Artikel top billede

Facebook klar til historiens største internet-børsnotering

Det sociale netværk slår alle rekorder med sin børsnotering i dag, hvor selskabets samlede værdi runder 100 milliarder dollar.

Så er der lagt op til børsfest senere i dag, hvor Facebook-aktierne bliver introduceret på teknologi-børsen Nasdaq i New York under forkortelsen "FB". Aktien er blevet prisfastsat til 38 dollar - 221,35 kroner - per styk - og det ligger i den høje ende af det spektrum mellem 34 og 38 dollar, som Facebook på forhånd havde meldt ud.

Det er den største børsnotering for et internet-firma nogensinde og selskabets samlede værdi kommer op på 104 milliarder dollar eller svimlende 606 milliarder kroner.

Facebook sælger 421 millioner aktier på børsen og henter 16 mia. dollar eller 93 mia. kr. i denne omgang. Det er dog kun halvdelen af pengene, der går til selskabet selv, men resten går til forskellige tidlige investorer.

Det otte år gamle firma fra Menlo Park er dermed med ét slag blandt verdens mest værdifulde børsnoterede virksomheder - og nogle analytikere forventer, at aktiekursen vil stige voldsomt allerede på den første dag.

Med sine 900 millioner medlemmer er Facebook verdens største sociale netværk, men der er tvivl om selskabets forretningsmodel. Det kan lægge en dæmper på børsfesten. Senest har General Motors meldt ud, at man ikke længere vil bruge penge på Facebook-annoncer.

Facebook-stifter Mark Zuckerberg er ikke selv i New York senere i dag for at ringe klokken på børsen - han bliver i Californien.

Det er usædvanligt, men Facebook er heller ikke en helt almindelig virksomhed. Selskabet bliver ofte sammenlignet med Google, der gik på børsen i 2004 med en værdi på 23 mia. dollar. I dag er søgegiganten ti gange mere værdi.

Mange nye millionærer

Der bliver skabt mange nye millionærer og milliardærer i dag. En af dem der kan glæde sig over en milliard-indtægt er Facebook-stifteren Eduardo Saverin, der netop har droppet sit statsborgerskab i USA og dermed sandsynligvis kan slippe for en større skatteregning.

Mange nuværende og tidligere medarbejdere tjener stort på deres aktier og optioner. En af dem der kommer til at profitere af børsnoteringen er graffiti-kunstneren David Choe, som lavede malerier til Facebooks første hovedkvarter - og gjorde en ganske fornuftig handel. I stedet for kontanter blev han betalt med aktier i firmaet. Disse aktier er nu mere end en milliard kroner værd.

Marks Zuckerbergs egne aktier har en formodet værdi på omkring 165 milliarder kroner. Den første eksterne investor, Peter Thiel, har aktier til en værdi af 12 mia. kr.

U2-frontmanden Bonos investeringsfirma Elevation Partners kan også hente en pæn milliard-fortjeneste, og det samme kan Accel Partners, som investerede i Facebook allerede for syv år siden.

Firmaets økonomichef Sheryl Sandberg ejer 0,1 pct. af aktierne og det skulle være nok til at gøre hende til den rigeste kvinde i Silicon Valley.

Mange af pengene går til Rusland - den russiske milliardær Yuri Milner ejer 7 procent af selskabet. Mark Zuckerbergs far, en tandlæge i New York, har også en pæn aktiepost. Medstifteren Dustin Moskovitz har 133,8 millioner aktier.

I de første år blev 250 Facebook-ansatte belønnet med værdifulde aktieoptioner. Det stoppede i 2007, men mange af de senere ansatte ejer alligevel millioner af aktier.

Der regnes med 1.000 nye dollar-millionærer og det kan også få huspriserne i Silicon Valley til at stige.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Danske Contractbook henter 185 millioner - anden kapitalindsprøjtning på kun fire måneder
Danske Contractbook henter en investering på 185 millioner kroner. Det sker blot fire måneder efter, at selskabet modtog en investering på 58 millioner kroner.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.