Artikel top billede

Yahoo indleder patent-opgør med Facebook

Sociale netværk blev opfundet hos Yahoo. Sådan lyder påstanden fra det gamle internet-firma, som nu har sagsøgt Facebook for patent-krænkelse.

Yahoo har som ventet sagsøgt Facebook for patentkrænkelse. I sagsdokumenterne fremgår det at Facebook bliver anklaget for at krænke 10 konkrete patenter. "Facebooks komplette model for et socialt netværk ... bygger på Yahoos patenterede teknologi," skriver Yahoos advokater.

Det gamle internet-firma Yahoo hævder altså, at man har fået ideen til sociale netværk og fået patent på det længe inden Facebook. Men der er tale om meget generelle patenter, som foruden sociale netværk også beskriver personalisering af indhold, annoncer og chat-tjenester.

"Mange af de teknologier, som Facebook bygger på, blev oprindelig udviklet hos Yahoo," hedder det videre i sagens dokumenter.

Patentkrige kendes især fra smartphone-verden, hvor Apple, Samsung og andre har udkæmpet en hård kamp ved domstolene. Google købte Motorola Mobility sidste år og fik dermed adgang til selskabets patent-portefølje, og et konsortium af selskaber med Apple og Motorola i spidsen købte 6.000 patenter fra det gamle Nortel.

Yahoos angreb mod Facebook kommer lige inden den planlagte børsnotering, der ventes i de næste par måneder. Det kan få Facebook til at indgå et hurtigt forlig i stedet for at risikere en lang retssag, som vil skabe usikkerhed hos aktionærerne. Tidspunktet er nok ikke helt tilfældigt.

Ifølge eksperter er der ikke usædvanligt, at der kommer patentklager lige inden en børsnotering. Det er en periode, hvor man er mere tyndhudet end normalt og følsom overfor retssager, der kan belaste selskabets omdømme og fremtidsudsigter.

Flere andre internet-selskaber har angiveligt allerede licenseret Yahoos patenter, men det vides ikke hvem der er tale om. Yahoo har mere end 1.000 patenter - en skattekiste, som selskabet indtil nu kun har brugt i begrænset omfang.

Men faktisk har Yahoo gode erfaringer med patentsager. I 2003 købte Yahoo firmaet Overture, som havde udviklet en metode til at præsentere nøgleords-baserede annoncer længe inden Google. Overture havde sagsøgt Google for patentkrænkelse, og Yahoo afsluttede sagen med et forlig, som betød at Google skulle aflevere 2,7 millioner aktier lige inden sin planlagte børsnotering i 2004.

Det var den største børsnotering nogensinde i internet-branchen - lige indtil Facebook kom ud med sine planer om at gå på børsen i år. Så det ser ud til, at historien gentager sig.

Samtidig har Yahoo også et tæt samarbejde med Facebook. I september sidste år kunne de to selskaber præsentere en funktion, der integrerer Yahoo News med Facebook, og siden er trafikken hos Yahoo News mere end tredoblet.

Man kan så spørge, hvorfor det blev Facebook og ikke Yahoo, der skabte verdens største sociale netværk. Et svar findes måske i dette essay, What Happened to Yahoo. Det er skrevet af Paul Graham, der solgte sit firma til Yahoo i 1998. Han forsøgte dengang at overbevise Yahoo-chefen David Filo om at købe et lille startup kaldet Google. Uden held.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere