Artikel top billede

Dansk brevmodel mod pirater tæt på at dø

Det bliver svært at finde flertal for at indføre brevmodel.

En dansk brevmodel var små skridt fra at blive vedtaget før folketingsvalget. Nu er modellens skæbne mere uvis.

Folketingets kulturudvalg havde i går besøg af otte eksperter og interessenter, der skulle klæde politikerne på til at tage beslutningen: Skal brevmodellen skrottes eller udrulles?

Kulturminister Uffe Elbæk (R) havde inviteret sig selv med som gæst, og han giver denne stemningsrapport:

"På det politiske niveau kan vi forstå udfordringen, og vi kan se, at der er et problemet, vi skal løse. Men samtidig er vi skeptiske over for, om brevmodellen er den rigtige model at bruge. Måske skal den justeres. Måske skal vi finde på noget helt andet," siger ministeren til ComON.

Den tydelige støtte til brevmodellen er væk

Ministerens eget parti, De Radikale, har ikke taget et endeligt standpunkt til brevmodellens skæbne. Det har til gengæld støttepartiet Enhedslisten:

"I stedet for at indføre en bureaukratisk brevmodel med et tvivlsomt resultat skal vi tænke fremadrettet og skubbe på for en god udvikling. Vi skal fokusere på mulighederne for de lovlige streamingtjenester," udtaler kulturordfører Stine Brix (EL) og lægger vægt på Spotifys hurtige udbredelse i Danmark.

"Jeg har bidt mærke i, at Tono - den norske pendant til Koda - har oplevet en stor øgning i indtægter til kunstnerne gennem de online musiktjenester, fordi de har arbejdet aktivt med aktørerne på den del af markedet," fortsætter kulturordføreren.

Norske erfaringer er også årsagen til, at Socialdemokraterne er tøvende med at støtte brevmodellen i sin oprindelige form.

"Det lader til, at man i Sverige og Norge har underkendt en brevmodel, og både fra politisk side og det norske svar på KODA har man sagt, at det ikke er den vej, man vil gå. Vi skal blive klogere på, hvad det er, de er kommet frem til, før vi foretager os noget," siger udvalgsformand Flemming Møller Mortensen (S) til ComON.

Han kunne dog godt finde på at støtte et informations-initiativ i stil med brevmodellen, hvis det blot sker via email, og man er sikker på at ramme de egentlige krænkere.

Hos oppositionen finder man heller ikke uforbeholden støtte.

"Vi har været skeptiske før eksperthøringen. Og efter høringen er vi faktisk stadig skeptiske. Der er kommet flere forskellige ting frem, der sætter spørgsmålstegn ved, hvor stor virkningen af en brevmodel overhovedet er," siger Michael Aastrup Jensen (V), der før regeringsskiftet talte mod sit partis anbefaling af modellen. Han er nu kulturordfører for Venstre.

"De analyser fra lande, der har indført lignende tiltag for eksempel Frankrig, New Zealand og Storbritannien, giver data, der kan fortolkes i begge retninger.
Så vi har ikke sammenlignelige data, vi kan bruges til noget".

Ifølge Politiken støtter Liberal Alliance og Dansk Folkeparti heller ikke modellen.

Det er tyveri - men hvordan stopper vi det?

Men selv om støtten til en brevmodel er skrumpet, så siger samtlige politikere, ComON har talt med, at ulovlig fildeling er et stort problem.

"Det er tyveri, når man downloader ulovligt. Selvom det foregår i et digitalt univers, så er der tale om tyveri. Det skal vi gøre noget ved. Og hvis vi virkelig har ambitioner om at styrke den kreative industris muligheder, så bliver vi nødt til at skabe rammer og modeller for at respektere kunstneres ophavsrettigheder," siger kulturminister Uffe Elbæk.

Ministeren vil inden for nogle måneder invitere kulturordførerne fra regeringen, Enhedslisten og oppositionen til samtaler for at høre deres holdning til en brevmodel i den oprindelige udformning.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere