Artikel top billede

Jacob Mchangama, chefjurist hos Cepos.

Kritik: Minister støtter brud på privatlivs-beskyttelse

Skatteministeren støtter Skat i dagbøder til teleselskaber, der nægter at udlevere borgeres teledata. Det understreger konventionsbrud af menneskerettigheder, mener chefjurist hos Cepos.

Skatteminister Thor Møger Pedersen (SF) mener, at det er rimeligt at pålægge danske teleselskaber dagbøder, hvis de nægter at udlevere kunders teleoplysninger til Skat, sådan som myndigheden i flere tilfælde har gjort.

Og med den melding er ministeren med til at understrege pointen fra den borgerlige tænktetank Cepos' nylige notat om, at Skat bryder menneske-rettighedskonventionens beskyttelse af virksomheder og borgeres ret til privatliv. 

Notatet munder ud i et forlag om at modernisere Skattekontrolloven, fordi den ikke beskytter borgernes kommunikations-oplysninger godt nok i praksis.

Skat har efterfølgende afvist kritikken med henvisning til, at den pågældende lov har været revideret løbende, senest i 1994, og at Skat ikke med et tvangsindgreb, men med en oplysningspligt i hånden kræver teleoplysningerne udleveret fra teleselskaberne.
 
Men chefjurist i Cepos Jacob Mchangama mener ikke, at en revision fra 1994, hvor kun få havde mobiltelefon og endnu færre internetforbindelse, gør skattekontrolloven moderne nok.

"De svarer jo slet ikke på spørgsmålet om retten til privatlivets fred. De adresserer det alene som et spørgsmål om tvangsindgreb i henhold til retssikkerhedsloven," siger han om Skats argumenter.

Imødegå skattesnyd

Han mener desuden, at Skats argumentation for, at der er tale om en oplysningspligt og ikke et tvangsindgreb kan diskuteres. Men selv hvis Skat har ret, kodificerer retssikkerhedsloven et almindeligt proportionalitetsprincip, mener han.

"Der skal være et hensyn til, at man kan imødegå skattesnyd. Men det at bede om så intime oplysninger i en sag, hvor man ikke må have nogen konkret mistanke, og hvor PET skal have retskendelse, det virker meget uproportionelt," siger Jacob Mchangama.

Udfordrer også dansk ret

Derfor mener chefjuristen ikke blot, at Skat undlader at forholde sig til hans kritik i forhold til menneskerettighederne.

"Selv under dansk ret i forhold til forvaltningsretlige principper om proportionalitet, mener jeg, at de har en dårlig sag," siger han.

Dermed går Cepos' argument om, at Skat overtræder menneskerettighedskonventionens artikel otte ved at udgøre et indgreb i retten til privatliv, simpelthen ind ad det ene øre og ud ad det andet, mener Jacob Mchangama. 

Han anfører, at Skats argument om, at Skat kun kræver teleoplysningerne udleveret ved hjælp af Skattekontrollovens oplysningspligt, og ikke som et tvangsindgreb, er ligegyldig i forhold til bruddet på konventionen.

"Når loven forpligter én til at udlevere sensitiv information, og det endda er sanktioneret med bøde, er der ingen tvivl om, at det udgør et indgreb," siger Jacob Mchangama. 

Han peger desuden på, at skatteminister Thor Møger Pedersen i en række svar til Folketingets Skatteudvalg om sagen har oplyst, at der i flere tilfælde har været tale om masteoplysninger.

Kan være kommet i tvivl

Selvom Skatteministeren i et svar til Folketingets Skatteudvalg har sagt god for anvendelsen af tvangsbøder, har Skat endnu ikke delt bøder ud til de danske teleselskaber, som nægter at efterkomme kravet.

"Det kan jo godt indikere, at de er på usikker grund, og eftersom at teleselskaberne har slået sig i tøjret, så kan det være, at de selv er kommet i tvivl om, hvorvidt de er gået for langt," siger Jacob Mchangama.

"Det synes jeg er interessant i forhold til artikel otte. For så er der jo en sanktion, hvis man ikke efterkommer oplysningspligten. Og det peger også på, at det er et alvorligt indgreb, som er beskyttet af retten til privatliv," siger han.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere