Dansk Kinect-drone skal redde dig fra druknedøden

Flere danske startups er ved at få avancerede drone-projekter på vingerne. Dronerne skal bruges til minerydning, katastrofehjælp og livredning på havet. I kullisen venter insektagtige overvågnings-droner kendt fra computerspil.

Mindst et par danske projekter arbejder for tiden med at udvikle selvstyrende minihelikoptere, der kan et blive en slags fredelig pendant til de krigs-droner, som USA med dødbringende virkning anvender i Afghanistans og Pakistans utilgængelige bjerge.

De danske drone-projekter er dog ikke tænkt som militære angrebs- og overvågnings-våben: Frem for at slå ihjel skal de små selvstyrende helikoptere redde liv.

I nordjyske Støvring har en halv snes mennesker siden 2010 arbejdet på udviklingen af hardware og navnlig software til en drone, hvis fremmeste opgave bliver at kortlægge områder med miner, og vise sikre passager gennem minerede arealer, hvor færdsel ellers kunne betyde døden eller bortsprængt lemmer.

Sky-Watch, som deres virksomhed er døbt, har allerede etableret et samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp om kortlægning af landminer i Angola. Sky-Watch er angiveligt meget tæt på at have den første drone, X1 Huginn, produktionsklar.

Et andet danske droneprojekt, der skal redde snarere end afslutte liv, er udviklet af opfinderen Carsten Elkjær. Hans drone, som sitet Elektronikbranchen.dk fortæller om i dag, tænkes først og fremmest at operere til vands, hvor den skal assistere livreddere med at komme nødstedte til hjælp.

»Jeg har arbejdet med udvikling af droner i en række år efterhånden, men har ikke kunnet finde nogen, der har udviklet en redningsdrone, så det syntes jeg var en oplagt mulighed,« siger opfinderen til Elektronikbranchen.dk.

Den fjernstyrede drone skal kunne medbringe en selvopustelig redningsvest, der kan kastets ned til den nødstedte. Næste trin i udviklingplanerne gælder en mere avanceret udgave, hvor opefinderen anvender bevægelses-sensorerne fra Microsoft Xbox Kinect-systemet.

Ideen med den finesse er, at den Kinect-udstyrede redningsdrone automatisk vil flyve hen til den person i vandet, der vinker til den. Hvis den druknende så ellers kan overvinde det ulogiske i at skuklle vinke til en lejetøjslignende himstregims, der kommer flyvende hen over bølgerne, vil dronen kunne nedkaste sin last med denm oppustelige redningskras, - og den bnøsttedte vil kunne holde sig i live nogle minutter længere, hvorefter en redningsbåd - eller en livredder på jetski - formodes at kunne nå frem.

Overvågning af USAs befolkning
Livredning og minerydning er dog ikke det eneste man kan bruge de civile droner til. Overvågning er mindst lige så oplagt - og meget tyder på, at de livreddende droner i fremtiden ikke vil nøjes med at kaste redningsveste i hovedet på os.

For nylig blev der sat en lov-process i gang i USA, der åbner for flyvning med droner i landets civile luftrum.
Planene, som præsident Obama ventes at bakke op, kræver, at luftfartsmyndighederne i løbet af de næste to år udvikler et sæt retningslinjer, som skal tillade flyvning med op til 30.000  fjernstyrede overvågnings droner i USA.

Computerespillere, der er gamle nok til at huske spillet Half-Life2, vil sikkert gribe efter kobenet ved tanken om at blive holdt øje med af konstante nærgående droner.
Men sjovt kan Half-Life-visionen vise sig være helt utilstrækkelig i forhold til dronernes mange muligheder.

Allerede i dag er software til styring af de små quadrocoptere så avanceret, at de insektagtige maskiner kan finde ud af arbejde i flok og bygge et mindre hus.

Faktisk er der allerede en intelligent jæger-drone, der er blevet døbt det skænesvangre navn Skynet.Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere


Er du klar til at rekruttere de attraktive it-talenter i 2021?

Hvad betyder aller mest for danske it-kandidater, og har corona været med til at skubbe til it-kandidaternes værdisæt? Det gennemgår vi på denne times webinar, hvor der naturligvis også vil være plads til spørgsmål og mulighed for videre dialog.

10. december 2020 | Læs mere


Premium
KMD kan nærme sig halvering af medarbejderstaben i Danmark på få år: Så mange ansatte har selskabet sagt farvel til
For fem år siden var KMD det største danske it-selskab, men over årene er medarbejderstaben i Danmark faldet dramatisk. Ifølge en lækket PowerPoint fortsætter tendensen i 2021. Se den voldsomme nedgang i antallet af ansatte hos KMD her.
Computerworld
Bitcoinen nåede lige at kulminere igen – men så kom krakket
Der blev sat en ny rekord for bitcoinens værdi i år – men godt 24 timer efter blev der høvlet næsten 20.000 kroner af den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.