næste måned på et andet marked og måske med nogle andre produkter," siger Henrik Bondtofte.

Fup-købmændene gør blandt andet brug af betalte links og massive spamlinks i kommentarfelter.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en falsk webshop

Mange af siderne afslører sig selv ved at have meget dårlige formuleringer på dansk, der tydeligvis er maskinoversat. Men det tror Henrik Bondtofte, at mange julehandlende slet ikke lægger mærke til. 

"Butikkerne udnytter, at folk stoler på Google. Hvis de lægger der i topresultaterne, så regner folk med, at Google har lavet forarbejdet. At det er de gode og rigtige resultater, der kommer frem, og så slår mange deres kritiske sans fra."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital
Job & Karriere
Her er Netcompanys nye hovedkvarter: Flytter til ikonisk adresse i hjertet af København - kommer til at betale million-leje