Artikel top billede

Satellitter skal styres af Android-smartphones

Nu skal almindelige smartphones bruges som hjernen i små satellitter.

NASA udvikler en ny generation af mini-satellitter under navnet PhoneSat, som bruger Android-smartphones til at styre elektronikken. Det har aldrig været lettere eller billigere at bygge en satellit, konstaterer NASA. De små satellitter er udviklet på Ames Research Center i Moffett Field, som ligger midt i Silicon Valley, og man har forsøgt at overføre det klassiske startup-mantra "release early, release often" til rumfartens verden.

PhoneSat bruger en helt almindelig smartphone, som den kan købes i butikkerne i dag. De moderne smartphones har faktisk mange af de nødvendige funktioner til satellitter, herunder hurtige processorer, fleksible operativsystemer, indbyggede sensorer, kameraer med høj opløsning, GPS-modtagere og radioantenner.

Prisen for de første prototyper fra NASA er holdt nede på omkring 20.000 kr. ved at bruge mobiltelefoner og standard-komponenter.

Den første prototype, PhoneSat 1.0, bruger en Nexus One smartphone fra HTC. Den kontrollerer alle satellittens funktioner og sørger for at holde den på rette kurs, mens kameraet kan bruges til at tage billeder af Jorden.  

PhoneSat 2.0 har en nyere Nexus S smartphone fra Samsung, hvor der er en hurtigere processor og gyroskoper. Her er man i stand til at fjernstyre satellitten fra Jorden, og den skulle holde længere tid i rummet.

Mini-satellitterne skal sendes op senere i år med en kommerciel Antares-raket fra Wallops Flight Facility i Virginia.

Verdens mindste satellit

Der er flere projekter med små og billige satellitter. En studerende samlede sidste år 75.000 dollar på Kickstarter til sit projekt, som skal bygge verdens mindste rumfartøj på bare 2,54 x 2,54 centimeter. Den såkaldte Sprite består af en ganske lille printplade med et par chips, solceller, kondensatorer, et radiomodul og to antenner, der sender og modtager signaler.

Den lille satellit behøver ingen motor - den er så lille, at den svæver som et støvkorn i solvinden. Men den skal selvfølgelig først sendes i kredsløb. Planen er at fylde en masse af de små Sprites i en firkantet kasse på 10 x 10 x 10 centimeter, kaldet Cubesat, som så sendes op med en raket og åbnes med et signal fra kontrolcentrum.

Den studerende mener, at prisen for en enkelt Sprite kommer helt ned på få hundrede dollar.

"Den første version kan ikke gøre meget andet end et overføre sit navn og nogle få databit - tænk på den som en skrumpet Sputnik - men fremtidige versioner kan indeholde enhver type af sensor, som passer ned på chippen, lige fra termometre til kameraer," hed det i beskrivelsen.

Når de små Sprites er sendt op, skal de følges af et netværk af radioamatører, og her vil man blandt andet samle data om hvor længe de små satellitter holder sig i kredsløb, og hvordan deres elektronik klarer sig i verdensrummet.

På Kickstarter var der sidste år mulighed for at donere alt fra 25 dollar til 1.000 dollar eller mere, som betyder, at man modtager sit eget Sprite-sæt med kildeteksten og de nødvendige værktøjer til at programmere sin egen satellit.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere