Artikel top billede

Thunderbolt er stadig kun en niche

Intel forsøger at etablere sin Thunderbolt-teknologi som afløser for usb-porten, men trods støtte fra Apple har det været svært at slå igennem på det brede marked.

Sidste år kom Intel med sin Thunderbolt-teknologi (det tidligere Light Peak), der markedsføres som et alternativ til USB 3.0 i stationære og bærbare computere. I første omgang understøtter Light Peak en hastighed på 10 gigabit i sekundet begge veje. Men senere skal hastigheden øges til 100 gigabit. Det kræver dog optiske kabler, mens den første generation stadig bruger kobber.

Thunderbolt skal gøre det lettere at forbinde ekstraudstyr til computeren og slippe for kabelrod under skrivebordet. Men bortset fra Apple, som allerede bruger Thunderbolt i sine MacBooks, har det været svært for teknologien at slå igennem. Apple har været en tidlig støtte, og den nye MacBook Pro med retina-skærm har hele to Thunderbolt-porte.

Den store udfordring er at få Thunderbolt ud til Windows-verden. Acer har netop annonceret at den nye ultrabook Aspire S5 kommer med en Thunderbolt-port. Det er stadig et high-end-produkt med en pris på 1.400 dollar i USA - det dobbelte af den magiske prisgrænse på 700 dollar, som Intel forsøger at nå med sit ultrabook-koncept.

Et af de store problemer for Thunderbolt er prisen, skriver CNET i denne lange artikel. Den nødvendige controller-chip fra Intel koster fire gange mere end den tilsvarende komponent til FireWire.

Det anslås, at Thunderbolt-chippen koster omkring 35 dollar til pc'er og 20-25 dollar for de mobile enheder, der skal tilsluttes med Thunderbolt.

Intels Thunderbolt-chef Jason Ziller forventer alligevel, at de fleste pc'er vil have Thunderbolt inden for en periode på tre-fem år.

Men hos analysefirmaet IDC regner man kun med, at Thunderbolt vil være på 15 pct. af de bærbare i 2016.

Foruden USB 3.0 og FireWire er der også konkurrenter som HDMI til video og det kommende PCI Cable. Dertil kommer, at en stor del af datakommunikationen efterhånden kører trådløst.

Men her har Thunderbolt den fordel, at det også er muligt at overføre strøm over kablerne. Det kan man ikke gøre trådløst - i hvert fald ikke endnu.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere