Artikel top billede

(Foto: Jacob Ø. Wittorff)

DanID afliver leopard ved en fejl

Mac OS X 10.5 er ikke dømt helt ude i kulden endnu.

Danskere med aldrende Apple-computere kan stadig bruge NemID. Det siger DanID.

Det er kun Mac-ejere med PowerPC-baserede maskiner, som ikke skal være sikre på, at de kan anvende NemID fremadrettet. De sidste Macs med PowerPC blev solgt i 2006.

I mandags kunne man ellers få det indtryk, at man skal investere i en ny Mac, hvis man ikke bruger et at de to seneste Mac operativsystemer (10.6 & 10.7).
Hos DanID kunne man læse, at Mac OS X 10.5 ikke længere bliver understøttet. Men den formulering er forkert og skal rettes, fortæller DanID selv.

Digitaliseringsstyrelsen har nu udsendt en meddelelse for at fjerne misforståelser.

"De berørte Mac-brugere er brugere med Mac OS X 10.5 på PowerPC solgt frem til 2006. Brugere af nyere Apple computere med Intel-processorer og Mac OS X 10.5 er ikke berørt af problematikken, skriver styrelsen.

Brugere med 10.5 og PowerPC oplever, at de ikke kan logge på NemID efter en Java-opdatering fra Apple. De får en sikkerhedsadvarsel om, at afsenderen af certifikatet ikke kan bekræftes.
Men det er en fejl fra Apples side, siger Digitaliseringsstyrelsen. Der er ifølge ikke nogen konkret sikkerhedsfejl ved at anvende Mac OS X 10.5.

"Brugere bør dog aldrig ignorere en sikkerhedsadvarsel i forbindelse med brug af NemID - heller ikke i dette konkrete tilfælde, hvor advarslen alene fremkommer på grund af en fejl i Java-implementeringen," oplyser styrelsen.

Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man bruger et nyere styresystem en 10.5. Ifølge brugerbetingelserne for at anvende NemID er det et direkte krav at bruge programmer og styresystemer, der stadig sikkerhedsopdateres.

Vi under støtter kun to OS tilbage

Hos DanID, der har udviklet NemID, mener man, at det er helt naturligt, at folk der har købt PowerPC Macs i 2006, nu bør opgradere for at bruge NemID sikkert.

"Nets DanID sikrer, at der kan ydes NemID support til de mest gængse operativsystemer til PC og Mac. I samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og bankerne er det aftalt, at man som minimum yder support til det nuværende operativsystem og det foregående. Det betyder IKKE, at man som bruger af et ældre operativsystem ikke kan bruge NemID. Det betyder, at der ikke ydes support og videreudvikles på dette system, da man i stedet retter udviklingsressourcerne mod nuværende og kommende operativsystemer," siger Ulrik Marschall kommunikationskonsulent hos Nets DanID.

Langt de fleste Mac-brugere vil derfor stadig kunne bruge deres NemID uden problemer - også selvom deres operativsystem er en tidligere version end OS 10.6.


Windows XP skiller sig ud

Udgangspunktet med kun at understøtte to styresystemer tilbage, holder dog ikke i forhold til Windows XP, som DanID fortsætter med at understøtte, fordi det vurderes, at der er så mange danskere, der stadig bruger det.

Bankerne, DanID og styrelsen mødes regelmæssigt i løbet af året og vurderer, hvilke versioner af operativsystemerne, der skal supporteres.




IT-JOB

Politiets Efterretningstjeneste

Digital workplace- /klientspecialister til PET

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

IAM-medarbejder

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior Consultant - Finance, Insurance, Pension
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere