Artikel top billede

Fremtidens mikrochip er fuld af fejl

En ny computerchip med indbyggede regnefejl er 15 gange mere effektiv end dagens teknologi.

Det lyder paradoksalt, men nogle gange kan det være en fordel at lave fejl. Forskere fra Rice University har udviklet en "unøjagtig" computerchip med indbyggede regnefejl, som skulle være op til 15 gange mere effektiv end de nuværende processorer. Forskningen blev præsenteret i sidste uge på ACM International Conference on Computing Frontiers i Italien.

"Det er spændende at se denne teknologi i en fungerende chip, som vi kan måle og validere for første gang," siger projektleder Krishna Palem. Han tilføjer at chippen fungerer endnu bedre end forventet.

Konceptet er meget simpelt. Chippens strømforbrug bliver reduceret ved at tillade regneenhederne at lave små fejl.

Forskerne bruger en metode kaldet "pruning", hvor man fjerner nogle af de sjældent brugte dele af digitale kredsløb på en mikrochip. Det kan halvere chippens størrelse og halvere strømforbruget, og samtidig bliver ydelsen fordoblet.

"Vores seneste tests har vist at pruning kan reducere energiforbruget 3,5 gange med chips der afviger fra det korrekte resultat med et gennemsnit på 0,25 pct. Når størrelsen og hastigheden bliver regnet med, er disse chips 7,5 gange mere effektive end regulære chips. Chips som leverer det forkerte resultat med en større afvigelse på 8 pct. er op til 15 gange mere effektive," siger forskeren Avinash Lingameni.

I computerens verden bliver regnefejl normalt opfattet som en katastrofe. Hvis computeren skal løse et regnestykke eller afvikle et program, så er det vigtigt, at processoren arbejder helt uden fejl. Men i andre tilfælde gør det ikke så meget, hvis der optræder små fejl. Det gælder f.eks. hvis man streamer musik eller video, hvor fejlene vil drukne i datastrømmen.

"Bestemte typer af applikationer er meget fejl-tolerante. Menneskets øje har eksempelvis en indbygget mekanisme til fejl-korrektion. Vi brugte unøjagtig addition til billeder og konstaterede at relative fejl på op til 0,54 pct. er næsten umulige at se, og relative fejl på op til 7,5 pct. frembringer stadig brugbare billeder," siger en anden af forskerne, Christian Enz.

I første omgang skal teknologien bruges i integrerede processorer, f.eks. til høreapparater og kameraer.

Den unøjagtige processor skal også bruges i en meget billig tavlecomputer, I-slate, der er udviklet specielt til det indiske marked. Den ventes klar til næste år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere