Artikel top billede

Ny rekord i trådløs dataoverførsel

Forskere i Japan har sat en ny rekord for trådløs dataoverførsel i terahertz-frekvensbåndet.

I et nyt eksperiment har forskere på Tokyo Institute of Technology overført data med 3 gigabit i sekundet trådløst. Det skriver BBC. Det er væsentlig hurtigere end de trådløse netværk, der benyttes i dag. Forskningen, der er beskrevet i tidsskriftet Electronics Letters, bruger det licensfrie terahertz-frekvensbånd. Trods navnet er det frekvenser, der ligger mellem 300 gigahertz og 3 terahertz.  

Disse såkaldte "T-rays" bliver primært brugt som en erstatning for røntgen, fordi de trænger gennem materialer men er mindre skadelige end røntgen-stråler.

Det nødvendige udstyr har indtil nu været alt for dyrt, tungt og pladskrævende til at erstatte Wi-Fi eller Bluetooth i computere og smartphones. Men det bliver anderledes nu, og terahertz-overførsler kan dermed blive et alternativ til konventionel trådløs teknologi.

I november kunne firmaet ROHM demonstrere en dataoverførsel med 1,5 gigabit/s med en frekvens på 300 GHz, og nu har de japanske forskere så fordoblet denne hastighed, hvor frekvensen ligger på 542 GHz.

Terahertz-netværk fungerer kun over korte afstande på omkring 10 meter, men i teorien kan hastighed skrues helt op til 100 gigabit i sekundet.

Wi-Fi er ikke død

Samtidig bliver den eksisterende WLAN-teknologi dog også hurtigere. Den nye standard 802.11ac understøtter en teoretisk hastighed på mere end en gigabit i sekundet (afhængig af hvor mange kanaler der kombineres). I praksis er hastigheden dog noget lavere.

Denne teknologi kommer muligvis under betegnelsen "5G Wi-Fi", men den er endnu ikke vedtaget hos standardiserings-organisationen IEEE. Her er man kendt for at arbejde langsomt.

Først i 2009 kom den endelige 802.11n-standard, selvom "draft-N" produkter allerede havde været på markedet i flere år. Det samme kan ske med ac-standarden.

Den første generation var 802.11 med 2 Mbps. Den rækker helt tilbage til 1997. Så kom 802.11b med 11 Mbps. I 2002 fik vi 802.11a/g med 54 Mbps. I 2007 kom så 802.11n med 600 Mbps, og nu er det 802.11ac, der krydser gigabit-grænsen.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.