Artikel top billede

Sådan bliver Apple udfordret i 2012

Her fem grunde til, at 2012 kan blive et hårdt år for ellers så succesrige Apple.

Læs også:

EU gransker Apple i ny monopol-sag

Hovsa: Pludselig var Apple jordens dyreste firma

Computerworld News Service: Det har kørt ekstraordinært godt for Apple de seneste år, men noget tyder på, at heldet vil begynde at aftage til næste år - hvilket også bliver det første år uden Steve Jobs ved roret.

Selvom vi sikkert vil se en iPhone 5, der drager fordel af mere modne og energieffektive 4G-chipsæt, så er det usandsynligt, at der er noget banebrydende nyt produkt i stil med iPhone, iPad eller MacBook Air på vej fra Cupertino.

Det ser dog ikke helt sort ud for Apple: Konkurrenterne snubler stadig over deres egne fødder, og det vil de sandsynligvis også gøre til næste år.

Derfor er det mulighed for, at Apples iPad indtager en uovervindelig føring i markedet for tablet-pc'er, mens iPhone haler ind på Androids føring i smartphone-markedet, alene fordi konkurrenterne lander på halen overalt omkring iOS.

Her får du i hvert fald en række dristige forudsigelser om Apples udfordringer det næste års tid:

Nyfunden erhvervsvenlighed kan give bagslag

Som it-chef bør man forvente et mere imødekommende Apple med Tim Cook ved roret som ny topchef.

Den erfarne analytiker af it-branchen Rob Enderle påpeger, at "Apple tidligere har undgået erhvervslivet, hovedsageligt fordi Jobs mente, at it-chefer er idioter, hvilket sandsynligvis var et levn fra Lisa-projektet. Cook er mere erhvervsvenlig og derfor regner jeg med, at Apple vil begynde at være mere imødekommende overfor erhvervslivet."

Men Cook vil være nødt til at udvise en vis tilbageholdenhed med sine tilbud til erhvervskunder.

Sandheden er nemlig, at det er svært at være imødekommende overfor erhvervslivet og forbrugerne samtidigt. De to er ofte på kant med hinanden, når det handler om funktionalitet. Og Apples succes bygger på, at forbrugerne elsker selskabets produkter.

"Faren er, at Apple går for langt, ligesom Microsoft gjorde, og glemmer den almindelige bruger," siger Enderle. 

Vil det næste store hit komme fra Apple?

Det største problem er på produktsiden.

Selvom alle har opmærksomheden rettet mod næste års iPhone 5 (se for eksempel denne konceptvideo om fremtidens iPhone), så er det usandsynligt, at Cook kan præsentere den samme form for visionære produkter såsom iPhone og iPad, som Jobs kunne.

For Cook er ikke en produkt-mand. Som Apples historie under chefer af jakkesætstypen som John Sculley og Gil Amelio vidner om, så klarer selskabet sig simpelthen ikke så godt, når det er en driftschef, der kører showet.

Men hvorfor blev Cook så placeret som øverste chef, kan man spørge?

"Valget faldt på Cook, fordi Steve følte, at han ville være i stand til at vende tilbage til jobbet, når han fik det bedre igen - helt indtil det sidste, regnede Steve med at komme sig," mener Enderle.

"Resultatet er, at de nu har den forkerte mand på topposten, og at selskabet enten vil være nødt til at omstrukturere uden om Cook for at imødegå manglen på den rette kompetence eller i stedet finde nogen, der faktisk kan erstatte Jobs. Ellers vil selskabet sandsynligvis forfalde, meget langsomt til at begynde med men hurtigere og hurtigere, ligeså længe der er dette misforhold mellem kompetencer og behov."

Tidligere i år, før Jobs døde, udtrykte ledelsesekspert Paul David Walker, der har skrevet bogen Unleashing Genius, bekymring over, at Cook ikke var med i bestyrelsen, når nu det var besluttet, at han skulle tage over efter Jobs.

"Det kræver et meget anderledes sæt egenskaber at drive et selskab succesfuldt, end det gør at skabe nye virkeligheder," udtalte Walker på daværende tidspunkt.

"Hvis Cook er en dygtig driftschef, så taler sandsynligheden for, at han ikke bliver nogen visionær person, der kan skabe nye virkeligheder."

Tumult i Apple-ledelsen


I takt med, at Jobs' helbred og dermed prognosen for, at han nogensinde ville kunne lede Apple igen, blev forværret, forlod en række toptalenter selskabet -  heriblandt detailchef Rob Johnson og den globale marketingchef Alison Johnson.

Erlende regner med, at denne tendens vil fortsætte fremover.

De fleste af de udnævnte folk har nu indgået fastholdelsesaftaler på 24 måneder, påpeger Enderle. "De, der ikke har, er allerede langsomt begyndt at sive ud. Jeg forventer, der vil ske en større udvandring, når fastholdelsesaftalerne udløber i 2013."

Ønsket om at forlade selskabet vil kun blive større, i takt med at uenighederne stiger. Jobs var ham, der altid løste konflikterne, så det at han nu er væk, kan føre til interne konflikter, hvilket giver en utilfredsstillende arbejdsplads.

"Jeg forventer at se en masse internt drama hos Apple i det kommende år," siger Enderle. "Nogle af de her folk vil muligvis simpelthen give op og trække sig, når deres fastholdelsesaftaler udløber."

Vil Apples konkurrenter udnytte chancen?

Ligegyldig om Apple kommer til at opleve disse problemer eller ej, så er én ting sikker: Apples konkurrenter udnytter ikke de chancer, de får. Selvom Apple muligvis snubler i år, så vil konkurrenterne stadig snuble endnu værre.

Den største udfordring til Apples dominans i tablet-pc-markedet kommer fra den nyligt lancerede Amazon Kindle Fire. Men er denne tablet-pc på forhånd dømt til at blive den næste Hewlett-Packard TouchPad?

Amazons Android-baserede tablet-pc blev lanceret under stor ståhej og til en pris langt under iPad'ens. Amazon mister angiveligt da også helt op til 100 kroner for hver solgt Kindle Fire. Julesalget forventes at blive betydeligt, selvom Amazon ikke offentliggør salgstallene for Kindle.

Men nu har New York Times udgivet en kritisk artikel om, at Kindle Fire har fået en hård medfart fra de første købere. Apples iPad har sat standarden for tablet-pc'ernes funktionalitet, brugervenlighed og ydelse, og Kindle Fire lever ikke op til disse forventninger.

Amazon arbejder dog på forbedringer og der vil muligvis komme en opdateret enhed på markedet sandsynligvis til foråret. "Hvis også den bliver en fiasko, så er Fire dømt til at samle støv på historiens losseplads," vurderer Jakob Nielson fra konsulentfirmaet Nielson Norman Group i artiklen i New York Times.

Sløve salgstal for BlackBerry Playbook har også sat spørgsmålstegn med fremtiden for Research In Motions tablet-pc.

"RIM er i frit fald, og jeg tvivler i stigende grad på, at virksomheden kan nå at rette op," vurderer Enderle men tilføjer dog, at RIM har penge nok til at undgå at gå helt ned. "Mit bedste gæt lyder på, at de i 2012 kommer til at gennemgå enten en omfattende ændring i ledelsen eller et ejerskifte."

Vil sikkerhedsproblemer køre Android af sporet?

Og så er der platformen Android, der ved at have fået en lang række smartphone-producenter med på vognen. Men året slutter med en bismag, der kan give problemer for Android til næste år.

"Android har alvorlige sikkerhedsproblemer, der minder om tilstanden for Microsoft sidst i 1990'erne," siger Enderle.

"Der skal ikke mere til end én katastrofal hændelse, før denne platform er dødsdømt. Google er nødt til at kaste et tilbageblik på, hvad der skete for Microsoft og gå aggressivt frem i forhold til platformens sikkerhed. Hvis ikke det sker, så vil det sandsynligvis ende rigtig skidt for Android."

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

EU gransker Apple i ny monopol-sag

Hovsa: Pludselig var Apple jordens dyreste firma
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

23. august 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag – Identificer, beskyt og forsvar

Trusselsbilledet er rødglødende og it-sikkerhedslandskabet har aldrig været mere anspændt end nu. Flere organisationer end nogensinde før bliver som følge udsat for cyber-angreb, der er udført af professionelle og målrettede hackere Vi tager temperaturen på trusselslandskabet lige nu og giver dig overblikket over de nyeste trusler, de mest aktuelle tendenser og de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

25. august 2022 | Læs mere


CIO Trends 2022: Sådan arbejder de dygtigste CIOs med ledelse, organisation og strategi

Sparringspartner, forretningsudvikler, projektleder, evangelist, strateg og ikke mindst chef. CIO-rollen er under voldsom forandring – hvor især ledelses- og strategidelen får stadig større plads i de komplekse it-organisationer.

30. august 2022 | Læs mere


CIO
Stort CIO-interview: Lemvigh-Müllers milliard-omsætning er blevet digital