Artikel top billede

Computersalg til Nordkorea skaber ballade

FN-organisation har leveret moderne computere og servere til Nordkorea - trods sanktionerne mod landet.

Har FN overtrådt sine egne sanktioner mod Nordkorea? Det er spørgsmålet, som blev rejst tidligere i denne måned af den konservative amerikanske tv-station Fox News. World Intellectual Property Organization (WIPO), som hører under FN, har solgt moderne computere og servere til det nordkoreanske patentkontor.

It-udstyret skal bruges til at koble sig på de globale patent-databaser og søge i intellektuelle rettigheder. Men Nordkorea er samtidig omfattet af FN-sanktioner, og netop i disse dage er landet ved at forberede en ny rakettest.

Betalingen af den kinesiske leverandør, der skulle sende computerne til Nordkorea, blev da også blokeret af Bank of America. WIPO har siden forsøgt at finde en anden metode til at få pengene frem.

Hos FN-organisationen afviser man, at handlen skulle være en overtrædelse af de eksisterende sanktioner mod det lukkede land, og der er således kun tale om "teknisk assistance" til et udviklingsland, hedder det i den officielle forklaring.

Desuden vil WIPO kontrollere installationen af computerne og gennemføre kontrolbesøg for at sikre, at maskinerne ikke bliver brugt til andre formål.

Men bloggere som Techdirt undrer sig over, hvad Nordkorea overhovedet skal bruge computerne til - landet har næppe den store interesse i internationale patenter.

En anonym kilde siger til Intellectual Property Watch, at man nu har fået ordnet betalingen og dermed skulle de omstridte computere altså være på vej til Pyongyang.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.