Artikel top billede

Pinterest er en trussel mod danske fotografer - og muligvis en rigtig god forretning

Tidens mest hypede sociale medie kan hapse danske fotografers hyre, mener journalistforbund. Men er Pinterest virkelig en trussel?

Over 12 millioner brugere tilføjer døgnet rundt billeder af alt mellem himmel og jord på siden Pinterest, der er udpeget som den næste komet efter Facebook.

Også billeder af danske fotografer.

Og det kan være et problem skriver Journalist
forbundet.dk
.

Forbundet opfordrer danske fotografer til at holde godt øje med Pinterest-brugernes interesse for deres fotografier.

"For fotograferne betyder det tabt fortjeneste i form af ophavsretspenge, og som bruger kan du omvendt blive mødt med økonomiske krav for misbrug af billeder med ophavsret. Krav, der hurtigt kan løbe op i mange tusinde kroner," skriver jurist Anders Sevel Johnsen.

Han mener, at der kan komme man sager om ophavsretskrænkelser, fordi den almindelige Pinterest-bruger ikke aner, at han skal spørge en fotograf om lov, før han "pinner" et billede. Det er nemlig en "digital kopiering" af billedet og en "offentliggørelse" over for andre.
Journalistforbundet (DJ) i Danmark har hørt om retssager på vegne af fotografer i udlandet mod Pinterest. Men DJ har ikke ført nogen sager i Danmark.

Juristen henviser også til, at Pinterest i nogle kredse er blevet omtalt som det næste Napster. Altså en tjeneste som i vidt omfang lever af at krænke rettighedshaveres ophavsret.

Se mulighederne

Men det er alt for enøjet at betragte Pinterest som en trussel, der vil stjæle fotografer og andre skaberes penge. 

Det mener journalist Chris Alban Hansen, der var hurtig til at fare i blækhuset 

Han mener, at logikken fejler, hvis man betragter et "pinnet" billede som en tabt fortjeneste. På sammen måde som rettighedsindustrien ofte har defineret en ulovlig hentet film eller sang som en tabt fortjeneste.

"Baseret på denne præmis vil retskafne Pinterest-brugere betale fotograferne hver gang, de pinner et billede. Eller sagt på en mere virkelighedsnær måde: De retskafne gider formentlig slet ikke at pinne ophavsretsbeskyttede billeder, for der er næppe mange mennesker i verden, der er parate til at betale for at dele indhold på sociale medier," skriver Chris Alban Hansen.

Hans argument er altså, at en fotograf aldrig mister noget ved at et billede bliver delt på Pinterest, for det ville sjældent blive delt der, hvis brugerne skulle betale for det.

"Det er muligt, at Journalistforbundet har ret, hvad angår juraen, når det advarer sine medlemmer mod Pinterest. Men det ville have givet mere mening, hvis forbundet i stedet fortalte om de muligheder, der ligger i at blive eksponeret på Pinterest," skriver Chris Alban Hansen.

Han mener, at opmærksomhed på Pinterest bør kunne veksles til nye jobs og øget brand-værdi for en fotograf.

Trafikken farer af sted

Fotografer har måske ikke den samme mulighed for at lave forretning på Pinterest, som for eksempel webbutikker. Men der har de sidste par måneder været flere tegn på, at Pinterest kan udvikle sig til at blive en interessant markedsføringskanal.

En undersøgelse fra februar viste, at nyhedsmedier får mere trafik fra Pinterest end for eksempel Twitter. Og allerede i januar antydede tal, at Pinterest sender flere kliks videre til andre sider end for eksempel Google+.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere