Falske webbutikker udnytter Google i december

Benhårdt Google-fusk kan vriste kroner fra danske juleshoppere på nettet. Så hvordan du spotter fuskerne.

Handel på nettet eksploderer i december. Det forsøger fuskere at udnytte.

Op til jul har en masse nye webbutikker indfundet sig i toppen af danske Google-søgninger. Problemet er bare, at de ingen varer har. De har kun intentionen om at vriste kroner fra uopmærksomme julegave-indkøbere.

Det mener Henrik Bondtofte, der arbejder med søgemaskineoptimering i bureauet Just-Search.dk.

Netbutikkerne ligner legitime af slagsen, men kradser man lidt i overfladen, så er det tydeligt for mange, at det er fup-foretagender, der udbyder mærkevarer markant under markedsprisen, og hvor potentielle kunder kan stille spørgsmålstegn ved, om de nogensinde vil modtage en vare, når de har betalt.

Væremærker som Canada Goose, Moncler, Ralph Lauren og Mulberry er typisk lokkemad. En simpel søgning på "Canada Goose" får stadig nogle af de mistænkelige firmaer til havne på første side af søgeresultaterne. For eksempel canadagooseidanmark.eu. Et domæne der ikke har været registreret før december 2011.

"Den sidste måned er det væltet frem med de her hjemmesider, så jeg vil tro, at mange har prøvet at bestille på de sites. Jeg har selv prøvet at uddanne min kæreste til at være opmærksom på det, men hun var altså selv ved at bestille fra en af dem, da jeg nåede at stoppe hende," siger Henrik Bondtofte, der har listet flere eksempler på sin blog.

Netbutikkernes brancheforening FDIH bekræfter, at fænomenet eksisterer, og at enkelte kunder har hoppet i fælden - og sendt penge til de forkerte folk.

"Vi har oplevet enkelte tilfælde, hvor man har spejlet en dansk side, og der skulle man helt frem til betalingen, før man spottede en forskel. Men man skal ofte være ret hardcore for at spotte den type fusk," siger Henrik Theil, kommunikationschef i FDIH.

Han betragter ikke fænomenet som en december-tendens, men noget der dukker op fra tid til anden.


Udnytter at Google er langsom
"Butikkerne", der primært styres fra Kina eller USA, timer deres høje placeringer i Google i julemåneden.

"Det er blackhat-SEO, der er blevet brugt på de her shops. Du smækker en masse indhold op og får det til at ranke højt  Så tjener du de penge, du kan nå, og så forsvinder du igen. For der er ingen tvivl om, at alle de her sites nok skal ryge ud af Google igen, men de udnytter, at de har en tidsfaktor, og bare kan ligge her i julesalget. Så starter de bare noget nyt op i næste måned på et andet marked og måske med nogle andre produkter," siger Henrik Bondtofte.

Fup-købmændene gør blandt andet brug af betalte links og massive spamlinks i kommentarfelter.

LÆS OGSÅ: Sådan spotter du en falsk webshop

Mange af siderne afslører sig selv ved at have meget dårlige formuleringer på dansk, der tydeligvis er maskinoversat. Men det tror Henrik Bondtofte, at mange julehandlende slet ikke lægger mærke til. 

"Butikkerne udnytter, at folk stoler på Google. Hvis de lægger der i topresultaterne, så regner folk med, at Google har lavet forarbejdet. At det er de gode og rigtige resultater, der kommer frem, og så slår mange deres kritiske sans fra."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
It-sikkerhedskontroller og -processer (How to)

Flere organisationer end nogensinde før bliver udsat for cyberangreb af hackere, der hele tiden finder nye veje og metoder, som de kan udnytte til at trænge ind i virksomhedernes systemer. På dette event kigger vi nærmere på, hvordan man opsætter de nødvendige it-sikkerhedskontroller og gør god brug af eksempelvis incident response, log management, penetrationstesting, awareness-træning, sikkerhedsopsætning og meget andet.

03. marts 2021 | Læs mere


Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Premium
Atea hyrer tidligere CFO i JN Data som ny finansdirektør: Indtræder i direktionen
Den tidligere CFO i JN Data, Hernik Aamann Nielsen, bliver ny finansdirektør i Atea, hvor han afløser veteranen Malene Rhode Carstensen.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.