Artikel top billede

Kvanteforsker risikerer halv million på væddemål

En forsker har udlovet en præmie på en halv million kroner til den første, der kan bevise at det er umuligt at bygge en kvantecomputer.

Forskeren Scott Aaronson fra MIT tilbyder nu 100.000 dollar eller mere end en halv million kroner til den første, der kan levere et bevis på, at det er umuligt at bygge en skalerbar kvantecomputer i den virkelige verden. Aaronson vil betale pengene fra sin egen lomme og den eneste betingelse er, at beviset skal leveres inden hans død.

Han forsker selv i kvantecomputere og tror da også på, at det er muligt at bygge en fungerende computer med kvanteteknologi. Men skeptikere mener altså at det er umuligt. Det har nu fået ham til at udlove en dusør til den skeptiker, der kan bevise denne påstand.

I magasinet IEEE Spectrum skriver han at det kun er et spørgsmål om "arbejde, tid og innovation", før vi har en kvantecomputer.

Et lille mindretal af fysikere holder dog fast i, at det er umuligt og sammenligner kvantecomputeren med en evighedsmaskine eller med at rejse hurtigere end lyset.

Hvis nogen kan levere et bevis på, at kvantecomputere er en umulighed, vil det være "en af de største revolutioner i fysikkens historie - en revolution, som vil ændre forståelsen for kvantemekanik fra det sidste århundrede," mener Aaronson.

Den pågældende fysiker kan nok regne med at modtage en Nobelpris - og så er præmien på 100.000 dollar kun en ekstra bonus, som Aaronson udtrykker det.

Der findes allerede eksperimentelle kvantecomputere i laboratorier verden over, men ingen har endnu bygget det, som Aaronson betegner som en "rigtig" skalerbar kvantecomputer.

Regner med kvantebits

Kvantecomputere bruger såkaldte kvantebits eller "qubits", som altså i modsætning til almindelige computere ikke har en fast tilstand, 0 eller 1, men kan repræsentere flere forskellige tilstande på samme tid.

Det er kun én af de mange forskelle mellem en normal computer og en kvantecomputer, der følger kvantemekanikkens mystike love. Her tales der også om "entanglement", hvor to qubits kan kædes sammen så de altid har samme værdi - uanset den fysiske afstand.

I teorien skulle det være muligt at bygge en computer der kan regne mange gange hurtigere end dagens systemer. Teknologien spås ikke mindst en stor fremtid indenfor kryptering, hvor nøgler f.eks. kan verificeres flere millioner gange hurtigere end med nutidige systemer.

Men kvanteteknologien åbner også for kommunikation over meget store afstande og måske bliver det endda muligt at teleportere genstande og mennesker én dag i en fjern fremtid.

Det er stadig science-fiction, men der er opnået store fremskridt i de sidste år. Det amerikanske National Institute of Standards and Technology (NIST) byggede en simpel universel kvante-processor med to kvante-bits i 2009. Sidste år fandt forskerne en metode til at bevare, flytte og ændre kvante-tilstande uden at ødelægge dem.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.