Artikel top billede

"Elbiler er ikke mere miljøvenlige end benzinbiler"

En ny tysk undersøgelse hamrer en pæl gennem myten om, at elbiler hjælper miljøet.

Elbiler bliver normalt regnet for at mere miljøvenlige end benzinbiler. Men det passer ikke, hævder det tyske Ökoinstitut i Freiburg. Det modsatte er faktisk tilfældet. Elbiler belaster klimaet mere end normale biler. Hvis man vil reducere co2-emissionerne, bør man i stedet udvikle mere effektive forbrændings-motorer.

Den tyske rapport har titlen Optum (en forkortelse for "Optimierung der Umweltentlastungs-potenziale von Elektrofahrzeugen"). Den anslår at 14 procent af alle fartøjer vil være el- eller hybridbiler i 2030.

En stor del af dem vil være de såkaldte plug-in hybrider, som både har en elmotor med batteri og en benzinmotor.

Som udgangspunkt burde en elbil være bedre for miljøet end en benzinbil - den kører trods alt ikke på fossile brændstoffer. Men det afhænger af, hvor strømmen kommer fra. Hvis den kommer fra kul- eller gaskraftværker har man de samme co2-emissioner - blot et andet sted.

"Elbiler har kun et positiv effekt på klimaregnskabet, hvis elmarkedet bliver suppleret med yderligere kapacitet fra bæredygtige energikilder," hedder det i rapporten.

Der skal altså installeres flere vindmøller, solanlæg og vandkraftværker for at levere den strøm, der skal holde den kommende flåde af elbiler kørende. Det anslås at strømforbruget til elbiler vil stige til 11 terawatt-timer i 2030. Det er omkring to procent af det nuværende strømforbrug i Tyskland.

Men det er ikke kun vigtigt, hvor strømmen kommer fra. Det betyder også meget, hvornår den bliver brugt. Det er meget svært at lagre strøm i elnettet - det bliver brugt i samme øjeblik, det bliver genereret.

Hvis alle elbil-ejere sætter deres fartøj til at lade op derhjemme om aftenen, hvor strømforbruget allerede er højt, vil det kun gøre spidsbelastningen i elnettet endnu værre.

Der er der brug for intelligente systemer til batteristyring, der sørger for at opladningen sker på tidspunkt hvor strømmen er billig - f.eks. senere på natten - eller hvor der er adgang til store mængder af bæredygtig energi fra f.eks. vindanlæg. Når vinden blæser er det altså tid til at parkere elbilen og lade den op.

Rapportens forfattere erkender, at elbiler kan reducere de totale co2-emissioner fra privatbiler med 6 procent frem til 2030. Det svarer til 5,2 millioner tons co2.

Men hvis man udvikler mere effektive forbrændingsmotorer, som kører længere på literen, vil man kunne reducere emissionerne med hele 25 procent, mener forskerne.

Det er altså hér, der skal investeres - og ikke i elbiler, lyder budskabet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
Vigtig opdatering på vej til Windows: Får omsider din HDR-skærm til at funkle
Microsofts Windows 10-styresystem vil i fremtiden kunne arbejde bedre med de flotte farver og den høje kontrast, som HDR-skærme tilbyder.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.