Artikel top billede

Silicon Valley-universitetet Stanford University tilbyder gratis undervisningsforløb på nettet.

Drop dyre kurser - det er gratis at blive klog på nettet

Det behøver ikke være dyrt og svært at blive klogere. Nettet er fyldt med geniale undervisningstilbud fra nogle af verdens bedste universiteter.

Aftenundervisning kan hurtigt blive en dyr fornøjelse for dig og dit firma.

Skal du læse HD på Copenhagens Business School, må du eksempelvis af med 10.500 kroner for et enkelt semester på studiets første del, mens det på anden del af studiet kan koste op til 15.000 kroner per semester.

Men på nettet kan du helt gratis få undervisning, der i mange tilfælde stammer fra nogle af verdens bedste universiteter.

På de næste sider kan du se nogle af de fedeste undervisningstilbud på nettet.

Apples iTunes U

Apples undervisningstilbud iTunes U har nettets måske mest imponerende udvalg af universitets-podcasts.

ITunes U findes som en selvstændig app til både iPhone, iPad og iPod Touch, men du kan også få adgang til iTunes U via iTunes på din computer. 

App'en kan bruges som et værktøj til undervisere, der kan give de studerende adgang til alt nødvendigt undervisningsmateriale i form af pdf-filer med lektielæsning og podcasts af forelæsninger. 

Forelæsninger fra de bedste universiteter

Men app'en giver også alle os, der ikke er studerende, gratis adgang til en lang række forelæsninger fra nogle af USA's bedste universiteter som Harvard, Yale og Stanford, men du finder også forelæsninger fra engelske, tyske og kinesiske universiteter. 

Eksempelvis har denne skribent forsøgsvis tilmeldt sig et statistikkursus fra Harvard. 

Her får du en hel digital undervisningsmappe, hvor du får adgang til 32 forelæsninger som video-podcasts, tekster gemt som pdf-filer og de rigtige tests, som de studerende på Harvard skal bestå. 

Det eneste der strengt taget mangler er muligheden for at kunne skrive en grad fra Harvard på dit cv.

Stanford Universitet

Du behøver dog ikke undvære et uddannelsesbevis, blot fordi du tager et gratis kursus på nettet. 

Det californiske top-universitet Stanford har gennem de seneste år forsøgt sig med at tilbyde en række gratis fjern-undervisningsforløb over internettet.

Kurserne tæller ganske vist ikke på lige fod med et ægte universitetsforløb fra Stanford, men de udmærker sig dog alligevel ved, at du får et officielt bevis, som du kan skrive på dit cv og bruge som dokumentation for, at du har gennemført forløbet.

Få undervisning i kunstig intelligens

På Stanfords kurser kan du blandt andet modtage undervisning i emner som kunstig intelligens, kryptografi og spilteori.

Indtil videre har flere end 356.000 fra 190 forskellige lande tilmeldt sig et af Stanfords kurser, og cirka 43.000 har bestået.

Kurserne består af en række korte videoklip og tests, og der er også mulighed for, at de studerende kan hjælpe hinanden via en online debat, der ifølge Stanford minder om den debat, du finder på Facebook eller andre sociale netværkssider.

Du kan læse mere om Stanfords kurser her.

Khan Academy

Men på nettet findes der også muligheder for at få undervisning, der ikke bliver formidlet af traditionelle universiteter som eksempelvis Stanford. 

Siden 2006 har den amerikanske non-profit organisation Khan Academy tilbudt gratis undervisning på internettet.

Her kan du få undervisning om alt fra muskelcellers anatomi til keynesiansk finanspolitik. 

Undervisning med små video-klip

Undervisningen er bygget op om en række små videoklip, der har varighed på mellem 5 og 15 minutter. Hvert videoklip består af en fortællende stemme og en sort tavle, der bliver tegnet og illustreret på. 

Khan Academy har blandt andet fået støtte fra Google og Microsoft-stifteren Bill Gates fond, Bill & Melinda Gates Foundation. Ifølge det amerikanske magasin Wired har Bill Gates selv omtalt Khan Academy som "fremtidens form for undervisning". 

Khan Academy har i alt et udvalg på mere end 3.000 forskellige undervisningsvideoer og 324 tilhørende lektioner. 

Du finder Khan Academy på www.khanacademy.org, men du kan også downloade Khan Academys officielle og helt gratis app iPad. 

Se her et eksempel på en af Khan Academys videoer:

Danske universitets-podcasts

Det er ikke kun de store udenlandske universiteter, der giver dig adgang til undervisning på nettet. 

En række af de danske universiteter lægger også podcasts på nettet. Desværre er udvalget langt mere begrænset herhjemme. 

Men Aarhus Universitet har eksempelvis en hel hjemmeside, hvor det er muligt at se podcasts fra diverse forelæsninger. Her kan du finde podcasts, der gør dig klogere på alt fra blodpropper i hjertet til ophavsret på nettet. 

Du finder Aarhus Universitets podcast på hjemmesiden: http://podcast.au.dk/

Men også Københavns Universitet har et podcast-arkiv, som du finder på adressen: http://podcast.hum.ku.dk/

Copenhagen Business School har også et lille udvalg af podcasts, som du kan finde på adressen: 
www.cbs.dk/Nyheder-Presse/Menu/Podcasts  

Læs også:
 

Se hvordan du kan få de nyeste e-bøger helt gratis  

Her er de bedste business-bøger

Her kan du vælge og vrage mellem fede lydbøger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere