Test: Massivt batterifusk med din bærbare

Du bliver snydt, hvis du stoler på den batterilevetid, som producenterne opgiver. Vi har testet batterierne på flere populære computere, og resultatet er skræmmende.

En bærbar computer skal være netop dét - noget du kan bære med dig og bruge overalt.

Det er derfor vigtigt, at den har et godt batteri, som giver dig en pålidelig strømforsyning, når du ikke kan slutte den til en stikkontakt. Specielt for dig, der er på rejse og ønsker at være i stand til at arbejde i flyet, i bilen, i møde efter møde og på cafeen på vejen mellem møderne.

Der kan gå lang tid, uden at du har mulighed for at tanke frisk batterijuice, og derefter bliver et batteri med god kapacitet alfa og omega.

2 eller 13 timer?
I de senere år er processorer, skærme og andre komponenter blevet mere og mere strømbesparende, mens batteriets effektivitet og design har udviklet sig. En god bærbar giver ofte mulighed for flere timers kontinuerlig drift, og producenterne lokker i annoncer med batterier, der varer hele dagen, fra seks eller syv eller helt op til 13 timer.

Ofte gælder disse virkelig lange batterilevetider for mini-bærbare med ekstremt lavt strømforbrug eller meget dyre bærbare med et ekstra batteri tilsluttet, men der er også en voksende skare af mere normale computere i mellemklassen med 14-16 tommer skærme med gode præstationer og overkommelige priser, der kan prale med høj batterilevetid.

Hvis du køber en bærbar med en opgivet batterilevetid på 10 timer og tror, at du kan bruge den aktivt i så lang tid, bliver du helt sikkert skuffet. Hvis vi lavede en hitliste over de mest almindelige klager over bærbare pc'er, ville kort batterilevetid og vildledende batteriydelser havne højt oppe på listen.

Diskussionstråde på nettet er fyldt med indlæg fra folk, som ønsker at afreagere, finde tricks til at presse et par ekstra minutter ud af batteriet - eller bare ønsker at finde ud af, hvad de forskellige tekniske specifikationer på batterier og strømforbrug egentlig indebærer.

Ideelt - ikke realistisk
Sandheden er, at den batteri-levetid, som producenterne opgiver, kan være baseret på hvad som helst.  De vil naturligvis gerne prale med tal, som ser godt ud, og ofte opgiver de levetider, som kun kan opnås under ideelle og ikke særligt realistiske forhold.

For få år siden var der endnu mere wild west omkring det, end der er i dag.

I dag anvender de fleste producenter samme systembelastning, når de måler: standardindstillinger for testen Reader Work-load i måleprogrammet Bapco Mobile Mark 2007. Men det er en måling, som svarer til, hvad du udsætter din bærbare for, hvis du bare tænder den og derefter stort set ikke rører den.

Testen simulerer læsning af et dokument, hvor brugeren skifter side hvert andet minut. Lav lysstyrke på skærmen, lav anvendelse af processor og hukommelse  og næsten ikke-eksisterende netværkstrafik.

Den største energisluger
Men det er meget sjældent, man rent faktisk anvender den bærbare på den måde. Øger du skærmens lysstyrke, kan det mærkes direkte på maskinens strømforbrug og giver betydeligt kortere batterilevetid.

Sammen med skærmen er processorens aktivitet langt den største energisluger, og du skal ikke arbejde særlig meget med computeren, før den begynder at trække betydeligt mere strøm ud af batteriet. Det er nok med et par baggrundsprogrammer og -tjenester, aktivt arbejde i et par Office-dokumenter og et par browservinduer, lyd i hovedtelefonerne og det trådløse netværk aktiveret.

"Til normalt brug, hvis du besøger hjemmesider, arbejder med Word, Excel og lignende programmer og har en behagelig indstilling af lysstyrken på skærmen, plejer tommelfingerreglen at være, at du får omkring 60 procent af, hvad Mobile Mark måler," siger Martin Keil, global produktchef for firmabærbare hos Fujitsu.

Artiklen fortsætter på næste side...


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 1

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

02. juni 2020 | Læs mere


Digitalt event: Få mere ud af Dynamics 365 - Del 2

En formiddag med fokus på Microsoft Dynamics 365. Bliv klogere på de nye muligheder og få inspiration til, hvordan du får endnu mere forretningsmæssig værdi med Microsoft's cloud-baserede forretningsapplikationer.

03. juni 2020 | Læs mere


Online webinar: Automatisering i dit datacenter – deltag og se hvordan!

Den der ikke automatiserer, repeterer hver gang. Med Ansible Tower får du dokumenteret og versioneret infrastrukturen, og du får mulighed for at lave udviklings- og testmiljøer. Se hvordan du gør i praksis.

03. juni 2020 | Læs mere


Premium
Her er forårets mest lovende computere
2020 er en lovende årgang, når det gælder bærbare maskiner. Overraskende mange af dem er endda velegnede til de fleksible arbejdspladser, som corona-pandemien dikterer.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
10 spændende lederstillinger, som er ledige netop nu
Der er stadigvæk mange ledige it-job. Vi har fundet en række spændende lederstillinger, som du kan søge med det samme.
White paper
Her er 4 overraskende facts om digitaliseringen i detail og produktionsbranchen!
Analyseinstituttet Vanson Bourne foretog i august 2018 en markedsanalyse på vegne af TrueCommerce. Her blev 300 europæiske detail- og produktionsvirksomheder spurgt til deres nuværende samhandelsprocesser. Det kom der fire overraskende facts ud af, som vi bringer i dette whitepaper. Eksempelvis bruges fax stadig af 22% af de adspurgte 300 europæiske virksomheder. Nysgerrig? Så download dette gratis whitepaper nu.