Artikel top billede

KODA i kovending: Bloggere må alligevel bruge musik uden betaling

KODA: "Vi er blevet klogere".

Danske ukommercielle musikbloggere skal alligevel ikke betale for at bruge musik på sine hjemmesider.

KODA erkender, at omtalen på danske blogs er med til at støtte ny dansk musik.

Sagen begyndte, da en aarhusiansk blog blev præsenteret for en regning fra KODA for at lægge musikfiler på sin hjemmeside - selvom bloggen paradoksalt nok havde indhentet tilladelse fra sangskriverne til bringe musikken. 

Men når sangskriverne har indgået aftale med KODA, overdrager de samtidig administrationen af musikernes rettigheder. Derfor krævede KODA, at bloggen skulle betale for musikken på samme måde, som radiostationer betaler for at bruge musik.

KODAs direktør nåede at kalde bloggerne forkælede og usolidariske i et læserbrev, men efter flere debatmøder mener han, at parterne er kommet nærmere hinanden.

"Vi er også blevet klogere i forhold til, hvilken rolle bloggerne spiller, og kommer til at spille som en del af musikkens tidlige økosystem. For vores medlemmers skyld er det vigtigt ikke at bygge en barriere op for det her system, der baserer sig på idealisme og frivilligt arbejde," skriver Koda's direktør, Anders Lassen.

Dont f*** with us

KODAs kovending fik hoverende bloggen Wonders Make Joy til at udbryde: Don´t fuck with us på Facebook.

Lidt mere forsonende skriver Wonders Make Joy på sin hjemmeside:

"Reglerne er enkle, overskuelige og til at arbejde med. KODA har lyttet til os. De er blevet klogere - både på hvor stor en rolle bloggerne spiller i musikmiljøet, men også på hvordan en aftale skal skrues sammen, så den kan fungere på et internet, som til stadighed udvikler sig. En del blogger vil måske få problemer med regel nr. 2, men for os kunne den ikke være bedre. Vi er glade, vi er rigtig glade," skriver de to blogejere Lukas Kaldan og Mia Storm med henvisning til, at der overhovedet ikke må tjenes penge på bloggen (se de andre regler øverst).

Sagen satte også gang i debatten, om hvordan der skal betales for at indlejre en YouTube-video på en anden hjemmeside.

På et tidspunkt forventede KODA, at både bloggere, der lagde en video- eller lydstream på deres hjemmeside, og YouTube skulle betale, hvis der var tale om en dansk kunstner.

Et krav om dobbeltbetaling som KODA senere trak tilbage. Men KODA forsøger i øjeblikket at indgå en aftale med YouTube for at få videotjenesten til at spytte i kassen for at have musik liggende.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere