Artikel top billede

Styr hjemmets lys over internet

En ny ZigBee-standard skal forbinde hjemmets lysinstallationer i et intelligent netværk.

ZigBee Alliance er klar med en ny åben standard, ZigBee Light Link, der skal sørge for at alle lysinstallationer i hjemmet kan kommunikere sammen. Den nye standard skal bruges i alt fra lamper og LED-pærer til lyskontakter, fjernbetjeninger, timere og sensorer.

Her er problemet typisk, at produkter fra forskellige leverandører har svært ved at tale sammen. Flere af de helt store spillere på området, som GE, Greenwave, Osram Sylvania og Philips, har deltaget i udviklingen af standarden, der skal gøre en ende på dette.

"ZigBee Light Link bliver en fælles industristandard til hjemmemarkedet. Den kombinerer enkelhed og nyttige funktioner," siger Jos Bruins fra Philips, der er formand for arbejdsgruppen.

Der skulle være tale om den første trådløse standard til at forbinde lysinstallationer fra forskellige producenter. Den skal gøre det meget let at installere og tilføje nye enheder til hjemmets lys-netværk. Alt kan styres over internet fra computere, tablets og smartphones.

"Med ZigBee Light Link kan forbrugerne styre lyset overalt i hjemmet, selv hvis de er på arbejde eller på ferie," siger ZigBee Alliance-formand Bob Heile.

Den oprindelige ZigBee-standard kom helt tilbage i 2004. ZigBee bygger på IEEE-standarden 802.15.4 og kan umiddelbart sammenlignes med Bluetooth. Den har en rækkevidde på mellem 10 og 75 meter og en lav hastighed på 250 Kbps.
 
Den største fordel i ZigBee-teknologien ligger i prisen - en ZigBee-chip koster kun nogle få kroner.

ZigBee bruger det frie 2,4 GHz-frekvensbånd og sørger automatisk for at finde ledige frekvenser, hvilket skal sikre at radioteknologien ikke kolliderer med andre trådløse netværk.
 
Sikkerheden skulle være garanteret med indbygget 128-bit AES-kryptering - og strømforbruget er så lille, at ZigBee-enheder med normale batterier kan køre i flere måneder eller år uden batteriskift.
 
Teknologien anvendes blandt andet til at sammenkoble hjemmets apparater, husholdnings-maskiner, termostater og alarmanlæg, hvor hastigheden ikke spiller den store rolle og afstanden er forholdsvis begrænset.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere