Artikel top billede

Dansk brevmodel mod pirater tæt på at dø

Det bliver svært at finde flertal for at indføre brevmodel.

En dansk brevmodel var små skridt fra at blive vedtaget før folketingsvalget. Nu er modellens skæbne mere uvis.

Folketingets kulturudvalg havde i går besøg af otte eksperter og interessenter, der skulle klæde politikerne på til at tage beslutningen: Skal brevmodellen skrottes eller udrulles?

Kulturminister Uffe Elbæk (R) havde inviteret sig selv med som gæst, og han giver denne stemningsrapport:

"På det politiske niveau kan vi forstå udfordringen, og vi kan se, at der er et problemet, vi skal løse. Men samtidig er vi skeptiske over for, om brevmodellen er den rigtige model at bruge. Måske skal den justeres. Måske skal vi finde på noget helt andet," siger ministeren til ComON.

Den tydelige støtte til brevmodellen er væk

Ministerens eget parti, De Radikale, har ikke taget et endeligt standpunkt til brevmodellens skæbne. Det har til gengæld støttepartiet Enhedslisten:

"I stedet for at indføre en bureaukratisk brevmodel med et tvivlsomt resultat skal vi tænke fremadrettet og skubbe på for en god udvikling. Vi skal fokusere på mulighederne for de lovlige streamingtjenester," udtaler kulturordfører Stine Brix (EL) og lægger vægt på Spotifys hurtige udbredelse i Danmark.

"Jeg har bidt mærke i, at Tono - den norske pendant til Koda - har oplevet en stor øgning i indtægter til kunstnerne gennem de online musiktjenester, fordi de har arbejdet aktivt med aktørerne på den del af markedet," fortsætter kulturordføreren.

Norske erfaringer er også årsagen til, at Socialdemokraterne er tøvende med at støtte brevmodellen i sin oprindelige form.

"Det lader til, at man i Sverige og Norge har underkendt en brevmodel, og både fra politisk side og det norske svar på KODA har man sagt, at det ikke er den vej, man vil gå. Vi skal blive klogere på, hvad det er, de er kommet frem til, før vi foretager os noget," siger udvalgsformand Flemming Møller Mortensen (S) til ComON.

Han kunne dog godt finde på at støtte et informations-initiativ i stil med brevmodellen, hvis det blot sker via email, og man er sikker på at ramme de egentlige krænkere.

Hos oppositionen finder man heller ikke uforbeholden støtte.

"Vi har været skeptiske før eksperthøringen. Og efter høringen er vi faktisk stadig skeptiske. Der er kommet flere forskellige ting frem, der sætter spørgsmålstegn ved, hvor stor virkningen af en brevmodel overhovedet er," siger Michael Aastrup Jensen (V), der før regeringsskiftet talte mod sit partis anbefaling af modellen. Han er nu kulturordfører for Venstre.

"De analyser fra lande, der har indført lignende tiltag for eksempel Frankrig, New Zealand og Storbritannien, giver data, der kan fortolkes i begge retninger.
Så vi har ikke sammenlignelige data, vi kan bruges til noget".

Ifølge Politiken støtter Liberal Alliance og Dansk Folkeparti heller ikke modellen.

Det er tyveri - men hvordan stopper vi det?

Men selv om støtten til en brevmodel er skrumpet, så siger samtlige politikere, ComON har talt med, at ulovlig fildeling er et stort problem.

"Det er tyveri, når man downloader ulovligt. Selvom det foregår i et digitalt univers, så er der tale om tyveri. Det skal vi gøre noget ved. Og hvis vi virkelig har ambitioner om at styrke den kreative industris muligheder, så bliver vi nødt til at skabe rammer og modeller for at respektere kunstneres ophavsrettigheder," siger kulturminister Uffe Elbæk.

Ministeren vil inden for nogle måneder invitere kulturordførerne fra regeringen, Enhedslisten og oppositionen til samtaler for at høre deres holdning til en brevmodel i den oprindelige udformning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere