Artikel top billede

Dit tv er blevet smart uden du ved det

DR beta-tester helt ny tv-standard med "smarte" features, der sniger video on demand ind på dit fjernsyn. Se her om du er blandt de danskere, der kan se det nye signal.

(Opdateret) For kort tid siden blev DRs tv-indhold tilgængeligt på både mobiltelefoner og tablets. Nu er tv-stationen allerede i færd med at udrulle endnu et digitalt tilbud.

DR er den første station i Norden, der eksperimenterer med den nye tv-standard Hbb-TV.

Hbb-TV (Hybrid Broadcast Broadband TV) er en fællesstandard, som kan sende ekstra indhold til fjernsyn med en eller anden form, for internet adgang, for eksempel via kabelt-tv.

Det kunne i teorien være interaktive elementer som afstemninger og konkurrencer, eller andet ekstra indhold oven på tv-signalet. Man kunne kalde HbbTV for fremtidens tekst-tv.

Hos DR er Hbb-TV i 2012 et offentligt pilotprojekt, som næsten alle danskere allerede nu har mulighed for at teste.

Læs også: Sådan virker DRs fremtids-teksttv

Hvis du vil teste Hbb-TV, skal du først og fremmest have et digitalt tv med internetforbindelse, der understøtter signalet. Der findes ikke en liste over kompatible apparater, men apparater helt tilbage fra 2009 er blevet solgt med teknologien eller med mulighed for at opgradere firmware.
Den nemmeste måde at tjekke dit tv på er se efter om der dukker en lille rød mærkat op nederst på skærmen, når man er på en af DRs kanaler (Se billedet til højre).

DR anslår, at 70 procent af alle danske tv-kiggere i dag er klar til Hbb-TV. (Opdateret: Brancheforeningen BFE mener, at antallet er noget lavere. Måske i omegnen af 100.000 fjernsyn i Danmark pt). 

Forklaringen er, at HbbTV-signalet, som DR sender ud sammen med det almindelige signal, skal behandles af tv-udbyderne før det sendes videre til slutbrugerne - lige som det sker med undertekster og tekst-tv.

Derfor skal tv-udbyderne acceptere den nye standard, før den virker.

Hvad sender DR via HbbTV

DR bruger ikke det nye signal til innovative løsninger - endnu. 

Det pilotprojekt, der er i gang frem til nytår, handler om at flytte DR NU over på fjernsynskærmen. Det vil sige, at man kan gense programmer, der har været sendt inden for en måned, eller se forpremierer på serier og programmer. Sidstnævnte er noget DR har haft relativt stor succes med.

Hbb-tv-pilotforsøget giver hos DR adgang til et interface (Se billedet øverst), der kan nagiveres i udelukkende ved hjælp af piletaster og OK-knappen.

Selv om der er tale om tv via internettet, så opfatter brugerne det som tv og har de samme forventninger til brugervenligheden.

"Når man snakker om tv, taler man om "tænd-zap-se". Det er den samme oplevelse, vi skal skabe her," siger Erik Nørgaard Graversen, redaktør for DR On Demand. 

Det vil vi ikke bruge det til

DR bruger udelukkende standarden til at bringe indhold fra nettet ud på fjernsyn i stuerne, selv om Hbb-TV i teorien kunne bruges til interaktive konkurrencer, afstemninger og andet internetindhold på husalteret.

For det kan nemlig være den forkerte vej at gå, gætter Erik Nørgaard Graversen.

"Der er forsøg med at lægge et ekstra lag af oplevelser oven på fjernsynet, men der bliver i højere grad talt om fjernsynet som "the first screen" og de mobile enheder som "second screen". Undersøgelser viser, at internetforbruget, mens man ser tv, stiger helt vildt i øjeblikket.. Især på tablets. Det giver nogle problemer i forhold til at fastholde brugernes opmærksomhed, men det giver også nogle nye muligheder for at give brugerne nogle nye oplevelser. Det vil vi se nærmere på," siger Erik Nørgaard Graversen.

Pilotprojektet fortsætter resten af året og skal bruges til at teste teknikken og brugernes brug. Se flere detaljer om DRs pilotprojet med Hbb-TV i galleriet.

Læs mere om Hbb-TV på Wikipedia eller HbbTV.org.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsofts løfte om at holde data i EU sætter AWS og Google under pres - også selv om Microsoft nok ikke kan holde det
Kommentar: Med løftet om at passe bedre på europæiske data sætter Microsoft konkurrenterne under pres. Det spændende er nu, hvor meget bund, der er i løftet - og hvad Googles og AWS' svar bliver.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Giv grønt lys for de gode ideer med Power Platformen
Hvad er Microsoft Power Platform? – og hvordan gør den det nemmere at udvikle apps og skabe en god business case ud af selv mindre projekter? Her giver AlfaPeople et hurtigt og konkret overblik over, hvor du kan drage fordel af platformen.