Artikel top billede

Volvo tester selvkørende biler

For første gang har Volvo testet sin road train-teknologi på en motorvej midt i den normale trafik.

På en spansk motorvej har Volvo for første gang afprøvet en ny teknologi, som kobler biler sammen i et slags vej-tog. Det skal spare benzin og skabe mere plads på vejene. I denne video kan man se, hvordan en Volvo XC60, V60 og S60 samt en lastbil kører lige bagefter en fører-lastbil, som er i spidsen for konvojen.

Testbilerne kører sig selv - uden at føreren behøver gøre noget. Når først bilen er koblet sammen med fartøjet foran, kan bilisten slippe rattet og læse en avis eller drikke en kop kaffe.
 
I spidsen af vej-toget kører et fartøj med en professionel chauffør, som sørger for at finde den optimale rute. Hvert vej-tog består af op til otte køretøjer, som placerer sig med kort afstand til hinanden i en kolonne bag ved fartøjet i spidsen.
 
Ifølge projektets initiativtagere kan brændstof-forbruget reduceres med 20 procent i de biler, der kører i kolonnen.
 
Den centrale komponent er trådløs teknologi, som måler afstanden mellem bilerne og sørger for at placere dem rigtigt på vejen. Bilisten kan slippe rattet og foretage sig noget andet - læse en bog eller arbejde med computeren - mens kontrollen over alle biler i vej-toget ligger hos chaufføren i den forreste bil.
 
Tidligere har man overvejet lignende løsninger, hvor vejene skal udstyres med sensorer, men det er alt for dyrt. Den nye løsning kræver kun, at de enkelte biler får sensorer og et intelligent system, som gør det muligt at fjernstyre fartøjet.
 
Forsøget i Sverige er en del af et EU-finansieret projekt, Sartre (Safe Road Trains for The Environment), som vil gøre denne vision til realitet allerede inden for de næste 10 år.
 
Volvo betegner sine forsøg med teknologien som en succes, men testkørerne indrømmer, at det er en mærkelig fornemmelse at give slip på rattet og overlade kontrollen til en anden bil. Det er måske et af de største problemer for teknologien.
 
I den seneste test kunne man køre 200 kilometer i løbet af én dag uden problemer. Bilerne kørte med 85 km/t med en afstand på blot seks meter mellem de enkelte biler.

I den næste fase af projektet vil man fokusere på at sænke brændstof-forbruget yderligere. Hos Google arbejder man også på selvkørende robotbiler, men her er det meningen, at hver bil skal køre for sig selv og ikke som en del af en konvoj.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Test: Derfor vil jeg gerne have Google ind i min næste bil - og det er dårligt nyt for nogle bilproducenter
Googles Android Automotive er et vellykket styresystem til bilen, der vender op og ned på magtbalancen i bilbranchen. Computerworld har prøvekørt softwaren og har dommen klar.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.