Artikel top billede

IBM melder om kvante-gennembrud

Forskere hos IBM Research melder om et stort gennembrud på vejen mod kvantecomputeren.

IBM Research er nu kommet et stort skridt nærmere visionen om at bygge en fungerende kvantecomputer. Forskerne melder om et gennembrud, hvor man har brugt forskellige teknikker til at reducere fejlraten i elementære beregninger og samtidig bevare de unikke egenskaber i de såkaldte kvantebits eller qubits.

I modsætning til almindelige computere har qubits ikke en fast tilstand, 0 eller 1, men kan repræsentere flere forskellige tilstande på samme tid.

Det er kun én af de mange forskelle mellem en normal computer og en kvantecomputer, der følger kvantemekanikkens mystike love. Her tales der også om "entanglement", hvor to qubits kan kædes sammen så de altid har samme værdi - uanset den fysiske afstand.
 
I teorien skulle det være muligt at bygge en computer der kan regne mange gange hurtigere end dagens systemer. Teknologien spås ikke mindst en stor fremtid indenfor kryptering, hvor nøgler f.eks. kan verificeres flere millioner gange hurtigere end med nutidige systemer.
 
Men kvanteteknologien åbner også for kommunikation over meget store afstande og måske bliver det endda muligt at teleportere genstande og mennesker én dag i en fjern fremtid.

IBM fremhæver at qubits betyder at en kvantecomputer kan arbejde på millioner af beregninger på samme tid. I en enkelt tilstand med 250 kvantebit kan der gemmes flere informationer end i alle universets partikler.

"Lad os sige at du tager 2 qubits. De kan være i 00, 01, 10 og 11 på samme tid. For 3 qubits kan du være i otte tilstande på samme tid (000, 001, 111, osv.). For hvert qubit fordobles antallet af tilstande du kan være i samtidig. Det er en del af årsagen til, at en kvantecomputer vil være meget kraftigere," siger Mark Ketchen fra IBM's TJ Watson Research Center.

Men der kan gå mellem 10 og 15 år, inden man er klar med en rigtig kvantecomputer.

IBM mener at det på et tidspunkt bliver muligt at fremstille tusinder eller millioner af qubits.

"Vi er nået til et punkt hvor, selvom vi måske ikke er klar til at bygge en kvantecomputer, så kan vi begynde at tænke over hvordan en sådan computer skal se ud og hvad den skal være i stand til at gøre," siger Ketchen.

Han nævner som eksempel at de bedste flerkerne-processorer kan kode eller afkode et tal med 150-cifre, mens hvis du vil knække et tal med 1.000 cifre, så vil det kræve alle computere i hele verden. En kvantecomputer kunne teoretisk set klare opgaven på et par timer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere