Artikel top billede

Iran vil kappe forbindelsen til resten af nettet

Iran forventer at være klar til at kappe forbindelsen til resten af nettet i august.

De iranske internet-brugere bliver snart afskåret fra resten af nettet. Den iranske informations-minister Reza Taghipour fortæller nu, at man forventer at være klar med et nationalt intranet inden for de næste fem måneder. Det skriver International Business Times. Landets internet-udbydere skal kappe forbindelsen til resten af verden og populære tjenester som Google, Hotmail og Yahoo skal erstattes med nationale statsejede alternativer som Iran Mail og Iran Search Engine.

Dermed har myndighederne den fulde kontrol over alt indhold på netværket og kan til enhver tid fjerne uønskede sider og slukke helt for kommunikationen om nødvendigt. Det er også slut med anonymiteten. For at få en konto hos Iran Mail skal man registrere sig med fuldt navn og adresse.

Det iranske erhvervsministerium fortalte sidste år at det nationale intranet helt skal afløse internettet i Iran og andre lande i regionen. Banker, myndigheder og store virksomheder skal dog fortsat have adgang til det normale internet. Men almindelige borgere må altså nøjes med at surfe i det nationale net.
 
Der er også meldinger om, at Iran vil udvikle sit eget operativsystem som alternativ til Windows. Dette er dog ikke blevet officielt bekræftet.

Iran er allerede et af de lande i verden med den mest omfattende netcensur. Hele landets internet-trafik ledes gennem nogle få udbydere, som styres af det statslige Telecommunication Company of Iran (TCI).
 
Ifølge tal fra den internationale teleunion (ITU) er 11 ud af 100 iranere på nettet. Selv landets præsident har sin egen blog. Men regimet frygter, at nettet bliver brugt til at importere vestlige værdier.
 
Andre lande har også forsøgt at bygge deres egne nationale intranet. Burma har oprettet lokale alternativer til populære tjenester som f.eks. Ymail, der er en kopi af Gmail. Cuba har også to systemer, ét net der er forbundet til omverden for regeringsfolk og turister, og et lukket og overvåget netværk for offentligheden.

Senest har Hviderusland vedtaget en ny lov, som forbyder landets borgere at surfe på udenlandske websteder.

Iran bruger ikke kun teknologien til at holde styr på sine egne borgere. Iranerne hævder også at man er i stand til at gennemføre cyberkrig mod andre lande. For nogle måneder siden fik Iran fat i en avanceret amerikansk militærdrone - angiveligt ved at hacke GPS-signalet.

Men Iran er nu ikke skyld i alt det, som landet bliver beskyldt for - som da Google-chef Eric Schmidt ved en fejl kom til at hævde, at Iran havde kapret den danske internet-trafik.

Landet har også selv været målet for cyberangreb. Det menes at Stuxnet-ormen var programmeret for at ramme det iranske atomprogram.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere