Artikel top billede

DanID afliver leopard ved en fejl

Mac OS X 10.5 er ikke dømt helt ude i kulden endnu.

Danskere med aldrende Apple-computere kan stadig bruge NemID. Det siger DanID.

Det er kun Mac-ejere med PowerPC-baserede maskiner, som ikke skal være sikre på, at de kan anvende NemID fremadrettet. De sidste Macs med PowerPC blev solgt i 2006.

I mandags kunne man ellers få det indtryk, at man skal investere i en ny Mac, hvis man ikke bruger et at de to seneste Mac operativsystemer (10.6 & 10.7).
Hos DanID kunne man læse, at Mac OS X 10.5 ikke længere bliver understøttet. Men den formulering er forkert og skal rettes, fortæller DanID selv.

Digitaliseringsstyrelsen har nu udsendt en meddelelse for at fjerne misforståelser.

"De berørte Mac-brugere er brugere med Mac OS X 10.5 på PowerPC solgt frem til 2006. Brugere af nyere Apple computere med Intel-processorer og Mac OS X 10.5 er ikke berørt af problematikken, skriver styrelsen.

Brugere med 10.5 og PowerPC oplever, at de ikke kan logge på NemID efter en Java-opdatering fra Apple. De får en sikkerhedsadvarsel om, at afsenderen af certifikatet ikke kan bekræftes.
Men det er en fejl fra Apples side, siger Digitaliseringsstyrelsen. Der er ifølge ikke nogen konkret sikkerhedsfejl ved at anvende Mac OS X 10.5.

"Brugere bør dog aldrig ignorere en sikkerhedsadvarsel i forbindelse med brug af NemID - heller ikke i dette konkrete tilfælde, hvor advarslen alene fremkommer på grund af en fejl i Java-implementeringen," oplyser styrelsen.

Digitaliseringsstyrelsen anbefaler derfor, at man bruger et nyere styresystem en 10.5. Ifølge brugerbetingelserne for at anvende NemID er det et direkte krav at bruge programmer og styresystemer, der stadig sikkerhedsopdateres.

Vi under støtter kun to OS tilbage

Hos DanID, der har udviklet NemID, mener man, at det er helt naturligt, at folk der har købt PowerPC Macs i 2006, nu bør opgradere for at bruge NemID sikkert.

"Nets DanID sikrer, at der kan ydes NemID support til de mest gængse operativsystemer til PC og Mac. I samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og bankerne er det aftalt, at man som minimum yder support til det nuværende operativsystem og det foregående. Det betyder IKKE, at man som bruger af et ældre operativsystem ikke kan bruge NemID. Det betyder, at der ikke ydes support og videreudvikles på dette system, da man i stedet retter udviklingsressourcerne mod nuværende og kommende operativsystemer," siger Ulrik Marschall kommunikationskonsulent hos Nets DanID.

Langt de fleste Mac-brugere vil derfor stadig kunne bruge deres NemID uden problemer - også selvom deres operativsystem er en tidligere version end OS 10.6.


Windows XP skiller sig ud

Udgangspunktet med kun at understøtte to styresystemer tilbage, holder dog ikke i forhold til Windows XP, som DanID fortsætter med at understøtte, fordi det vurderes, at der er så mange danskere, der stadig bruger det.

Bankerne, DanID og styrelsen mødes regelmæssigt i løbet af året og vurderer, hvilke versioner af operativsystemerne, der skal supporteres.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.