Artikel top billede

2012 blev skudt ind med et brag. Her er de nye trends, som du bliver ramt af i det kommende år.

Seks stærke trends som vil ramme dig i år

Er du og din virksomhed mon forberedt?

Hvert år byder på nye teknologiske gennembrud.

2011 var året, da vi blandt andet fik ultratynde bærebare computere, og vi begyndte at tale til vores mobiltelefoner.

Men hvilke trends skal du som erhvervsdrivende være opmærksom på i det kommende år, hvis du ikke vil sakke agterud?

Der er især seks trends, som du skal holde øje med, mener Preben Mejer, direktør for Innovation Lab, som er et videncenter for ny teknologi.

Derfor kan du snart droppe Dankort-terminalen

1. I 2012 bliver begyndelsen til enden for betalingskortet

I 2011 fik amerikanerne for mulighed for at erstatte deres betalingskortet med en mobiltelefon. 

Eksempelvis lancerede Google sin betalings-service, Google Wallet, men også en lang række andre spændende betalings-løsninger er kommet på markedet i USA. 

Herhjemme kan vi forvente at se samme udvikling i 2012. Ifølge Preben Mejer bliver 2012 begyndelsen til enden for Dankortet og andre betalingskort. 

Det skyldes især udbredelsen af nfc-teknologien - nærfelt kommunikation - der gør det muligt at overføre data på sikker vis mellem eksempelvis en mobiltelefon med nfc-chip og en betalingsterminal. 

"Nfc vil revolutionere, den måde vi betaler på. Vores Visa-Dankort vil ligge i smartphonen, og vigtige personfølsomme oplysninger kan overføres og gemmes på smartphonen. Det er slut med kontanter, slut med plastikkort og vi kan overføre loyalitetspoint, patientdata, parkeringsafgift og alt muligt andet på helt nye måder," siger Preben Mejer.

Han anslår, at ved udgangen af 2012 vil 70 procent af alle nye mobiltelefoner, der bliver sat til salg i Danmark, indeholde en nfc-chip

2. De erhvervsdrivende dropper pc'en

Ved udgangen af 2010 oplevede vi for første gang, at der blev solgt flere smartphones end traditionelle computere, og den udvikling vil fortsætte i 2012 og mange år frem, mener Preben Mejer. 

"De små erhvervsdrivende skal være opmærksomme på, hvordan hele verden bliver mobil. Faktisk er smartphonen den nye konge i it-universet. En smartphone åbner fantastiske muligheder for at spare tid og afslutte sagerne på stedet og få ordren i hus," siger han.

Ifølge Preben Mejer er det en udvikling, der vil få ekstra fart på, når den næste generations mobil-net - 4G - får sit endelige gennembrud. Men også selve smartphonens hardware vil fortsætte sin hastige udvikling med stadigt mere kraftfulde processorer.

"Det betyder, at mere og mere af vores arbejde vil foregå, mens vi er på landevejen eller på kundebesøg. En smartphone i dag har store, flotte skærme og en regnekraft som en pc for et par år siden, " siger Preben Mejer.

De ansatte gider ikke dikteres af it-afdelingen

3. Slut med servere i små virksomheder

Små virksomheder behøver ikke længere at købe og eje alt deres computer-grej. 

I stedet for at gemme data på dyrt indkøbte servere og betale en it-ansvarlig for at vedligeholde det kan du i stedet leje dig til serverplads på internettet. 

Tendensen kaldes for cloud computing eller software-as-a-service. Den har de seneste år fået mere og mere momentum, og den tendens vil fortsætte med at buldre derudaf i 2012, mener Preben Mejer.

"Det er slut med lokale servere, der skal passes, plejes og backes up. Og netop fordi det hele ligger oppe i internet-skyen, bliver der åbnet for en ny måde at købe programmer og it-service på. Det hele bliver nu til en månedlig service, hvor du ikke længere selv har ansvaret for at passe udstyret," siger Preben Mejer. 

Eksempelvis har flere virksomheder droppet deres traditionelle mail-setup med en stor mailserver. I stedet bruger de en Google Apps-løsning, hvor de kan bruge Gmail til at tjekke firmamailen. 

Men Preben Mejer fremhæver også amerikanske Salesforce.com, der har skabt et online-CRM-system (et kundepleje-system) på nettet, som et interessant eksempel på udviklingen.

4. De ansatte køber selv deres it-værktøj

Vores smartphones og computere følger os overalt, og de elektroniske dimser er ikke længere blot arbejdsredskaber, men også stil-ikoner og en kilde til underholdning i fritiden. 

Derfor er de ansatte ikke længere tilfredse med grimme og uhandy maskiner og tung software, der er udviklet til at skulle betjenes af en nørdet it-ansvarlig. 

"Medarbejderne gider ikke have en virksomheds-dikteret Lenovo-bærbar eller en Blackberry-smartphone. Den nye generation af medarbejdere vil arbejde med de enheder, som de er vant til at arbejde med. De ønsker en Apple MacBook og en iPhone eller Android-smartphone," vurderer Preben Mejer. 

Derfor mener han, at vi vil se, at flere og flere virksomheder ikke længere stiller en specifik computer eller telefon til rådighed. I stedet vil medarbejderne få udbetalt et beløb, som de selv kan købe deres udstyr for.

Derfor er det slut med fast-ansættelser

5. Farvel til de faste ansættelser 

Gennem de seneste kriseår har mange virksomheder sparket en stor del af medarbejder-staben på porten. 

Og når virksomheder i de kommende år begynder at ansætte medarbejdere igen, vil det i stigende grad ske gennem projektansættelser. 

Ifølge Preben Mejer vil der i fremtiden blive længere og længere mellem ansatte, der fejrer 25 års jubilæum.

"Fremtidens virksomhed har en lille kerne af medarbejdere og benytter sig i vid udstrækning af samarbejdspartnere og medarbejdere, der hyres ind fra projekt til projekt. Medarbejderne følger projekterne, og alle har de deres egne små en-mands virksomheder," siger han.

6. Farvel til virksomhedsdomicilet

Takket være teknologien behøver medarbejderne ikke længere arbejde fra et fast skrivebord i et virksomhedsdomicil.

De kan i stedet arbejde hjemme fra køkkenet eller fra en strandbar under lunere himmelstrøg.

"Det betyder også, at virksomhedens arealbehov er mindre, og de ansatte slipper for at holde i kø i timevis på motorvejen for at komme frem til virksomhedens glaspalads. Derfor vil der opstå en satellit-struktur, hvor du har faciliteter tættere på hjemmet, hvor du kan møde ind og holde et videomøde og få en god kop kaffe," mener Preben Mejer.

It-analyse-firmaet Gartner spår, at i 2015 vil du aldrig fysisk møde 30 procent af de kolleger, som du samarbejder med om på et projekt.

Ifølge Preben Mejer er tendensen allerede tydelig i USA, hvor det især er populært blandt freelancere at leje sig ind i såkaldte coworking spaces og lignede kontorfaciliteter, der ligger tæt på deres hjem eller hyggelige omgivelser i eksempelvis det centrale San Francisco.

 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.