Artikel top billede

Er dette mon de mest groteske it-spådomme?

It-analytikerne kloger sig på alt, men rammer ikke altid rigtigt. Se fire af de mest langt ude påstande fra de store it-analysehuse.

Ofte er spalterne i de danske it-medier fyldt med analytikere, der kloger sig om stort set alt. 

Men er de kære analytikere nu også så kloge, som vi journalister gerne vil gøre dem til? 

Desværre har vi ikke nogle statistikker, der afslører deres "hitrate".

Men i stedet har vi kigget lidt i arkiverne og fundet en række sager, hvor analytikere fra it-analysehusene IDC og Gartner har haft en knap så heldig hånd. 

1. Netbooks bliver et flop

I 2008 begyndte de første netbooks at dukke op på markedet. En netbook er en lille og ekstrem prisbillig computer, som koreanske Asus i første omgang fik et gennembrud med.

Men hos IDC var man ikke imponeret over trenden:

"Der kan være et lille segment, der er interesserede i dem. Men jeg tror, det er et nichemarked, og jeg tvivler på, at vi kommer til at tale om meget mere end et par procent af det samlede salg af bærbare. Det er måske endda højt sat," sagde IDC-analytikeren Anders Elbak i 2008 til Berlingske Business

Blot 10 måneder senere tordner netbook-salget derudaf, og IDC udsender nu en pressemeddelelse, der fortæller, at netbooks står for 20 procent af det globale salg af bærbare computere. På forbruger-markedet er det endda hver tredje solgte bærbare, der er en netbook. 

Netbooken fastholder en solid markedsandel, indtil iPad'en kommer på markedet i starten af 2010, hvorefter netbookens popularitet styrtdykker.

Analyse: "Apple skal overlade sin hardware-forretning til Dell"

2. Apple skal droppe hardware-salg

Selv om Apple i 2006 oplever et stigende Mac-salg, er det ikke en tilstrækkelig gunstig forretning for virksomheden at producere sin egen hardware, lyder vurderingen fra Gartner i 2006. 

Ifølge Gartner betyder stigende komponentpriser og forbrugernes jagt på lavere priser, at Apple bør droppe sin hardware-forretning. I stedet bør Apple fokusere på det, som virksomheden er bedst til - nemlig at lave software. 

Gartners råd er derfor, at Apple skal licensere hele sin hardware-forretning ud til Dell. På den måde vil Dell få gavn af Apples software, og samtidig vil Apple få adgang til Dells salgskanal og virksomhedens hardware, der ofte sælges til betydeligt lavere priser end Apples. 

Denne kombination vil ifølge Gartner kunne give Apples styresystem Mac OS X en markedsandel på 20 procent - mod de knap 5 procemt som Apple havde i 2006  

I dag seks år senere producerer Apple stadigvæk nogen af verdens mest eftertragtede bærbare computere, og Mac'en sidder på 12-13 procent af pc-markedet i både USA og Danmark. Salgstal fra sommeren 2012 afslører desuden, at Apple er den eneste af de store computerproducenter, der har oplevet fremgang fra 2011 til 2012. 

Vælger man derudover at betragte en iPad som en computer, vil Apple i dag være verdens største computer-producent. 

3. 2009 bliver et katastrofeår for pc-industrien

2009 var det første år efter finanskrisen, og set i det lys er det svært at bebrejde folk for dengang at se dystert på fremtiden.

Derfor lød det måske heller ikke helt ude i hampen, da Gartner i marts 2009 forudsagde, at pc-markedet står over for en salgstilbagegang på 11,9 procent. Den største tilbagegang i industriens historie. 

"Pc-industrien står i øjeblikket over for helt ekstraordinært dårlige tider på grund af nedgangen i den globale økonomi. Brugerne forlænger it-udstyrets levetid, og det giver fald i væksten," sagde George Shiffler, der er research-chef hos Gartner.

Men blot 8 måneder senere kommer der en ny melding fra Gartner.

Nu viser det sig, at salget i stedet vil stige med 2,8 procent i forhold til 2008, og i januar 2010 kan Gartner tilmed fortælle, at det sidste kvartal i 2009 har haft den største vækst i pc-salget i syv år. 

4. eBay dræber bankerne

Ok, her må tvivlen komme Gartner til gode.

Men i 2006 forudsagde Gartner, at bankerne i løbet af 20 år vil dø og i stedet bliver overtaget af eBay og lignende virksomheder. 

"eBay eller en lignende konstruktion kan omvælte den eksisterende finansielle sektor, for hvorfor har jeg brug for en bank eller mæglers indblanding, hvis jeg kan klare handlen selv," sagde Gartners daværende vicepræsident Stephen Prentice

Gartner-chefen har muligvis en pointe, og spådommen har da også endnu 14 år at leve i.

Men vi må alligevel bare konstatere, at selv om bankerne har haft en mildt sagt hård periode i de seneste år, er der endnu intet, der tyder på, at de er ved uddø. Og det ser ej heller ud til, at de har nogen større grund til at føle sig truet af eBay. 

Rammer ikke altid plet

Dermed kan vi vist godt konkludere, at analysehusene ikke altid rammer plet.

Derfor bør Microsoft nok vente et par år med at lade champagnepropperne springe, selv om IDC sidste år forudsagde, at Microsofts hårdt pressede mobilstyresystem, Windows Phone, vil slå Apples iPhone i 2015. 

Ifølge analysen vil Windows Phone i 2015 opnå en markedsandel på 20,9 procent mod den aktuelle markedsandel 5,5 procent. 

Dermed vil Windows Phone om blot tre år være verdens næstmest populære styresystem - kun overgået af Android. 

Lad os se, om det holder stik.

[b]Læs også:

Her er seks stærke trends som vil ramme dig i år

Gartner: eBay afløser banker i fremtiden

[/b]




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere