Artikel top billede

Kassen er tom hos MP3tunes

MP3tunes vandt en stor sejr i en principiel sag om musik i skyen sidste år, men nu er selskabet gået fallit.

En af de første udbydere af cloud-musik må nu give op og kaste håndklædet i ringen. Det syv år gamle firma MP3tunes er gået konkurs. Stifteren Michael Robertson beskriver i sin blog, hvordan den lange kamp med musikindustrien har tømt selskabets kasser. Pladeselskabet EMI har investeret millioner af dollar i sagen mod MP3tunes og truet selskabets partnere.

Både Google (Google Music), Apple (iTunes Match) og Amazon (Cloud Drive) tilbyder i dag lignende tjenester. Men MP3tunes var en pioner og måtte derfor kæmpe den hårde kamp med musikudgiverne.

En kamp, som MP3tunes vandt sidste år - men det endte altså alligevel med at slå selskabet ihjel.

En amerikansk forbundsdomstol traf i 2011 en principiel afgørelse, hvor man frikendte MP3tunes for krænkelse af musikudgivernes ophavsret.

Domstolen afgjorde at MP3tunes er beskyttet under den amerikanske Digital Millenium Copyright Act. Den skal beskytte internet-udbydere mod de copyright-krænkelser som foretages af deres brugere.
 
"Det er en sejr for cloud-musik og for vores forretningsmodel efter et langt juridisk opgør. Forbrugerne kan nu være sikre på at de kan gemme, afspille og nyde musik med cloud-baserede tjenester som MP3tunes," sagde Michael Robertson sidste år.
 
Cloud-music betyder at man kan uploade hele sin musiksamling til skyen og så streame musikken tilbage til alle internetopkoblede enheder.
 
Det interessante er, at MP3tunes kun gemmer én kopi af hver sang på serveren - i stedet for f.eks. 100 kopier til 100 brugere. Denne ene fil bliver så streamet til alle de brugere, der har retten til at høre den pågældende sang.
 
Hos Google og Amazon skal brugeren selv uploade hver sang og der ligger dermed en kopi af musikstykket for hver bruger.
 
Det betyder at cloud-tjenesten kommer til at fungere som en slags ekstern harddisk - og det skal beskytte Google og Amazon mod at blive sagsøgt af musikindustrien.
 
Begge har valgt at lancere deres cloud-tjenester uden at forhandle aftaler på plads med musikindustrien på forhånd.

Det ironiske er, at MP3tunes med sin sejr over musikindustrien har banet vejen for Apple, Amazon og de andre konkurrenter.
 
Afgørelsen betyder nemlig at brugeren ikke længere skal uploade hver sang - det er nok at programmet scanner harddisken og finder de gemte sange, hvorefter den matcher dem med musikstykker der allerede ligger på serveren.

Dermed kan cloud-tjenesterne spare både diskplads og båndbredde, og det bliver meget hurtigere at sende sin musik ud i skyen.

Det har også stor betydning for internet-tjenesten Dropbox, der bruger præcis den samme metode til at gemme filer som MP3tunes.

Hvis en Dropbox-bruger gemmer en fil til sin online-harddisk - hvad enten der er tale om en tekstfil, et billede, musik eller video - tjekker Dropbox-programmet først, om en anden bruger allerede har gemt akkurat den samme fil. I så fald bliver den tilføjet øjeblikkeligt til online-arkivet uden upload.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere