Artikel top billede

Berømt fremtids-konference kritiseres som snobbet og selvfed

Er super-konferencen TED et kig ind i fremtiden, eller stedet hvor de superrige hylder sig selv?

Forleden kunne den legendariske instruktør Ridley Scott overraske med en falsk TED-video til sin kommende storfilm og Alien-næsten-prequel "Prometheus". Det viser måske tydeligere end noget andet, at TED efterhånden har udviklet sig til en institution og et kultur-fænomen.

TED er en forkortelse af "Technology, Entertainment, Design" og det er en super-konference, hvor kun de særligt indbudte har mulighed for at komme med. Men lige så svært det er at få fysisk adgang til konferencen, lige så nemt er det at se de mange spændende TED-præsentationer online.

Det var på TED-konferencen, at Bill Gates kastede myg ud over forsamlingen for at sætte fokus på malaria-problematikken. Og det er på TED-konferencen, at folk som Gates, Al Gore, Googles grundlæggere og andre skarpe hjerner får taletid.

Her mødes klodens mest interessante og kompetente forskere og frontløbere. Folk som miljøprovokatøren Bjørn Lomborg og arkitekten Bjarke Ingels. Der er tusindvis af videoer online og der holdes nu lokale TEDx-arrangementer verden over. TED er blevet til et franchise og et kendt varemærke.

Det er måske ved at blive for meget - TED har udviklet sig til et stort, pengegrisk orgie af selvfed fremtidssnak, skriver den kendte blogger Alex Pareene i online-magasinet Salon.com. Hans blogindlæg er én lang, sønderlemmende kritik af super-konferencen og dens bagmænd.     

Kritikken tager sit udgangspunkt i en konkret sag, hvor investoren Nick Hanauer blev inviteret til at tale om den skæve fordeling af indkomsterne i USA. Han argumenterede for, at rige ikke nødvendigvis skaber jobs og bør beskattes mere.

Det er ikke ligefrem musik i ørerne på den typiske TED-gæst, der betaler helt op til en million kroner for at komme ind, og TED-videoen med Hanauers præsentation blev da heller ikke lagt ud på nettet. Den var "for politisk", lød begrundelsen.

Det førte til anklager om censur, som ser ud til at være ubegrundede - hans præsentation var ikke særlig interessant og det er trods alt kun nogle udvalgte TED-foredrag, der bliver bragt online.

Men bloggeren Pareene mener alligevel, at sagen er symptomatisk for TED, som er blevet til en lukket klub for de rige og berømte. Her kan de mødes og snakke om, hvordan de vil redde verden, drikke cocktails og overbevise hinanden om, at de faktisk kan gøre en forskel - inden de kører hjem til deres millionær-villaer.

"Når du har fjernet den store hype sidder du tilbage med en rimelig god video-podcast, der er præget af storhedsvanvid," konstaterer bloggeren.

Det officielle motto er "idéer der er værd at sprede". Hvis målet er at sprede ideer, er det i hvert fald lykkes - millioner har set de mange TED-videoer på YouTube. Men samtidig er TED også en lille, lukket klub med høje adgangskrav, og det er måske med til at skævvride billedet af den fremtid, som TED gerne vil tegne.

Ridley Scotts falske TED-video kan dermed både ses som en hyldest og en parodi på TED. I videoen lover industrialisten Peter Weyland, at han vil "ændre verden" på TED2023-konferencen. Et ildevarslende løfte - som alle kendere af Alien-filmserien vil vide, så er det hans selskab Weyland-Yutani, der forsøger at bruge de slimede rumuhyrer som biologiske våben.

Weyland-Yutanis slogan passer også godt til TED:

"Building Better Worlds".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.