Artikel top billede

Sælg dine brugte mp3-filer på nettet

Amerikansk byttecentral tæt på at blive godkendt.

En amerikansk tjeneste, Redigi.com, forsøger i den digitale tidsalder at genoplive forbrugeres mulighed for at sælge det musik videre, som de ikke selv orker at høre længere. Her kan man genbruge og sælge gamle digitale sange.

Det sætter gang i en kontroversiel debat om lovligheden. For når der ikke længere er et fysisk eksemplar, der skifter hænder, så bliver handlen et spørgsmål om copyright. En foreløbig juridisk vurdering (pdf) i New York peger i retning af, at konceptet kan blive godkendt.

Et pladeselskab har bedt retten om at stoppe Redigis forretning. Det er indtil videre afvist af retten, der mener, at købere ifølge den såkaldte first-sale doctrine her ret til at videresælge ophavsretsbeskyttede værker, hvis de er kommet dem i hænde på lovlig vis.
Det er den samme lovgivning, der tidligere har bestemt, at pladeselskaber, som udsender promotion-cd'er, ikke kan forhindre, at folk sælger dem videre.

Sagen er ikke afsluttet endnu.

Sådan løser Redigi problemet

Hos Redigi forsøger man at løse rettighedsproblemet ved at garantere, at sange bliver slettet på sælgerens computer, så han ikke længere har adgang til dem. Byttecentralen fungerer også kun sammen med iTunes, så der er styr på, at den oprindelige køber rent faktisk har betalt for sangen.
Redigi tilbyder også, at kunstnere kan tilmelde sig og få en lille del af kagen, hver gang deres musik bliver solgt på ny.

LÆS OGSÅ: Køb brugt software

Redigi sælger de "brugte" filer videre for op til 4 kroner, og man kan så købe andre brugers filer for pengene. Capitol Records har i den aktuelle sag krævet erstatninger på over 800.000 kroner per sang, der efter deres mening er distribueret ulovligt via Redigi. På trods af at hver sang altså i teorien kun bliver solgt én gang.
Læs mere hos Ars Technica.

Et lignende firma Bopaboo forsøgte sig i 2008 med en lignende forretningsmodel. Det er nu lukket ned.

Den går ikke i Danmark

Redigi vil pt kun sælge mellem amerikanske kunder.

Det kan de have en god grund til, for konceptet vil næppe blive godkendt i Danmark.

"Det lyder som et spændende koncept, men det vil næppe gå på denne side af Atlanten," siger Nis Peter Dall, it-advokat hos advokatfirmaet Bvhd.

"Det er der forskellige grunde til. For det første er der konsumptionsreglen, som tillader at man videresælger ophavsretsbeskyttede værker. Den finder ikke anvendelse, når der er tale om digitale ydelse. For det andet kan man heller ikke sælge en mp3-fil. For selv om man sletter den originale, så vil den nye fil være en kopi. Og den vil være ulovlig," siger Nis Peter Dall med henvisning til, at man i Danmark kun har ret til at lave kopier med tilknytning til sin egen husstand.

(opdateret kl 12:15 med kommentar fra Nis Peter Dall)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere