Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Europæere bygger verdens største teleskop

Det nye super-teleskop skal bruges til jagten på fjerne kloder.

Den europæiske astronomi-organisation ESO har netop besluttet at bygge verdens største optiske og infrarøde teleskop, der skal stå klar i begyndelsen af næste årti. Det såkaldte European Extremely Large Telescope (E-ELT) skal bygges på den 3.064 meter høje Cerro Armazones i den nordlige del af Chile.

Danmark er også medlem af ESO, men var dog ikke blandt de lande, der stemte for at bygge teleskopet på et møde i ESO's styrende organ i denne uge. Ifølge ESO vil Danmark dog arbejde aktivt mod at deltage i programmet i den nærmeste fremtid.

E-ELT bliver verden største øje mod himlen. Det er et 39,3 meter segmenteret spejlteleskop, der skal placeres tæt ved  ESO's Paranal-observatorium.

Spejlet kommer til at bestå af 1.000 sekskantede segmenter, som hver har en bredde på 1,4 meter og en tykkelse på 5 centimeter. Prisen for hele projektet nærmer sig 10 milliarder kroner.

E-ELT er fire-fem større end det største optiske teleskop, som findes i dag, og det kan indfange 15 gange mere lys. Det skulle være i stand til at levere skarpere billeder end rumteleskopet Hubble og det skal blandt andet bruges til at lede efter planetter i fjerne solsystemer.

I år 2012 er der 50-års jubilæum for grundlæggelsen af det Europæiske Syd Observatorium. Der er 15 medlemmer, herunder altså Danmark, og det eneste medlem uden for Europa er Brasilien. I Chile driver ESO tre observatorier: La Silla, Paranal og Chajnantor.

På Paranal driver ESO Very Large Telescope (VLT), der er verdens mest avancerede astronomiske observatorium til observationer i synligt lys samt to  andre teleskoper. VISTA arbejder i infrarødt lys og er verdens største kortlægnings-teleskop, mens VLT Survey Telescope (VST) er det største teleskop, der udelukkende er bygget til at kortlægge himlen i synligt lys.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ét klik kan lægge din virksomhed ned: Sådan bekæmper du mailtrusler
Mailbårne angreb er blandt de mest udbredte og ofte mest alvorlige cybertrusler. Dette whitepaper fra F-Secure giver overblik over, hvordan de mest udbredte mailbårne trusler fungerer, hvordan de detekteres – og hvordan du beskytter din organisation.