Artikel top billede

Her er 10 oversete Mountain Lion-funktioner

Mountain Lion indeholder en række små smarte funktioner, der er lette at overse.

Det koster 119 kroner at hente Mountain Lion og for den pris, får du 200 nye funktioner, lyder det storskrydende i Apples markedsføring.

De 200 funktioner kan lyde af meget, men i virkeligheden vil de færreste nok opleve store forandringer, når de første gang åbner deres Mac efter at have installeret Mountain Lion.

Det skyldes blandt andet, at en del af de nye funktioner er mindre forbedringer, mens andre kun gælder for de kinesiske Apple-brugere og andre igen kun virker med nyere Macs.

Der er dog enkelte store nyheder, hvor af Notification Center og Airplay-deling må regnes som de støre og mest iøjenfaldende.

Men herudover er der også en del mindre, men smarte funktioner, der ikke bemærkes ved første øjekast.

Se dem på de næste sider.

Tre sprit-nye touch-funktioner

1. Nye touchfunktioner

Apples styresystem er kendt for at gemme på en række smarte touch-funktioner, der aktiveres via maskinens touchpad. 

Og med Mountain Lion har Apple tilføjet en række nye touch-funktioner. Eksempelvis kan du få adgang til Notification Center ved at bruge to fingre til at swipe mod venstre fra den yderste højre side af din Macs touchpad. 

Det er også muligt at se nærmere på eksempelvis en billedfil eller et dokument uden at skulle åbne et program. I stedet kan du få et hurtigt smugkig på filen ved at tappe på den med tre fingre samtidig. 

Tapper du på et ord - i stedet for en fil - med tre fingre bliver ordet automatisk slået op i Mountain Lions ordbog. Desværre findes ordbogen ikke på dansk. 

2. Slå Notification Center fra

Notification Center er en af de mest markante forbedringer i Mountain Lion. Men har du brug for at have fuld fokus på dit arbejde, kan det være en distraktion, hvis du hele tiden får påmindelser om nye mails, Twitter-beskeder og kalenderaftaler. 

Det kan du dog heldigvis slå fra. Det gør du ved at holde alt-knappen inde, mens du klikker på Notification Center-ikonet i højre hjørne af din skærm. Når du gør det, bliver ikonet gråt, og du slår funktionen til ved igen at trykke på alt og klikke på ikonet. 

3. Tag krypteret backup

Time Machine er backup-værktøjet i Mac OSX, og med Mountain Lion er det nu muligt at tage krypteret backup. 

Det gør du ved at gå ind i Systemindstillinger, klikke på Time Machine og vælge din backup-disk. Herefter kan du vælge om din backup, skal være krypteret.

Sæt digitale post-it-noter fast på skærmen

4. Sæt noter fast på din skærm

Der har længe været en Huskeseddel-widget i Mac-styresystemets såkaldte Dashboard. Men nu ser det ud til at blive overflødig, fordi der følger et nyt note-program med Mountain Lion. 

Programmet synkroniserer med de tilsvarende note-apps på iPhone og iPad. Men hvad mange ikke umiddelbart bemærker, når de bruger note-programmet i Mountain Lion er, at de kan tage notater ud af selve note-programmet og klæbe dem fast på skærmen. 

Når du dobbeltklikker på en af dine noter, åbner den som et selvstændigt noteblad, og selvom du herefter lukker for noteprogrammet, vil dit åbne noteblad stadigvæk forblive på skærmen som en god gammeldags post-it-note.

5. Let at omdøbe dokumenter 

I Mountain Lions forgænger, Lion, var det en omstændig proces at omdøbe en fil. 

Men med Mountain Lion kan du blot klikke på overskrifts-linjen i dokumentet, og herefter klikke på punktet "omdøb." Ved at klikke på overskriften, får du også en lang række andre valgmuligheder.

Du kan eksemeplvis også vælge at gennemse tidligere versioner af dokumentet eller "flytte det til iCloud".

6. Single sign-on

Nu behøver du ikke længer at indtaste dit password og brugernavn til eksempelvis i Gmail og Twitter i alle programmer, hvor det skal bruges. I stedet kan du nøjes med at taste dit password ind et enkelt centralt sted i Mountain Lion. 

Du finder single sign-on funktionen under "E-post, kontakter og kalendere" i Systemindstillinger.

Sådan trækker du dokumenter over iCloud

7. Del overalt 
Du kender måske Del-knappen fra iPhone og iPad. Men med Mountain Lion er den også kommet til din Mac, og den gør det super let at dele filer eller links via eksempelvis e-mail, iMessage, eller Twitter. 

Du finder Del-knappen over alt i Mountain Lion. I Safari kan du med et klik på knappen hurtigt dele links, i Finder kan du hurtigt dele filer og i Kontakter-appen, kan du sende kontaktoplysninger afsted via mail eller iMessage. 

8. Opdater kontakter med Twitter-oplysninger

Det sociale netværk Twitter bliver dybere og dybere integreret i Apples-produkter. 

Og i Mountain Lion kan du ikke blot hurtigt dele links og billeder via Twitter. Du kan også hurtigt opdatere alle dine kontakter med data fra Twitter.

Det gør du ved at anvende den førnævnte single sign-on-funktion.

Her indtaster du dit brugernavn og password i Twitter, og klikker herefter på knappen "opdater kontakter".

Når du gør det, så gennemgår Mountain Lion dine kontakter på Twitter og matcher dem med kontakterne på din Mac. Kontakterne  på din Mac bliver herefter  opdateret med links til deres Twitter-profiler og eventuelt med profilbilleder fra Twitter. 

9. Få hurtigt adgang til lydindstillinger

Med Mountain Lion er der langt om længe kommet Airplay til Mac.

Det betyder, at du trådløst kan slutte din Mac til et Apple-tv, og desuden kan du trådløst afspille lyd fra din Mac, hvis du har en Airplay-højtaler eller et stereoanlæg, der er tilsluttet en Airport Express.

Du skal dog huske at skifte lydkilde, hvis du vil afspille lyd med Airplay, og det kan desværre virke lidt kompliceret i Mountain Lion.

Der er dog en hurtigt genvej. Ved at holde alt-tasten inde mens du klikker på lyd-ikonet i menulinjen, kan du hurtigt skifte mellem de forskellige lydkilder. 

10. Træk dokumenter til iCloud 

Når du vil åbne en fil i Apples tekstbehandlingsprogram Pages eller et andet program, der understøtter iCloud, dukker der automatisk et iCloud-vindue op. 

Her har du adgang til de filer, som du tidligere har gemt på iCloud - eksempelvis filer du har oprettet på din iPad eller iPhone.  

Men du kan ikke blot åbne filerne. Åbner du eksempelvis iCloud-vinduet i Pages, kan du fra Finder trække andre dokumenter over i iCloud-vinduet, hvorefter de automatisk vil blive gjort tilgængelige på din iPhone eller iPad.

Læs også:
Her er otte apps, som alle Mac-ejere bør hente

8 tricks: Lav super-søgninger på din Mac




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere