Artikel top billede

Første Intel-smartphone kommer til Europa

Nu skal Intel vise, om man kan tage kampen op med ARM på smartphone-markedet.

Der har været stor opmærksomhed omkring Intels forsøg på at komme ind på smartphone-markedet. I dag er det næsten alle smartphones og tavlecomputere, der indeholder en ARM-processor, men Intel forsøger at ændre dette med sin Medfield-arkitektur. I april kom en mobiltelefon med Intel-processor fra Lava, Xolo X900, men den blev i første omgang kun lanceret på det indiske marked.

Lenovo har netop lanceret sin første Intel-smartphone i Kina. Den nye LePhone K800 med Atom-processor koster omkring 524 dollar på det kinesiske marked. Både Intel og Lenovo beskriver telefonen som en milepæl. Det er Intels forsøg på at kombinere høj ydelse med lavt strømforbrug. Telefonen har en 1,6 gigahertz processor og den understøtter Hyper-Threading. Den har en 4,5-tommers skærm og en 400 MHz GPU.

Det er usikkert hvornår K800 kommer til Europa, men Orange har netop annonceret at deres Intel-smartphone San Diego kan købes i Europa fra den 6. juni.

San Diego (som tidligere gik navnet 'Orange Santa Clara') er dermed den første Intel-drevne smartphone, der lanceres på det europæiske marked. Telefonen indeholder Atom-processoren Z2460 og understøtter HSPA+ med Intels XMM 6260-platform. Den er udstyret med en skærm på 4,03 tommer, A-GPS og Bluetooth 2.1 samt otte-megapixel kamera og HDMI udgang.

Android-telefonen skal sælges fra Oranges egne butikker og prisen ligger på omkring 2.000 kr. med en taletids-pakke.

Intel angriber ARM

Der er meget på spil for Intel, som forsøger at tage kampen op med ARM på smartphone-markedet.

Intel satser stort på sin nye Atom-generation Z2460, som altså har kodenavnet Medfield. Den er udviklet specielt til smartphones og tablets og skulle være optimeret til et meget lavt energiforbrug. Det har traditionelt været ARM's store fordel.

Der er indgået en samarbejdsaftale med Motorola Mobility, som er købt af Google, og dermed har Intel fået en vigtig allieret. Intel og Google gik allerede i september sammen om at optimere Googles mobile operativsystem Android til Atom-processoren. Dengang kunne Intel vise en Medfield-baseret smartphone med Android.

Det kommende Windows 8 kører også på ARM, og det ventes at ARM vil erobre en del af pc-markedet i de næste år. Så Intel har brug for at vise, at man kan matche det lave energiforbrug uden at gå på kompromis med ydelsen.

På Consumer Electronics Show i januar viste Intel og Motorola en Medfield-prototype med 4-tommers skærm og kameraer. Intel brugte spillet Angry Birds til at demonstrere, at telefonen med Atom-processor er i stand til at køre Android-applikationer - også dem der er kompileret til andre arkitekturer.

Tæt samarbejde med Microsoft

Intel har også vist en kommende Atom-processor, Clover Trail, der skal kombineres med Windows 8 i tavlecomputere. Clover Trail er et 32-nanometer SoC (System on a Chip) - de nuværende Atom-modeller bruger 45-nm-teknologi. Den ventes også klar senere i år.

Både Acer og Lenovo udvikler angiveligt tavlecomputere med Clover Trail og Windows 8.

Intel og Microsoft arbejder tæt sammen om udviklingen af Windows 8-tablets og målet er, at Apple markedsandel inden for tablets skal reduceres til mindre end 50 pct. inden midten af 2013.

I 2013 kommer en ny Atom-arkitektur kaldet Silvermont med 22 nanometer, og den bliver afløst af Airmont med 14 nanometer i 2014. En lavere strukturbredde betyder normalt også, at chippen bliver hurtigere og bruger mindre energi.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Stor krise i den danske it-stjerne David Heinemeiers Hanssons firma: Her er historien om dramaet, der fik en tredjedel af de ansatte i Basecamp til at smække med døren
De ansatte har i hobe forladt David Heinemeier Hanssons amerikanske succes-firma Basecamp efter en intern racisme-debat. Hvordan kunne det gå så galt?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.