Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Sælg dine brugte mp3-filer på nettet

Amerikansk byttecentral tæt på at blive godkendt.

En amerikansk tjeneste, Redigi.com, forsøger i den digitale tidsalder at genoplive forbrugeres mulighed for at sælge det musik videre, som de ikke selv orker at høre længere. Her kan man genbruge og sælge gamle digitale sange.

Det sætter gang i en kontroversiel debat om lovligheden. For når der ikke længere er et fysisk eksemplar, der skifter hænder, så bliver handlen et spørgsmål om copyright. En foreløbig juridisk vurdering (pdf) i New York peger i retning af, at konceptet kan blive godkendt.

Et pladeselskab har bedt retten om at stoppe Redigis forretning. Det er indtil videre afvist af retten, der mener, at købere ifølge den såkaldte first-sale doctrine her ret til at videresælge ophavsretsbeskyttede værker, hvis de er kommet dem i hænde på lovlig vis.
Det er den samme lovgivning, der tidligere har bestemt, at pladeselskaber, som udsender promotion-cd'er, ikke kan forhindre, at folk sælger dem videre.

Sagen er ikke afsluttet endnu.

Sådan løser Redigi problemet

Hos Redigi forsøger man at løse rettighedsproblemet ved at garantere, at sange bliver slettet på sælgerens computer, så han ikke længere har adgang til dem. Byttecentralen fungerer også kun sammen med iTunes, så der er styr på, at den oprindelige køber rent faktisk har betalt for sangen.
Redigi tilbyder også, at kunstnere kan tilmelde sig og få en lille del af kagen, hver gang deres musik bliver solgt på ny.

LÆS OGSÅ: Køb brugt software

Redigi sælger de "brugte" filer videre for op til 4 kroner, og man kan så købe andre brugers filer for pengene. Capitol Records har i den aktuelle sag krævet erstatninger på over 800.000 kroner per sang, der efter deres mening er distribueret ulovligt via Redigi. På trods af at hver sang altså i teorien kun bliver solgt én gang.
Læs mere hos Ars Technica.

Et lignende firma Bopaboo forsøgte sig i 2008 med en lignende forretningsmodel. Det er nu lukket ned.

Den går ikke i Danmark

Redigi vil pt kun sælge mellem amerikanske kunder.

Det kan de have en god grund til, for konceptet vil næppe blive godkendt i Danmark.

"Det lyder som et spændende koncept, men det vil næppe gå på denne side af Atlanten," siger Nis Peter Dall, it-advokat hos advokatfirmaet Bvhd.

"Det er der forskellige grunde til. For det første er der konsumptionsreglen, som tillader at man videresælger ophavsretsbeskyttede værker. Den finder ikke anvendelse, når der er tale om digitale ydelse. For det andet kan man heller ikke sælge en mp3-fil. For selv om man sletter den originale, så vil den nye fil være en kopi. Og den vil være ulovlig," siger Nis Peter Dall med henvisning til, at man i Danmark kun har ret til at lave kopier med tilknytning til sin egen husstand.

(opdateret kl 12:15 med kommentar fra Nis Peter Dall)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.