Artikel top billede

Her er Intels næste processor-generation

Intels nye Ivy Bridge-processor til desktop-computere kommer i den sidste april-uge. Her er, hvad du kan forvente.

Nu skulle det være sikkert at den næste processor-generation fra Intel - med kodenavnet Ivy Bridge - kommer i den sidste uge i april. Det skriver CNET. Der har tidligere været meldinger om, at Ivy Bridge bliver forsinket og først kommer til juni. Men det gælder tilsyneladende kun for den mobile lavenergi-udgave af processoren til de helt tynde ultrabooks. Den normale desktop-version skulle altså være klar i denne måned, og de første færdige computere med Ivy Bridge ventes at kunne købes kort tid efter.

Både HP, Dell, Sony, Toshiba, Acer og Asus forventes at lancere nye modeller med Ivy Bridge meget hurtigt, og ifølge rygter vil Apple bruge den nye processor i en kommende tyndere 15-tommers Macbook-model.

De første benchmarks for Ivy Bridge tegner meget lovende. Ifølge Intel er grafikydelsen forbedret med 70 procent i forhold til Sandy Bridge og der er indbygget understøttelse for USB 3.0. Ifølge analysefirmaet In-Stat bliver der solgt 400 millioner USB 3.0-kompatible enheder i 2012.

Den nye processor-generation bruger den samme mikroarkitektur som Sandy Bridge, men strukturbredden er reduceret fra 32 til 22 nanometer. En af de mest spændende nyheder i Ivy Bridge er en 3D-transistor kaldet Tri-Gate. Her er der altså tale om et helt nyt design til computerens transistorer.

Ifølge Intel er der tale om et meget fundamentalt gennembrud i processor-teknologi, der skal garantere at Moore's lov også kan holde mange år frem. De nye 3D-transistorer leverer op til 37 procent højere ydelse end aktuelle 22-nm-transistorer ved lav spænding. Eller de kan levere den samme ydelse med det halve strømforbrug.
 
Fordobling i transistor-tallet

En 22-nm-mikroprocessor kan indeholde omtrent det dobbelte antal transistorer på det samme areal i forhold til en 32-nm-processor. Faktisk er der plads til seks millioner transistorer på et areal, der svarer til punktummet for enden af denne sætning.
 
En 22nm Tri-Gate transistors porte er så små, at man kan placere 4.000 af dem ved siden af hinanden på tværs af et menneskehår. Sammenlignet med Intels første mikroprocessor, 4004'eren, der blev introduceret i 1971, så er en 22nm cpu 4.000 gange hurtigere, og hver transistor bruger omkring 5.000 gange mindre strøm. Prisen per transistor er faldet med en faktor på omkring 50.000.
 
Tri-Gate konceptet blev præsenteret helt tilbage i 2002, men det har altså taget næsten ti år at udvikle de første produkter baseret på teknologien.
 
Intel vil fortsat følge sin såkaldte tick-tock-strategi. Hvert andet år kommer en helt ny mikroarkitektur - sidste gang var det Sandy Bridge - og hvert andet år bliver den eksisterende arkitektur flyttet til en lavere strukturbredde. Det er så Ivy Bridge, hvor man rykker til 22 nm.

Se alle modellerne

En komplet liste over alle de nye Ivy Bridge-modeller kan ses hos CPU World. Her mener man også, at den officielle lancering kommer til at ske i den sidste april-uge - nærmere bestemt den 29. april. I første omgang bliver der kun annonceret quad-core-modeller; senere kommer også udgaver med to kerner.

Den hurtigste desktop-model har en normal taktfrekvens på 3,5 GHz og en turbo-frekvens på 3,9 GHz, 8 MB L3-cache og HD 4000 grafik. Strømforbruget (TDP) oplyses til 77 watt. Den koster 332 dollar.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere