Artikel top billede

Historisk SpaceX-mission stoppet i sidste øjeblik

I sidste øjeblik blev opsendelsen af den første kommercielle rumkapsel afbrudt lørdag.

Lørdag skulle den første privatudviklede ubemandede rumkapsel sendes op til den internationale rumstation ISS. Men den historiske mission blev afbrudt i sidste øjeblik. Rakettens motorer var allerede tændt, men sensorer viste for højt tryk i en af motorerne og et automatisk computer-system trak derefter i nødbremsen.

En efterfølgende inspektion viste en fejl i en ventil, som nu skal skiftes, og SpaceX forventer at gøre et nyt forsøg tirsdag på at få Falcon 9 raketten sendt op.

Raketopsendelsen måtte stoppes i de sidste sekunder, og kommentatoren på NASA Tv havde allerede erklæret "two, one, zero - lift-off". Raketten flyttede sig dog ikke fra startrampen, selvom nattehimlen blev fyldt med røg fra udstødningen.

SpaceX-stifter Elon Musk skrev i første omgang i en tweet, at problemet måske kan løses ved at ændre de tilladte grænseværdier i kontrolprogrammet, men det viste sig senere, at det er nødvendigt at udskifte ventilen.

Samtidig afviser selskabet at lørdagens opsendelse kan betegnes som en fiasko. Elon Musk har på forhånd forsøgt at nedtone forventningerne og understrege at der er planlagt yderligere to forsøg i år.

Turen er den første af 12 transport-flyvninger til ISS, som NASA har bestilt hos selskabet SpaceX for 10 milliarder kroner.

Dragon-kapslen bliver "parkeret" i rummet tæt ved rumstationen, indtil man er helt sikker på, at den kan fjernstyres og reagerer på alle kommandoer fra besætningen. Først derefter får den lov til at nærmere sig ISS og bliver til sidst opfanget og fastgjort af en robotarm.

NASA har sendt de gamle rumfærger på pension og må derfor bruge private firmaer og russiske rumkapsler for at nå ISS.

Den første opsendelse er en test, som skal vise om Dragon er klar til opgaven. Det private firma har selv udviklet raketten, der skal bruges til at transportere kapslen ud i rummet.

Dragon skal transportere omkring 500 kilo forsyninger op til astronauterne på ISS, og senere skal den fragte 600 kilo affald tilbage til Jorden. Den skal lande i Stillehavet ud for Californiens kyst og senere bjerges med et specialskib.

Elon Musk blev milliardær med salget af PayPal til eBay. Han har både startet elbil-firmaet Tesla Motors og SpaceX.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere