Artikel top billede

Microsoft viser Windows 8 til ARM

Her er de vigtigste ligheder og forskelle mellem Windows 8 til x86- og ARM-platformen.

I går kom den første Consumer Preview af Windows 8, og det nye operativsystem kommer både i en version til x86-computere og ARM-platformen. Microsoft fortalte om lighederne - og forskellene - mellem de to udgaver under sit event i Barcelona onsdag.

Det såkaldte Windows on ARM (WOA) er designet til at køre på tavlecomputere og andre mobile enheder med ARM-processor, og her er både regneydelsen og batteritiden typisk meget begrænset.

Microsoft fremhæver at udviklere kan skrive en Windows-applikation og placere den i Windows Store, og den vil så køre både på x86- og ARM-systemer. Det er den samme kode.

Men det gælder kun for Metro-applikationer. De gamle Windows-programmer kører kun på x86-platformen.

Den klassiske Windows-desktop findes faktisk også i ARM-udgaven - man kan altså vælge at skifte fra Metro-brugerfladen til desktop-modus. Men her kører kun et begrænset udvalg af indbyggede programmer fra Microsoft.

Det gælder blandt andet Internet Explorer, Windows Explorer og en version af kontorpakken Office 15, der lanceres samtidig med Windows 8. Den indeholder de kendte programmer Word, Excel, Powerpoint og Onenote.

Computeren kan ikke lukkes ned

Microsoft har tidligere omtalt Windows on ARM (WOA) i et meget langt blogindlæg. Der er en række andre interessante forskelle mellem de to platforme. I WOA er der ingen funktion til at lukke computeren ned, ligesom man kender det fra normale pc'er. Der er heller ikke en dvale-modus. WOA-enheder skifter automatisk til Connected Standby modus, ligesom det kendes fra dagens mobiltelefoner.

WOA bliver ikke solgt som et selvstændigt produkt - man kan kun få det præinstalleret på en færdig hardware-enhed. 

Der er også strenge krav til de hardware-enheder, der skal bære Windows 8-logoet. De skal blandt andet være udstyret med en særlig Windows-knap, som bruges sammen med Power-knappen til at udløse en genstart.
 
De mobile computere med ARM-Windows er låst med TPI og UEFI Secure Boot og det er kun muligt at installere software fra Windows Store. Så det er altså Microsoft der bestemmer, hvilke programmer man kan køre. Det er heller ikke muligt at installere et andet operativsystem - i hvert fald ikke officielt. Alle nye drivere og firmware-opdateringer leveres gennem Windows Update.

Microsoft fortæller at WOA understøtter ARM-chips fra Texas Instruments, Nvidia og Qualcomm.

Integreret oplevelse

I sin blog understreger Microsoft at man forsøger at skabe en "integreret end-to-end" oplevelse med WOA - ligesom Apple, der leverer produkter hvor software og hardware går op i en højere enhed. I modsætning til Apple er det ikke Microsoft selv, der producerer hardwaren. Men Microsoft stiller altså strenge krav til de færdige produkter og forsøger dermed at sikre en ensartet Windows-oplevelse.

Der er også mange ligheder mellem Windows 8 til x86 og til ARM. Begge har den touch-baserede Metro-brugerflade med tiles og direkte integration med Windows Store. Denne brugerflade er stort set identisk under begge versioner. Begge har også desktop-modus - men her er funktionaliteten altså stærkt begrænset i WOA.

Men det betyder blandt andet, at man også kan bruge Stifinder til at bevæge sig rundt i filstrukturen på ARM-enheder - som ellers er skjult i Metro-brugerfladen.

Microsoft oplyser at WOA kommer samtidig med den almindelige x86-udgave af Windows 8, og det sker sandsynligvis hen mod slutningen af året.

Nu er Windows Store åben

Ifølge Microsoft er der sket omkring 100.000 kodeændringer i den nye Consumer Preview i forhold til den Developer Preview, der kom i efteråret. Både ydelsen og stabiliteten skulle være forbedret.

Windows 8 Consumer Preview markerer samtidig "beta-åbningen" af Windows Store, hvor man kan downloade Metro-apps. I Consumer Preview kan man gratis bruge de tilgængelige apps.

Der er også Platform Preview 5 af Internet Explorer browseren.

Det er ikke muligt at hente en betaudgave af ARM-versionen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere