Artikel top billede

Satellitter skal styres af Android-smartphones

Nu skal almindelige smartphones bruges som hjernen i små satellitter.

NASA udvikler en ny generation af mini-satellitter under navnet PhoneSat, som bruger Android-smartphones til at styre elektronikken. Det har aldrig været lettere eller billigere at bygge en satellit, konstaterer NASA. De små satellitter er udviklet på Ames Research Center i Moffett Field, som ligger midt i Silicon Valley, og man har forsøgt at overføre det klassiske startup-mantra "release early, release often" til rumfartens verden.

PhoneSat bruger en helt almindelig smartphone, som den kan købes i butikkerne i dag. De moderne smartphones har faktisk mange af de nødvendige funktioner til satellitter, herunder hurtige processorer, fleksible operativsystemer, indbyggede sensorer, kameraer med høj opløsning, GPS-modtagere og radioantenner.

Prisen for de første prototyper fra NASA er holdt nede på omkring 20.000 kr. ved at bruge mobiltelefoner og standard-komponenter.

Den første prototype, PhoneSat 1.0, bruger en Nexus One smartphone fra HTC. Den kontrollerer alle satellittens funktioner og sørger for at holde den på rette kurs, mens kameraet kan bruges til at tage billeder af Jorden.  

PhoneSat 2.0 har en nyere Nexus S smartphone fra Samsung, hvor der er en hurtigere processor og gyroskoper. Her er man i stand til at fjernstyre satellitten fra Jorden, og den skulle holde længere tid i rummet.

Mini-satellitterne skal sendes op senere i år med en kommerciel Antares-raket fra Wallops Flight Facility i Virginia.

Verdens mindste satellit

Der er flere projekter med små og billige satellitter. En studerende samlede sidste år 75.000 dollar på Kickstarter til sit projekt, som skal bygge verdens mindste rumfartøj på bare 2,54 x 2,54 centimeter. Den såkaldte Sprite består af en ganske lille printplade med et par chips, solceller, kondensatorer, et radiomodul og to antenner, der sender og modtager signaler.

Den lille satellit behøver ingen motor - den er så lille, at den svæver som et støvkorn i solvinden. Men den skal selvfølgelig først sendes i kredsløb. Planen er at fylde en masse af de små Sprites i en firkantet kasse på 10 x 10 x 10 centimeter, kaldet Cubesat, som så sendes op med en raket og åbnes med et signal fra kontrolcentrum.

Den studerende mener, at prisen for en enkelt Sprite kommer helt ned på få hundrede dollar.

"Den første version kan ikke gøre meget andet end et overføre sit navn og nogle få databit - tænk på den som en skrumpet Sputnik - men fremtidige versioner kan indeholde enhver type af sensor, som passer ned på chippen, lige fra termometre til kameraer," hed det i beskrivelsen.

Når de små Sprites er sendt op, skal de følges af et netværk af radioamatører, og her vil man blandt andet samle data om hvor længe de små satellitter holder sig i kredsløb, og hvordan deres elektronik klarer sig i verdensrummet.

På Kickstarter var der sidste år mulighed for at donere alt fra 25 dollar til 1.000 dollar eller mere, som betyder, at man modtager sit eget Sprite-sæt med kildeteksten og de nødvendige værktøjer til at programmere sin egen satellit.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Empower your SAP

In this inspiring webinar you can get more information on how you can accelerate your cloud transformation and migration to SAP S/4HANA. We will present typical challenges of migrating to the cloud and transforming your SAP environments, while giving you insights on how to tackle the obstacles, including how T-Systems can help define and accelerate a digital roadmap for your SAP journey.

26. maj 2021 | Læs mere


Premium
Deloitte køber dansk SAP-specialist: "Opkøbet manifesterer vores ambitioner om at stå stærkt på SAP-agendaen"
Konsulentvirksomheden Deloitte køber den danske SAP-virksomhed Syncronic. Opkøbet er en del af en større strategi for Deloitte om at sætte sig massivt på det nordiske SAP-marked.
Computerworld
Bombe under Amazon og Wish-shopping: Millioner af danskere risikerer ekstra gebyr
Nye toldregler fjerner snart bagatelgrænse for handel udenfor EU – en skærpelse, der gør at over tre millioner danske nethandlende kan se frem til en ekstraregning.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Er de cyberkriminelle allerede trængt ind – uden at du har opdaget det?
Optimér din sikkerhed ved at kombinere indsatsen for at holde IT-kriminelle ude med en konstant antagelse om, at de muligvis allerede er trængt ind på dit netværk.