Artikel top billede

Intel holder liv i Moore's lov

Intel udvikler allerede chipteknologi med en strukturbredde på blot 5 nanometer.

Det ser ud til at Moore's lov holder i de næste par år. Intel-medstifter Gordon Moore forudsagde som bekendt i 1965 at antallet af transistorer i et integreret kredsløb vil blive fordoblet hvert andet år. Det kræver at strukturbredden konstant kan reduceres.

Den nye Ivy Bridge-generation fra Intel har strukturer på 22 nanometer. Ivy Bridge er en såkaldt "die shrink" - den bruger samme arkitektur som forgængeren (Sandy Bridge), men transistorerne er blevet mindre. Den gamle generation bruger 32nm.

Men 22nm er bestemt ikke grænsen for den teknologiske udvikling. Intel-chef Paul Otellini fortalte på et investormøde i denne uge, at man allerede udvikler chips hvor strukturbredden er meget mindre.

I 2013 forventer Intel at være klar med 14-nanometer-teknologi i sine chipfabrikker D1X (Oregon), 42 (Arizona) og 24 (Irland). Disse processorer kan sandsynligvis først købes i store styktal i 2014.

I 2015 tager man så springet til 10-nm-teknologi, og Intel fortæller at man allerede arbejder på strukturer med 7 og 5 nm.

Intel ser altså ingen tekniske barrierer i de næste par år. Den berømte fysiker Michio Kaku har ellers advaret om, at Moore's lov rammer grænsen inden for 10 år. Han mener at grænsen ligger der, hvor de enkelte lag på chippen har en tykkelse på blot fem atomer.

Chippen bliver så varm, at den smelter. Desuden bliver det umuligt at styre elektronerne - man kommer ind i kvanteteoriens uforudsigelige verden.

Fremtiden kan være en kvantecomputer eller en molekylær computer, men den vil fungere helt anderledes end de nuværende talknusere.  

Historien har dog vist, at chipfirmaerne konstant finder nye tricks til at holde liv i Moore's lov.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere