Artikel top billede

Japansk RAM-gigant synger på sidste vers

De faldende RAM-priser har sendt Elpida Memory ud i en betalingsstandsning.

Verdens tredjestørste producent af DRAM, japanske Elpida Memory, kan ikke længere betale sine regninger. Elpida er gået i betalingsstandsning og denne gang kan selskabet ikke regne med støtte fra den japanske regering - i modsætning til 2009, hvor regeringen kom selskabet til undsætning. Dengang fik selskabet omkring 10 mia. kr. i støtte og lån fra landets regering.

De er de faldende priser for hukommelse og den stærke yen-kurs, der har sendt Elpida ud i problemer. Selskabet har tabt penge i de sidste fem kvartaler og har nu en gæld på mere end 30 mia. kr.

I april skal pengene betales til kreditorerne, som er Bank of Tokyo-Mitsubishi, Sumitomo Mitsui Banking, Sumitomo Trust & Banking og Mizuho Corporate Bank. Men Elpida har ingen penge.

Elpida har forsøgt at sælge andele til den amerikanske Micron Technology for at få penge i kassen, men denne redningsplan faldt i vasken. 

Hvis Elpida lukker ned kan det styrke konkurrenterne Samsung og Hynix, der har henholdsvis 45 og 22 pct. af det globale DRAM-marked. Elpida har en markedsandel på 12 pct.

Ifølge Bloomberg er der tale om den største virksomhedsfiasko i Japan siden 2009, hvor flyselskabet Japan Airlines gik konkurs.

Priserne for RAM er styrtdykket i de seneste år og den nye trend mod smartphones og tablets betyder at markedet har ændret sig markant. Ifølge DRAMeXchange er prisen for en DDR3 2-gigabit DRAM chip faldet fra 4,85 dollar i september 2010 til 71 cent sidste november.

Elpida-Chef Yukio Sakamoto er citeret for at sige, at RAM-chips nu koster det samme som risboller.

Samsung har formået at sprede sin forretning ved at producere specielle chips til mobiltelefoner og tavlecomputere - hvilket har bragt koreanerne i den situation, at de både leverer chips til iPhone og selv sælger en konkurrent til Apples smartphone - mens Elpida har hængt fast i sin DRAM-produktion.

Elpida blev stiftet i 1999 som en fusion af hukommelses-forretningen fra NEC og Hitachi. Selskabet er også en underleverandør til Apple.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Kombit har fundet leverandør til udbud på 120 millioner kroner: Her er vinderen af udbuddet om Nemrefusion 3.0
Der er nu fundet en vinder af udbuddet om Nemrefusion 3.0, der skal løses de samme opgaver, som den tidligere udgave systemet, men bliver mere moderne og brugervenlig.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.