Artikel top billede

Flash-drev erstatter harddiske i datacentre

De store netgiganter som Facebook, Amazon og Dropbox erstatter i stigende grad mekaniske harddiske med Flash-baserede SSD'er i deres servere.

Den gamle harddisk lever stadig en tryg tilværelse i mange personlige computere og servere, selv om den er blevet erklæret død mange gange, men den Flash-baserede SSD (Solid State Drive) er ved at blive en alvorlig konkurrent i server-rummet. Det skriver Wired, der har været på besøg hos Dropbox. Det er et klassisk cloud-firma, hvor server-infrastrukturen er alfa og omega.

Her har man valgt at bruge de superhurtige SSD'er i stedet for harddiske. Ikke i alle servere, men det er den retning, man bevæger sig i.

Dropbox er ikke de eneste. Internet-giganter som Facebook, Amazon, Mozilla og Wikia bruger også i stigende grad SSD'er.

Det største problem for Flash-diske har været prisen, som stadig er 5-10 gange højere end for en mekanisk harddisk med tilsvarende kapacitet.

Derfor bliver SSD'er især brugt i bærbare computere som Macbook Air, Google Chromebooks og alle ultrabooks.

Men ifølge firmaet Fastly kan virksomheder faktisk spare mange penge ved at bruge SSD'er i deres datacenter.

En SSD kan håndtere omkring 40.000 gange skrive- og læse-operationer i sekundet, og det er langt mere end en harddisk, og samtidig er strømforbruget helt nede på en watt. Så man kan klare sig med færre servere og der kan spares meget på elregningen.

"Nogle folk har svært ved at forstå det, men disse drev kan spare meget store summer. De ser måske dyre ud, men når du har brug for høj ydelse, kan du klare dig med færre af dem," siger Fastly-stifter Artur Bergman til Wired.

Den begrænsede levetid er stadig et problem for SSD'er, men det samme er tilfældet med harddiske.

Amazons S3-tjeneste bruger stadig harddiske, men firmaets nye DynamoDB online-database kører udelukkende med SSD'er. Microsoft bruger også Flash-diske til den nye generation af sin cloud-platform Azure.

En analytiker vurderer at der er solgt 79 millioner SSD'er med SATA-interface til virksomheder i 2011, og det forventes at markedets værdi bliver næsten fordoblet i år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere