Artikel top billede

Nu flytter Kina-fabrikkerne tilbage til USA

Det lille server-firma SeaMicro er en af de producenter, der får fremstillet sine produkter på en fabrik midt i Silicon Valley.

Efter den seneste tids debat om arbejdsforholdene hos Foxconn, Samsung og andre asiatiske hardware-producenter skulle man tro at alle verdens computere bliver fremstillet i Kina, Taiwan og andre asiatiske lande. Men sådan er det ikke. Der bliver stadig fremstillet computere på fabrikker i de vestlige lande, og faktisk er der en tendens til, at produktionen flytter tilbage fra Østen. Det skriver Wired.

Et af de bedste eksempler er det nystartede serverfirma SeaMicro i USA, som får fremstillet sine servere på en lille fabrik i Santa Clara - midt i Silicon Valley. SeaMicro bygger servere hvor der er plads til hundreder af processorer i et lille kabinet.

Ved at bruge en fabrik i USA i stedet for Kina man kan reagere hurtigere og få større indflydelse på produktionsprocessen.

"Hvis du bygger i Asien, så er du Apple. Du bygger millioner og millioner af ting. Du kan ikke sådan lige vende rundt. Men hvis vi ønsker at lave en ændring, så er vi straks på fabriksgulvet," siger John Turk, der er chef for produktionen hos SeaMicro.

Ifølge analysefirmaet Charlie Barnhart & Associates har mange amerikanske selskaber trukket deres produktion ud af Asien og flyttet det til Mexico eller tilbage til USA i de sidste par år.

Lønningerne er stadig meget lave i Kina, men de stiger hele tiden og en stor del af produktionen kan efterhånden automatiseres, så man behøver ikke hyre så mange arbejdere. Selv Foxconn vil købe en million robotter. Desuden er det dyrt at få sine produkter transporteret tilbage fra Kina og selskaberne er ofte nødt til at sende deres egne folk ud for at oplære de lokale partnere.

Men det vigtigste for et firma som SeaMicro er den direkte adgang til at kontrollere produktionen. Der er kun syv minutters kørsel mellem firmaets hovedkvarter i Sunnyvale og fabrikken i Santa Clara. SeaMicro har valgt en lille fabrik, som tidligere har fremstillet prototyper. Her er man vant til at finde og rette fejl i produkterne hurtigt. Men det fungerer også kun, fordi SeaMicro stadig kun fremstiller servere i begrænsede styktal.

Hos større virksomheder som Apple og HP kan man ikke bare uden videre flytte hele sin produktion tilbage til Silicon Valley.

"Apple kommer ikke bare til at droppe Foxconn og bygge en fabrik til iPads i Fremont. Men på de andre markeder - industrien, medicin, luftfart - har projekterne lavere volumen og kræver flere komponenter. I den sidstnævnte kategori af projekter ser vi en tendens, at man vender tilbage til "regionalisering", hvor produkterne bliver bygget tættere på slut-markederne," siger analytiker Jennifer Read.

Der er mindst 240 elektronik-fabrikker inden for en 60 kilometers radius fra San Jose i Silicon Valley - så myten om, at alle fabrikker er forsvundet, passer altså ikke. En tredjedel af de mellemstore fabriksprojekter, der er flyttet til Asien i de sidste to år, er flyttet tilbage igen.

Lønningerne i Kina ventes at stige med mindst 8 procent i år - måske mere, hvis den kinesiske yen bliver stærkere.

For de store producenter som Apple, Dell og HP er der dog en anden grund til at få produceret i Asien - de fleste af komponenterne til deres produkter kommer også fra fabrikker i dette område.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Hvordan ser kundetilfredshed ud i det moderne kontaktcenter?
Det er simpelt: Dine kunder får de svar, som de har brug for, gennem deres fortrukne kanal, med forbløffende hastighed. Gå ikke glip af denne e-bog, hvor vi gennemgår alt hvad du behøver at vide omkring Cisco Webex Contact Center.