Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Træt af dyr software? Her er seks gratis alternativer

Vi har fundet seks stykker gratis open-source-software, der kan gøre din arbejdsdag bedre.

Det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, når du skal investere i ny software til din virksomhed.

Men det er dog muligt at gøre det helt gratis, hvis du downloader open source-software.

På siden osalt.com kan du finde gratis open source-alternativer til dyr betalings-software, og vi har spurgt sidens danske indehaver Anders Ingemann Rasmussen, hvilke open source-programmer han vil anbefale til forretningsbrug.

Han har fundet seks forskellige programmer, som du kan læse mere om på de næste sider.

OpenOffice og TrueCrypt

1. OpenOffice

De færreste kan undvære en kontorpakke i løbet af en arbejdsdag.

Og vil du ikke betale for Microsoft Office, der uden sammenligning har været verdens mest populære kontorpakke i de seneste par årtier, så kan du hente de gratis kontorpakker OpenOffice eller Libra Office.

Open Office har gennem mange år været den mest populære open source-kontorpakker, der dog på seneste også har fået konkurrencen fra en anden open source-kontorpakke ved navn Libra Office.

I begge programpakker får du adgang til standardværktøjer som tekstbehandling, regneark og et præsentationsprogram.

Vores open source-ekspert Anders Ingemann Rasmussen er selv en tilfreds OpenOffice-bruger, men han gør dog opmærksom på, at du indimellem kan løbe ind i mindre kompatibilitetsproblemer, hvis du samarbejder med folk, der bruger Microsofts Office-pakke.

Eksempelvis kan du risikere, at indholdsfortegnelser og andre lidt mere avancerede formateringer ser lidt anderledes ud, hvis du åbner et Word-dokument i OpenOffice - og vice-versa.

Du kan downloade OpenOffice i en dansk version via dette link.


2. TrueCrypt

Når du bruger din computer til arbejde, vil du som regel også have mere eller mindre fortrolige informationer liggende på den. 

Derfor er det en god idé at kryptere visse data på din computer. Til det formål kan du bruge værktøjet TrueCrypt, der er et gratis open source-krypteringsværktøj. 

Ifølge Anders Ingemann Rasmussen virker TrueCrypt på den måde, at programmet opretter en såkaldt virtuel disk på din computer. 

Du kan herefter flytte dine fortrolige data over på den nye disk, hvorefter de automatisk bliver krypteret. Når du har krypteret filerne, kan de kun blive åbnet igen ved hjælp af en adgangskode.

Du kan downloade TrueCrypt via dette link.

Gimp og KeePass

3. Gimp

Har du brug for et professionelt billedredigeringsprogram? Men har du ikke et behov, der er stort nok til at retfærdiggøre at investere mange tusinde kroner i Adobe Photoshop? Så kan open source-programmet Gimp være et godt alternativ. 

Anders Ingemann Rasmussen fortæller, at Gimp er et udmærket værktøj til både basale og lidt mere avancerede opgaver. 

Men du ikke skal forvente, at programmet indeholder de nyeste og mest avancerede funktioner, som du finder i de seneste udgaver af Adobe Photoshop. 

Ifølge Anders Ingemann Rasmussen får du ofte flere smarte innovative funktioner med betalingssoftware, der dog som regel finder vej til open source-softwaren efter et par år. 

Han gør dog også opmærksom på, at du kan opleve enkelte kompatibilitetsproblemer, hvis du skal bruge Adobes egne formater til at udveksle filer med Photoshop-brugere.

Du kan downloade Gimp via dette link.

4. KeePass

Det kan være et helvede at holde styr på de mange password, som vi bruger i vores online-liv. 

Derfor kan det være en god idé at bruge en såkaldt password-manager. 

Anders Ingemann Rasmussen anbefaler open source-programmet Keepass, som vi tidligere har anbefalet

"Det er et fortrinligt lille program, der hjælper dig med at huske dine passwords. Det er virkelig noget, der gavner i hverdagen," siger han. 

KeePass gemmer dine password i krypteret form og kan autofylde, når du eksempelvis skal logge ind på din webmail. 

Programmet findes til Windows, Mac og Linux samt til de fleste smartphones.

Du kan hente KeePass her.

Tomboy og VirtualBox

5. Tomboy

Har du brug for et alternativ til dine gule post-it-notes, og er du ikke interesseret i at betale for et notetagningsprogram som eksempelvis Microsoft OneNote

Så kan open source-programmet Tomboy være en mulighed for dig. 

Tomboy er et notetagningsprogram, der ifølge Anders Ingemann Rasmussen kan bruges som en slags mindmap, der hjælper med at sætte lidt struktur på dine ideer og tanker. 

Det skyldes, at programmet har en funktion, der gør det let at lave links mellem forskellige notater. En funktion der blandt andet lader til at være inspireret af den måde, som forskellige Wikipedia-opslag linker til hinanden.

Du kan hente Tomboy her.

6. VirtualBox

VirtualBox er sandsynligvis et program, der henvender sig til brugere med mere avancerede behov. 
Det er et såkaldt virtualiseringsprogram, der blandt andet gør det muligt for dig at køre to forskellige styresystemer side om side på din computer. 



Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere